Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αναγέννηση του Κρητικού αμπελώνα και η μαεστρία των οινοποιών του νησιού

Ποικιλίες που σε ταξιδεύουν στον τόπο τους και ανήσυχοι οινοποιοί που αναλαµβάνουν τα… έξοδα του ταξιδιού συνθέτουν το περίγραµµα του σύγχρονου οινικού προσώπου της Κρήτης.

Επιμέλεια Ζήσης Πανάγος

Από τη Μαλβαζία των Ενετών ως τη σύγχρονη-κοσµοπολίτικη εκδοχή του Kρητικού οίνου, πολλά κύµατα πέρασαν ορµητικά από τα αµπέλια και τα οινοποιεία της Κρήτης. Οι αναµενόµενοι ερασιτεχνισµοί σε ένα νησί µε 80.000 στρέµµατα αµπέλι και 3.500 δηλωµένους αµπελουργούς, που δεν σταµατά να δέχεται τουρίστες 12 µήνες το χρόνο, άφησαν ένα κακό όνοµα στο κρασί του, το οποίο µε πολύ µεγάλη µαεστρία και σκληρές προσπάθειες τα τελευταία 20 χρόνια, πέτυχαν να ακυρώσουν οι επαγγελµατίες και φιλότιµοι Κρητικοί οινοποιοί. Το αµπέλι στο νησί µετρά σε χρόνια σχεδόν όσο και η ελιά (πάνω από τέσσερις χιλιετίες), ενώ µαζί µε τη µεσαιωνική οινική δυναστεία της Μαλβαζίας έγιναν άστρο για το κρητικό κρασί που φώτισε, κυρίως ηθικά, τις προσπάθειες αναγέννησης.

Την υπόθεση µετουσίωσης του κρητικού οίνου σε αυτό που σήµερα κοσµεί προσεγµένες κάβες και ενθουσιάζει διαρκώς τους οινοκριτικούς, διευκόλυνε τόσο η άφθονη παρουσία γηγενών ποικιλιών µε αξιοσηµείωτη δυναµική, όσο και η υποδειγµατική διαχείριση διεθνών ποικιλιών όπως οι µεσογειακές Grenache, Syrah, Roussanne, Mourvedre, που έχουν βρει µακριά από την κοιλάδα του Ροδανού, ένα νέο σπίτι στον Kρητικό αµπελώνα.

Ειδικά στο πεδίο των γηγενών ποικιλιών και σε συνδυασµό µε την ποικιλοµορφία και µοναδικότητα της κάθε περιοχής εντός του νησιού, θα έλεγε κανείς ότι οι σύγχρονοι Κρητικοί οινοποιοί έχουν µια ντόπια οινική πρόταση για κάθε περίσταση. Σήµα κατατεθέν του νέου προσώπου της Κρήτης για πολλούς είναι το Βιδιανό ενώ αξιοπρόσεχτες προσπάθειες γίνονται µε το Κοτσιφάλι και το Λιάτικο, αλλά και µε ένα καλά δαµασµένο Μανδηλάρι.

Οινοποιείο Αλεξάκη, Ηράκλειο

Με τη δύναµη των γηγενών ποικιλιών χτίζει µέλλον η Κρήτη

Το Οινοποιείο Αλεξάκη είναι οικογενειακή υπόθεση. Ιδρύθηκε από τον Στέλιο Αλεξάκη χηµικό µηχανικό – οινολόγο και τη Σοφία Αλεξάκη, κατά τη δεκαετία του 1970. Συνεχίζεται από τα παιδιά τους, Λάζαρο Αλεξάκη (φωτό δεξιά), οινολόγο από το Πανεπιστήµιο της Φλωρεντίας, και τον Απόστολο Αλεξάκη, οινολόγο από το Πανεπιστήµιο του Φρέσνο της Καλιφόρνια. Επί δεκαετίες οι άνθρωποι του Οινοποιείου συνεργάζονται µε πλήθος αµπελουργών του νησιού µε αποτέλεσµα να γνωρίζουν πλήρως τις ιδιαιτερότητες του Κρητικού αµπελώνα. Αυτή η γνώση δίνει τη δυνατότητα επιλογής αµπελώνων µε ιδιαίτερο χαρακτήρα για κάθε διαφορετική ποικιλία, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσωσης του Ταχτά, µιας γηγενούς λευκής ποικιλίας της Κρήτης, που καλλιεργούνταν σε όλες τις αµπελουργικές περιοχές της Κρήτης από τον 16ο αιώνα, ίσως και νωρίτερα. Το 2011 η Alexakis εντοπίζει στον Πρινιά ένα ορεινό αµπέλι σε ύψος 600 µ. και αποµονώνει την ποικιλία διασώζοντάς τη µε επισήµανση αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού (κληµατίδες). Το 2015 τη φύτευσε για πρώτη φορά σε ιδιόκτητο αµπελώνα στον Άγιο Θωµά Ν. Ηρακλείου και ο Alexakis Ταχτάς 2017 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Οινόραµα 2018, ενώ το 2018 το Οινοποιείο Alexakis έδωσε άδεια στο συνεργαζόµενο φυτώριο να προµηθεύσει Ταχτά σε αµπελουργούς του νησιού.

