Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πρώην ζεύγος Vietti μπαίνει στο Castiglion del Bosco του Montalcino

Η οινοποιός του Castiglion del Bosco, Cecilia Leoneschi, ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Elena Penna και τον Luca Currado, παλαιότερα του φημισμένου οινοποιείου Vietti στο Piemonte.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου τρύγου του Brunello για το 2019, η οινοποιός του Castiglion del Bosco, Cecilia Leoneschi, ανακοίνωσε ότι η Elena Penna και ο Luca Currado συνεργάστηκαν με τον επί μακρόν σύμβουλο του κτήματος, Beppe Caviola.

Νωρίτερα φέτος, το δίδυμο παραιτήθηκε από το φημισμένο ακίνητο του Πιεμόντε Vietti, το οποίο πούλησε το 2016 στον Αμερικανό επιχειρηματία, Kyle Krause. Σύμφωνα με τον Currado, ο σπόρος για αυτή τη νέα συνεργασία φυτεύτηκε από τον Caviola, ο οποίος ήταν ο εξωτερικός σύμβουλος του ζευγαριού στο Vietti για πολλά χρόνια. Η εντολή τους στο Castiglion del Bosco είναι να βελτιώσουν το cru-project του κτήματος.

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κοινοπραξίας Brunello di Montalcino το 1967, ο Castiglion del Bosco βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από τότε που ο Massimo Ferragamo αγόρασε το ακίνητο με χαμηλή απόδοση το 2003.

Σε έκταση 2.000 εκταρίων στα βορειοδυτικά της ζώνης, το ακίνητο διαθέτει 62 εκτάρια αμπελώνων με ποικίλες εκθέσεις και υψόμετρα. Το Currado το αναφέρει ως «ένα από τα πιο όμορφα terroir στο Montalcino».

Πέρα από τις δυνατότητες του κτήματος, η Penna επισημαίνει την ικανότητα και τη φιλοδοξία του Leoneschi, ο οποίος βρίσκεται στο ακίνητο από το 2003, παραμένοντας μετά την πώλησή του από τη Ferragamo το 2022.

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να αναγνωρίσω τα αγροτεμάχια μέσα στους αμπελώνες του κτήματος», είπε ο Leoneschi: Το Campo del Drago κυκλοφόρησε ως Brunello με έναν αμπελώνα το 2003 και το κτήμα εισήγαγε πρόσφατα τρία cru Rosso di Montalcino, μια ασυνήθιστη προσέγγιση στο Montalcino.

Αντίθετα, τα crus, ή Menzione Geografica Aggiuntivas (MGAs), είναι καλά εδραιωμένα στο Langhe. «Ενθαρρύνουμε τον «Πιεμονοντισμό» της ζώνης», αστειεύτηκε ο Currado, του οποίου ο πατέρας ήταν από τους πρώτους που έδωσε ετικέτα σε ένα Barolo ειδικά για το site με το vintage του 1961.

Με τον Currado να πιστεύει ότι η ικανότητά του να διακρίνει ανώτερες τοποθεσίες και να καλλιεργεί μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα με σταθερή ποιότητα θα προωθήσει τις φιλοδοξίες του Castiglion del Bosco. Έχει ήδη πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας δουλεύοντας με τον Sangiovese στην Querciabella στο Chianti Classico.

Εκτός από το να δανείζουν τους ουρανίσκους τους στη διαδικασία οινοποίησης, η διαβούλευση των Penna και Currado είναι «360 μοίρες», είπε η Penna. «Φέρνουμε 30 χρόνια εμπειρίας και στην εμπορική πλευρά.»

Τέλος, κατά γενική ομολογία, το ζευγάρι θα βοηθήσει επίσης τον Castiglion del Bosco να ξεκινήσει ένα νέο cru Brunello στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Στην πόλη Ανάπα, στα νότια της Ρωσίας, συντελείται μια ήσυχη αλλά καθοριστική αλλαγή στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα κελάρια της χώρας. Εκεί...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...