Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Pinot Noir στον εγκεκριμένο χάρτη AOC Grand Cru της Αλσατίας

Το Pinot Noir μπορεί τώρα να συμπεριληφθεί ως μέρος του χάρτη εγκεκριμένων ποικιλιών AOC Alsace Grand Crus σε δύο περιοχές. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη για μια ποικιλία σταφυλιού που συνήθως οι ειδικοί δεν της αποδίδουν την δέουσα προσοχή.

Επιμέλεια: Γιάννης Ρούπας

Ο επίσημος φορέας ονομασίας της Γαλλίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) ενέκρινε την προσθήκη του Pinot Noir στον κατάλογο των ποικιλιών που επιτρέπονται στο Grand Cru Kirchberg de Barr (Barr, Bas-Rhin) και στο Grand Cru Hengst (Wintzenheim, Haut-Rhin). Η κίνηση αυτή επικυρώνει επίσημα το Pinot Noir Grand Crus από αυτά τα δύο περίφημα terroirs για τη φετινή χρονιά.

Η Πράξη αυτή καθορίζει πως τα αμπέλια που προορίζονται για την παραγωγή ερυθρών κρασιών στην Αλσατία Grand Cru Hengst θα πρέπει να έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 5.500 αμπέλια ανά εκτάριο (550 ανά στρέμμα), ενώ τα αμπελοτόπια στην Αλσατία που παράγουν Grand Cru Kirchberg de Barr επιβάλλεται να διαθέτουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 5.000 αμπέλια ανά εκτάριο (500 ανά στρέμμα) και μέση απόδοση τους 7 τόνους ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με Αλσατούς παραγωγούς, η όλη διαδικασία έως την αναγνώριση του Pinot Noir αποτελεί ένα ταξίδι είκοσι ετών και σηματοδοτεί την αναγέννηση της ποικιλίας στην περιοχή –η οποία καλύπτει πλέον το 11% των τοπικών αμπελώνων έναντι 8% μερικά χρόνια πριν- καθώς και την καθολική αναγνώριση του έργου των υφιστάμενων παραγωγών των κρασιών.

Ενώ οι νέοι κανόνες ουσιαστικά σημαίνουν ότι μόνο αυτές οι δύο πιστοποιημένες ποικιλίες (AOC) μπορούν να παράγουν λευκά και κόκκινα κρασιά, η αρμόδια επιτροπή CIVA ελπίζει ότι αυτό θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα AOC Grand Crus στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Την δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 51 AOC Alsace Grand Crus, 49 από τα οποία μπορούν να παρασκευάσουν κρασιά Grand Cru από μόλις πέντε ποικιλίες σταφυλιού (Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris και Riesling – συν το Sylvaner, το οποίο προστέθηκε επίσης στον κατάλογο από τον INAO τον Μάιο).

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...