Oινοποιείο Στραταριδάκη

Το νοτιότερο της Ευρώπης

Τρεις γενιές αµπελουργοί µε τις απαρχές να εντοπίζονται στα 1900 µε τον παππού Κωνσταντίνο Στραταριδάκη να ξεκινά την ενασχόληση µε το αµπέλι στις Αρχάνες Ηρακλείου. Στη συνέχεια ο γιος του Αριστείδης, έχοντας αποκτήσει εµπειρία 25 χρόνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απέκτησε το 1954 την έκταση 220 στρεµµάτων στα Καστελλιανά στους πρόποδες των Αστερουσίων, που απαρτίζονταν κυρίως από τα κλήµατα της σιναΐτικης µονής των Αγ. Αποστόλων, προσθέτοντας καλλιέργειες όπως ελαιώνες και φιστίκια κελυφωτά. Η οικογένεια Στραταριδάκη δηµιούργησε µε αγάπη για τη γη και σεβασµό στην παράδοση µια έκταση 500 στρεµµάτων που περιλαµβάνει έναν αµπελώνα 250 στρεµµάτων. Έναν από τους µεγαλύτερους ενιαίους αµπελώνες στην Κρητική γη. Κάνοντας ένα βήµα ακόµη προς το όνειρο να µετατραπεί η πρώτη ύλη σε ένα ατελείωτο γευστικό ταξίδι, στις αρχές του 2006 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου και ολοκληρώθηκε το 2007 οπότε και άρχισε η πλήρης λειτουργία του. Με στόχο τα κρασιά υψηλής ποιότητας να είναι άρρηκτα συνδεδεµένα µε το «terroir» στο οποίο έχουν καλλιεργηθεί αµπέλια που έχουν ενσωµατώσει τις γεύσεις του terroir, το οινοποιείο σηµατοδοτεί τη βασική φιλοσοφία της οικογένειας, τον αρµονικό συνδυασµό του παραδοσιακού µε το σύγχρονο. Αποτελεί µια σηµαντική στάση στο δρόµο του κρασιού και αξίζει να σηµειωθεί ότι το Oινοποιείο Στραταριδάκη είναι το νοτιότερο της Γηραιάς Ηπείρου.

Άσπρα Χαράκια, μια σπονδή στην πιο ντελικάτη γηγενή ποικιλία της Κρήτης 

∆ιαυγές υποκίτρινο χρώµα µε ελαφριά πρασινωπές αντανακλάσεις για το µονοποικιλιακό Βιδιανό του Οινοποιείου Στραταριδάκη. Ντελικάτο και κοµψό στη µύτη όπου ευωδιάζουν τα αρώµατα της φθινοπωρινής κρητικής εξοχής. Ισορροπηµένο στόµα όπου διακρίνεται το περγαµόντο αλλά τα εσπεριδοειδή κερδίζουν τις εντυπώσεις αφήνοντας µια ευχάριστη και κρουστή οξύτητα για το τέλος. Συνδυάζεται µε µαλακά τυριά, σαλάτες οσπρίων, λιπαρά ψάρια, πουλερικά µε λευκές σάλτσες και ριζότο λαχανικών.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ∆ουλουφάκη

