Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιός και η σύζυγός του αποχωρούν από το οινοποιείο Vietti

Ο Luca Currado οινοποιός πέμπτης γενιάς και η σύζυγός του, Elena Penna υπέβαλαν την παραίτησή τους από το διάσημο κτήμα Barolo, το οποίο αγόρασε ο Αμερικανός επιχειρηματίας Kyle Krause το 2016.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ο Luca Currado και η Elena Penna ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το οινοποιείο Vietti. Ο πέμπτης γενιάς οινοποιός Currado ξεκίνησε να εργάζεται στο πρώην κτήμα της οικογένειάς του το 1991. Η σύζυγός του Penna εντάχθηκε λίγα χρόνια αργότερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πωλήσεις και τη φιλοξενία.

Τον Ιούλιο του 2016, εξέπληξαν συναδέλφους και πελάτες με την πώληση του Vietti στον Αμερικανό μεγιστάνα των επιχειρήσεων, Kyle Krause. Παρά τους αρχικούς φόβους, η εξαγορά δεν άνοιξε τις πύλες σε μια επίθεση εξωτερικών επενδύσεων.

Ο Currado και η Penna επέμεναν πάντα ότι η πρόθεση δεν ήταν να εξαργυρώσουν. Η ιδιοκτησία της εταιρείας περιλάμβανε και άλλα μέλη της οικογένειας που δεν ενδιαφέρονταν να συνεχίσουν την επιχείρηση. «Ψάξαμε για μια λύση που μας επέτρεπε να διατηρήσουμε ανέπαφη τη μάρκα», είχε τονίσει πριν λίγο καιρό ο Currado.

Ο Currado παρέμεινε ως Διευθύνων Σύμβουλος και, μέχρι τώρα, το ζευγάρι διοικούσε το κτήμα, φτιάχνοντας κρασί, και κάνοντας ταξίδια σε αγορές σε όλο τον κόσμο για την ενίσχυση των πωλήσεων του κτήματος. Στα παρασκήνια, υπήρξε σημαντική ανάπτυξη, με αγορές καλών αμπελώνων σε γνωστές MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva) όπως οι Roncaglie, Rabajà, Cerequio και Monvigliero. Καθώς φεύγει, ο Currado υπολογίζει τις τρέχουσες εκμεταλλεύσεις αμπελώνων του Vietti σε 80 εκτάρια στα Langhe, Asti και Colli Tortonesi.

«Ήταν καιρός να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο», είπε ο Currado, ο οποίος πρόσθεσε ότι αφήνει το οινοποιείο σε «ικανά χέρια». Με την πώληση και την επακόλουθη ανάπτυξη του κτήματος, ο ρόλος του έγινε λιγότερο επικεντρωμένος στα κρασιά και τους αμπελώνες και περισσότερο επικεντρώθηκε σε αναφορές και επιχειρηματικό σχεδιασμό. «Μου αρέσει να λερώνω τα χέρια μου», είπε σε μία από τις τελευταίες δηλώσεις του.

Επιπλέον, η ξαφνική παραίτηση του Currado και της Penna ήταν τόσο έκπληξη όσο και η αρχική πώληση. «Αλλά αργά ή γρήγορα έπρεπε να γίνει», αντανακλούσε ο Tino Colla του Poderi Colla, του οποίου ο αδελφός Beppe Colla ήταν υπεύθυνος για τις πρώτες εμφιαλώσεις «cru» του Barolo μαζί με τον πατέρα του Currado, Alfredo. «Ενώ διαβρώνει τον κοινωνικό μας ιστό, δεν σημαίνει απώλεια ποιότητας», συνεχίζει, δείχνοντας την καθιερωμένη οργάνωση που επικρατεί στο Vietti.

Σύμφωνα με τον Currado, η ομάδα οινοποίησης και οι διοικητικοί υπάλληλοι θα παραμείνουν και ο Beppe Caviola θα παραμείνει ως εξωτερικός σύμβουλος οινολόγος. Ο πρόεδρος του ομίλου Krause, Franco Denari θα αναλάβει διευθυντής του κτήματος. Ενώ η παραίτηση του ζευγαριού ισχύει αμέσως, ο Currado θα δει τη μετάβαση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Θα μπορούσε να είναι ένα πλήγμα για το οινοποιείο καθώς αυτοί [Currado και Penna] ήταν το πρόσωπο του Vietti», είπε ο Piazzo Comm.

Πράγματι, τώρα στις αρχές της δεκαετίας του 50, το ζευγάρι δεν εγκαταλείπει τη βιομηχανία ποτών: η Penna θα συνεχίσει να αναπτύσσει την ομώνυμη επωνυμία της, η οποία περιλαμβάνει τις boutique Vermouth, London Dry Gin και Amaro. Εν τω μεταξύ, ο Currado, ήδη σύμβουλος στην Querciabella της Τοσκάνης, σχεδιάζει να αναπτύξει το συμβουλευτικό του έργο με κτήματα σε όλη την Ιταλία.

«Είναι δύσκολο να αφήσεις πίσω σου κάτι που αγαπάς», είπε ο Currado. Παρόλα αυτά, με τα παιδιά του πλέον στο πανεπιστήμιο, κοιτάζει το μέλλον. «Ποιος ξέρει, ίσως χρειαστούν τη βοήθειά μου σε έργα που θα ακολουθήσουν»…

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...