Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η επόμενη μέρα για τον Συνεταιρισμό Αγχιάλου μετά την καταστροφή

Κινήσεις ανασυγκρότησης και επιστροφής στην παραγωγική δραστηριότητα κάνει ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του στο τέλος Ιουλίου από την πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή.

Ο Γιάννης Κίτσιος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, αναφέρει στην Agrenda ότι ήδη επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων εντός της χρονιάς. «Έγινε μία πρώτη εκτίμηση από τα δύο κυβερνητικά στελέχη με την πρόθεση να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκατάσταση των ζημιών. Είμαστε ένας συνεταιρισμός 105 ετών με μεγάλη ιστορία, ο οποίος δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγχίαλο το 1906 και στη συνέχεια το 1918 ίδρυσαν τον συνεταιρισμό».

Σύμφωνα με τον κύριο Κίτσιο ο φορέας απαρτίζεται από 135 μέλη – παραγωγούς, ενώ απασχολεί 45 άτομα προσωπικό. «Πρόκειται για έναν Συνεταιρισμό με τον οποίο το σύνολο των κατοίκων της περιοχής διατηρεί στενή σχέση. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι δεν είναι συνεταιριστές, ωστόσο οι πρόγονοί τους υπήρξαν κάποια στιγμή μέλη του. Ταυτόχρονα ενισχύεται το σύνολο της τοπικής οικονομίας από την δραστηριότητά που ασκεί».

Διακοπή της δραστηριότητας

Ο Συνεταιρισμός έχει διακόψει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι έχει καεί μεγάλο μέρος των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο έχουν διατηρηθεί αποθέματα το μεγαλύτερο μέρος αυτών στις δεξαμενές, τόσο σε τσίπουρο όσο και σε κρασί. Η συνολική έκταση αμπελώνων που αξιοποιεί ο Συνεταιρισμός υπερβαίνει τα 2.000 στρέμματα. Κάθε χρόνο παραλαμβάνει 4.000 τόνους σταφύλια για να παράγει από αυτά τσίπουρο και κρασί. Τα αποθέματα που διατηρούσε βρίσκονταν σε γειτονικά κτίρια στη συνολική έκταση 10 στρεμμάτων που διατηρεί και δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Ετησίως καταγράφει τζίρο περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που παράγει διατίθενται στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ποσότητες τσίπουρου διατίθενται και στην κυπριακή αγορά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη νέα του δημιουργία πριν από την επίσημη κυκλοφορία της παρουσιάζει το Οινοποιείο Ακριώτου στα πλαίσια των Ανοιχτών Πορτών το Σάββατο 17 και την...

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνουν μια μετατόπιση στην αμερικανική αγορά κρασιού, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, τα Hautes-Côtes de Beaune και Hautes-Côtes de Nuits έχουν αναδειχθεί σε νέα κομβικά σημεία του οινικού τοπίου της Βουργουνδίας. Κάποτε αναφερόμενοι...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...