Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η επόμενη μέρα για τον Συνεταιρισμό Αγχιάλου μετά την καταστροφή

Κινήσεις ανασυγκρότησης και επιστροφής στην παραγωγική δραστηριότητα κάνει ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του στο τέλος Ιουλίου από την πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιάννης Κίτσιος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, αναφέρει στην Agrenda ότι ήδη επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντός της χρονιάς. «Έγινε μία πρώτη εκτίμηση από τα δύο κυβερνητικά στελέχη με την πρόθεση να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκατάσταση των ζημιών. Είμαστε ένας συνεταιρισμός 105 ετών με μεγάλη ιστορία, ο οποίος δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο το 1906 και στη συνέχεια το 1918 ίδρυσαν τον συνεταιρισμό».

Σύμφωνα με τον κύριο Κίτσιο ο φορέας απαρτίζεται από 135 μέλη – παραγωγούς, ενώ απασχολεί 45 άτομα προσωπικό. «Πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό με τον οποίο το σύνολο των κατοίκων της περιοχής διατηρεί στενή σχέση. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι δεν είναι συνεταιριστές, ωστόσο οι πρόγονοί τους υπήρξαν κάποια στιγμή μέλη του. Ταυτόχρονα ενισχύεται το σύνολο της τοπικής οικονομίας από την δραστηριότητά που ασκεί».

Διακοπή της δραστηριότητας

Ο Συνεταιρισμός έχει διακόψει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχει καεί μεγάλο μέρος των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο έχουν διατηρηθεί αποθέματα το μεγαλύτερο μέρος αυτών στις δεξαμενές, τόσο σε τσίπουρο όσο και σε κρασί. Η συνολική έκταση αμπελώνων που αξιοποιεί ο Συνεταιρισμός υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα. Κάθε χρόνο παραλαμβάνει 4.000 τόνους σταφύλια για να παράγει από αυτά τσίπουρο και κρασί. Τα αποθέματα που διατηρούσε βρίσκονταν σε γειτονικά κτίρια στη συνολική έκταση 10 στρεμμάτων που διατηρεί και δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Ετησίως καταγράφει τζίρο περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγει διατίθενται στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ποσότητες τσίπουρου διατίθενται και στην κυπριακή αγορά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιταλικός οινικός κλάδος έχει γνωρίσει δύο σημαντικές εξελίξεις που ενδέχεται να καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία. Η πρώτη αφορά τη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη φιλοξενεί μια ξεχωριστή ιδιωτική συνάντηση με τίτλο “The Messinia Terroir...

REPORTS

Στον πλήρη έλεγχο της Κυρ-Γιάννη περνά το Κτήμα Σιγάλα, καθώς όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών από εταιρία συμφερόντων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....