Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πρόρωγος Ροδίτης και η orange Κυδωνίτσα του Κτήματος Κουτσοδήμου

Με δύο νέες ετικέτες, µια «orange Κυδωνίτσα» – «έκπληξη» και έναν «πρόρωγο Ροδίτη», εµπλούτισε την προϊόντική του «οινική παλέτα» για το 2022 το Κτήµα Κουτσοδήµου, µια Micro Bio αγροτική εκµετάλλευση, η οποία προσεγγίζει τη γεωργία µε τεχνικές βιοδυναµικής καλλιέργειας.

του Λεωνίδα Λιάμη

Με τη «σκυτάλη» των αποφάσεων να έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, του 38χρονου γεωπόνου Νίκου και του 39χρονου οινολόγου, ∆ηµήτρη Κουτσοδήµου, ο αµπελουργικός «βραχίονας» της οικογενειακής εκµετάλλευσης -που περιλαµβάνει και άλλες δυναµικές καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων- αποφασίστηκε να καθετοποιηθεί, µε επέκταση και στο κοµµάτι της οινοποίησης.

«∆ιαθέτουµε στη Γαστούνη Ηλείας, µεταξύ άλλων και έναν ιδιόκτητο αµπελώνα 60 στρεµµάτων, στον οποίο οι παλαιότερες ποικιλίες µας είναι ο Ροδίτης και το Chardonnay, σε έκταση 15 στρεµµάτων. Τα υπόλοιπα 45 στρέµµατα µοιράζονται σε τεµάχια των 5-7 στρεµµάτων, όπου πειραµατιζόµαστε µε τον Αυγουστιάτη και το Μαυροτράγανο, για να βρούµε ποιες ταιριάζουν καλυτέρα στο κλίµα µας», εξηγεί ο Νίκος Κουτσοδήµος.

Ειδικά για το Μαυροτράγανο, που φυτεύτηκε το 2016 και οινοποιήθηκε το 2020, ο συνοµιλητής µας υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φυτεία που καλλιεργήθηκε στην Ηλεία. «Είναι πολύ πιο smooth από τα άλλα Μαυροτράγανα του Αιγαίου, µε πιο στρογγυλές τις τανίνες του, πιο αρωµατικό το υπόβαθρό του και λίγο χαµηλότερο το αλκοόλ του», µας το περιέγραψε σε οινική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το κρασί, ωστόσο, που αποτέλεσε «έκπληξη» για τα δύο αδέλφια, όσο και για το οινόφιλο κοινό, είναι µια «Κυδωνίτσα», η οποία, όπως εξηγεί ο αµπελουργός «έχει βγάλει µια orange απόχρωση, που όµως δεν ακολουθεί πρωτόκολλο orange οινοποίησης. Εξαιτίας διαφόρων συνθηκών που ακόµα τις ψάχνουµε, όταν το πατάµε βγαίνει ακριβώς σε ένα τόνο πιο ελαφρύ από αυτό που βλέπετε και παράλληλα η οξύτητα και το αλκοόλ είναι αρκετά ικανοποιητικά».

Η orange Κυδωνίτσα µένει για τρεις µήνες σε βαρέλι, αλλά «γίνονται ταυτόχρονα πειράµατα και για την παλαίωσή της για 14 ή και 18 µήνες, µέχρι δηλαδή εκεί που διακρίνουµε το χαρακτήρα της και να µην υπερτερεί το βαρέλι».

Στις νέες αφίξεις του 2022, για το micro bio «Κτήµα Κουτσοδήµου», είναι και ένας «Πρόρωγος Ροδίτης», που οινοποιείται αποκλειστικά σε καινούργιο ξύλινο, 5τονο βαρέλι, που ήρθε από το Μπορντό. «Επιλέξαµε να τον κάνουµε σε ξύλινη δεξαµενή, η οποία µας βοηθάει στην καλύτερη συντήρηση του κρασιού, γιατί τα θειώδη του είναι πάρα πολύ χαµηλά», διευκρινίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει πως στα σχέδια του Κτήµατος είναι να εξερευνήσει και άλλες ποικιλίες αµπέλου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εσχάτως φυτεύτηκαν και κάποιες ποικιλίες, πιο νεοκοσµικές, όπως Malbec, Alicante buses και Cabernet Frank, που δείχνουν να «δένουν» µε το Terroir της περιοχής, µε στόχο να εξερευνηθούν και άλλες εκφάνσεις του ροζέ και κόκκινου. Ως προς τη δυναµικότητα του µικρού οινοποιείου, αυτή ανέρχεται στις περίπου 30.000 φιάλες. Ο χώρος είναι επισκέψιµος και πρόσφατα αναπτύχθηκε και αίθουσα γευσιγνωσίας.

Για τη διάθεση της παραγωγής, το «Κτήµα Κουτσοδήµου» έχει εµπορικές συνεργασίες στο εξωτερικό. «Έχουµε αρχίσει ανάποδα. Ξεκινήσαµε µε εξαγωγές, σε delicatessen points σε Βέλγιο, Ολλανδία και Γερµανία, επειδή διαθέταµε εµπειρία µε διεθνεις πωλήσεις των άλλων οπωροφόρων που καλλιεργούµε», ανέφερε ο αµπελουργός. Υπογράµµισε ακόµη ότι από το 2021 το Κτήµα έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισµό Demeter, για την εφαρµογή καλλιεργητικών πρακτικών βιοδυναµικής καλλιέργειας, µε ελάχιστη παρέµβαση στον αµπελώνα του και συγκεκριµένα του πρωτοκόλλου Steiner από την Ελβετία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...