του Γιώργου Λαμπίρη
«Αυτό που μας απασχολεί το τελευταίο διάστημα είναι η φύτευση αμπελώνων σε υψόμετρο. Λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσει κανείς ποικιλίες με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες που αναδύουν οξύτητες ή και ποικιλίες στις οποίες επιδιώκεται ήπια ωρίμανση. Ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση πραγματοποιείται ανομοιόμορφα. Ο κύριος όγκος των νέων φυτεύσεων έχουν πραγματοποιηθεί και θα συνεχιστούν στην περιοχή της κοινότητας Λεοντίου στην Ορεινή Αχαΐα, ενώ για λογαριασμό των Αμπελώνων Αντωνόπουλου που ανήκει στην Achaia Clauss τα βασικά αμπελοτόπια βρίσκονται στους οικισμούς Αμυγδαλιά και Μιχαλαίικα. Οι ποικιλίες που συναντάει κανείς στους Αμπελώνες Αντωνόπουλου είναι η Μαλαγουζιά, το Μοσχοφίλερο, το Λαγόρθι, το Chardonnay, το Αθήρι, το Μοσχάτο», εξηγεί ο Σωτήρης Καραγιάννης οινολόγος της Achaia Clauss. Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η Achaia Clauss και οι άνθρωποί της επιλέγουν τους ορεινούς αμπελώνες, είναι διότι επιθυμούν να παρουσιάσουν κρασιά που δεν είναι ώριμα και μεστά από τον πρώτο χρόνο οινοποίησης, με στόχο να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους. «Το υψόμετρο σε ό,τι αφορά τον Αντωνόπουλο είναι μονόδρομος ως προς τις επιλογές μας, δεδομένου ότι θέλουμε να παρουσιάζουμε κρασιά φινετσάτα», συμπληρώνει.
Μικρές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις ελληνικών και ξένων ποικιλιών
H οινοποιία έχει δημιουργήσει νέες ετικέτες το τελευταίο διάστημα. Μεταξύ αυτών που θα κυκλοφορήσουν είναι ένα ροζέ βιολογικό αγιωργίτικο για τους Αμπελώνες Αντωνόπουλου, ενώ με την ετικέτα της Achaia Clauss θα έρθει στην αγορά και ένα λευκό από Ροδίτη, Chardonnay με παλαίωση σε βαρέλι, το οποίο πιθανότατα θα παρουσιαστεί φέτος. H ιστορική οινοποιία επιλέγει να προχωράει σε μικρές και επιλεγμένες οινοποιήσεις υπό τις σειρές «Ποικιλιακή Συλλογή» και «Επιλογές Κωνσταντίνου» των Αμπελώνων Αντωνόπουλου. Στην «Ποικιλιακή Συλλογή» υπάγονται ελληνικές μονοποικιλιακές οινοποιήσεις από Παύλο, Σκιαδόπουλο, Αθήρι, Ρομπόλα και Βερτζαμί. Στη σειρά «Επιλογές Κωνσταντίνου» εντάσσονται μονοποικιλιακές οινοποιήσεις από τον διεθνή αμπελώνα. «Φέτος δημιουργήσαμε ένα Chauvignon Blanc, πέρυσι οινοποιήσαμε Riesling, το οποίο είναι έτοιμο προς κατανάλωση, ενώ παρουσιάσαμε και ένα Cabernet Franc του 2020. Το 2023 ίσως κάνουμε μία ακόμα εμφιάλωση σε Cabernet Franc, το οποίο έχει δείξει εξέχοντα χαρακτηριστικά», λέει ο κύριος Καραγιάννης. Η φιλοσοφία που ακολουθεί η Achaia Clauss είναι να πραγματοποιεί φυτεύσεις σε μικρές εκτάσεις γης. Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων φυτεύονται ποικιλίες σε εκτάσεις μικρότερες των 10 στρεμμάτων. «Στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόταν κάποτε η Achaia Clauss σε επίπεδο αριθμού φιαλών. Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να παράγουμε εκατομμύρια φιάλες ετησίως όπως στο παρελθόν και να είναι ταυτόχρονα και ποιοτικές», συμπληρώνει.