Ισχυρή δυναµική στην εγχώρια αγορά

Το Οινοποιείο ∆ουλουφάκη αποτελεί πηγή εξέλιξης µέσα στα χρόνια µε την οµώνυµη οικογένεια έχει εργαστεί σκληρά προκειµένου να δηµιουργήσει µία εγκατάσταση, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις από άποψη ποιότητας και παραγωγής. Αρχικά, η οικογενειακή εκµετάλλευση προχώρησε σε αναδιάρθρωση του ιδιόκτητου αµπελώνα, µε σκοπό να αναπτύξει µονοποικιλιακούς αµπελώνες από κρητικές ποικιλίες, όπως το Λιάτικο, ενώ ταυτόχρονα φύτεψε και διεθνείς, όπως Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon και Chardonnay. Αξίζει να σηµειωθεί και η εισαγωγή µοντέρνων µεθόδων καλλιέργειας, οι οποίες άλλαξαν τον τρόπο κλαδέµατος και τις ηµεροµηνίες του τρύγου. Παράλληλα, η οικογένεια ξεκίνησε και τον εκσυγχρονισµό του οινοποιείου µε νέα, τελευταίας τεχνολογίας µηχανήµατα. Η µονάδα εξοπλίζεται µε ανοξείδωτες δεξαµενές, αντλίες, σπαστήρες κ.α., αυξάνοντας την παραγωγική δυναµικότητά της. Όλα αυτά συνέβαλαν, ώστε να αποκτήσει δυναµική, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στην ελληνική αγορά και µε προοπτική την κατάκτηση ξένων αγορών. Στην κατεύθυνση αυτή, η οικογένεια ∆ουλουφάκη δροµολόγησε και τις πρώτες εξαγωγές σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως Η.Π.Α., η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ∆ΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Με βραβεύσεις στους µεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισµούς

Με κινητήριο µοχλό την αγάπη και το µεράκι για ποιοτικό κρασί αλλά και τη µακρόχρονη παράδοση στην αµπελουργία, η οικογένεια ∆ιαµαντάκη προχώρησε στη δηµιουργία το 2008 ενός µικρού οινοποιείου έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες, 24 χιλιόµετρα από το Ηράκλειο. Η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών αµπελιού, όπως το Βιδιανό, το Λιάτικο και το Μαντηλάρι, αποτελούν στόχο του οινοποιείου.Η πρώτη εµφιάλωση ήρθε το 2009 µε δύο φρέσκα κρασιά δεξαµενής, ένα λευκό ποικιλίας Malvasia di Candia Aromatica – Chardonnay και ένα ερυθρό ποικιλίας Syrah µε το όνοµαPrinos Malvasia di Candia Aromatica – Chardonnay 2008 και Prinos Syrah 2008 αντίστοιχα για να ακολουθούσαν στην συνέχεια και πολλές άλλες ετικέτες εκλεκτών κρασιών.

Όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν συµµετάσχει σε διαγωνισµούς και έχουν αποσπάσει σηµαντικές διακρίσεις στους µεγαλύτερους διαγωνισµούς κρασιών στον κόσµο (Decanter World Wine Awards, Vienna Wine Challenge, International WineChallenge, Concours Mondial de Bruxelles, Citadelles du Vin, Challenge International du Vin, Berliner Wein Trophy, VinaliesInternationales).

Κτήµα Μιχαλάκη, Παρθένι Ηρακλέιου 

Έρευνα και σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του εκλεκτού οίνου

Οι αµπελώνες του Κτήµατος Μιχαλάκη καταλαµβάνουν έκταση 450 στρεµµάτων και βρίσκονται σε υψόµετρο 550 – 600 µ., στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου του Επανωσήφη. Μια περιοχή µε µεγάλη παράδοση στην αµπελοκαλλιέργεια, όπου οι δροσεροί βόρειοι άνεµοι του Αιγαίου σε συνδυασµό µε το υψόµετρο χαρίζουν υγεία στα σταφύλια. Στο κτήµα καλλιεργούνται Malvasia Aromatica, Πλυτό, ∆αφνί, Βιδιανό, Ασύρτικο, Μοσχάτο Σπίνας, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι, καθώς και Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc. Το οινοποιείο έχει παραγωγική και αποθηκευτική ικανότητα 6.000 τόνων µε υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισµό. Τη φιλοσοφία του Κτήµατος ενσαρκώνει απόλυτα η ολοκαίνουργια σειρά κρασιών Τhèse σε περιορισµένο αριθµό φιαλών, την οποία υπογράφει ο Dr George Kotseridis, καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Μέσα από πειραµατικές διαδικασίες δηµιουργήθηκαν τα πρώτα τρία ξεχωριστά Thèse Limited Edition by Michalakis Estate signature by Dr. George Kotseridis και συγκεκριµένα ταTHÉSE 10 Ασύρτικο, Βιδιανό και Sauvignon Blanc, THÉSE 11 Κοτσιφάλι και Syrah & THÉSE 12 Sauvignon Blanc.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...