Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Oenoview: Καινοτόμος υπηρεσία για αμπελουργία ακριβείας

Το Oenoview είναι μια πρωτοπόρος καινοτόμος υπηρεσία στον χώρο της Αμπελουργίας Ακριβείας που αναπτύχθηκε από την Γαλλική εταιρεία TerraNIS και το Group ICV με την υποστήριξη του ερευνητικού κέντρου αγρονομίας INRA και το γεωπονικό πανεπιστήμιο Sup’Agro του Montpellier.

Προηγήθηκε 3-ετής έρευνα με πειραματικές εφαρμογές στο Montpellier, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τους οινοπαραγωγούς που την εφαρμόζουν. 

Η ακριβής παρακολούθηση της ωρίμανσης των αμπελώνων και ο εντοπισμός διαφορών στην ποιότητα των σταφυλιών ανά περιοχή, ακόμα και εντός του ιδίου αγροτεμαχίου, απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς που νοιάζονται για την ποιότητα του οίνου που θα προσφέρουν στους καταναλωτές τους. 

Η χρήση νέων τεχνολογιών τηλεπισκόπησης επιτρέπει: 

  • την ταχύτερη και ακριβέστερη επιλογή σταφυλιών 
  • την κατανόηση και τον έλεγχο της διαφοροποίησης στα διάφορα τμήματα του αμπελώνα

Χρησιμοποιώντας πολυφασματικές δορυφορικές εικόνες, το καινοτόμο αυτό εργαλείο βοηθά να αποκτήσετε γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης του αμπελώνα. Νέες μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν από τους ειδικούς του ICV και της TerraNIS, επιτρέπουν τη χαρτογράφηση της εγγενούς παραλλακτικότητας που παρουσιάζει ο κάθε αμπελώνας. Η ερμηνεία των χαρτών έχει περαιτέρω βελτιστοποιηθεί σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο Αγρονομίας INRA και το Πανεπιστήμιο SUP’AGRO του Montpellier, έτσι ώστε να παρέχει μια εξαιρετικά ακριβή χαρτογράφηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τη φυλλική επιφάνεια, με τον καταμερισμό του νερού, αλλά και πληροφορίες για το βάρος των τσαμπιών, της ρόγας του σταφυλιού, και της σύνθεσης του σταφυλιού σε διάφορα σημεία του αμπελώνα.

Το œnoview, αποτέλεσμα της συνεργασίας της TerraNIS και του Συνεταιριστικού Ινστιτούτου Οινοποιίας – Institut Cooperatif du Vin (ICV), έχει αποσπάσει το χάλκινο μετάλιο στην Έκθεση Γεωργίας στη θεματική ενότητα «Γεωργία και Νέες Τεχνολογίες» το 2009 στο Παρίσι.

 

Γίνεται ομαδοποίηση ανά συγκρίσιμα αγροτεμάχια με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συνεπώς, ετερόμορφοι ή ανομοιογενείς αμπελώνες με πολλά κενά ανάμεσα στα αμπέλια ή κακοσυντηρημένα αμπέλια με πολλά κενά μεταξύ των σειρών μπορούν να προσδιοριστούν. Υποστηρίζει τις διαχειριστικές πρακτικές (εργασίες κλαδέματος, αραιώματος οφθαλμών, απομάκρυνσης φύλλων), ενισχύοντας τον έλεγχο ωριμότητας και την οργάνωση συγκομιδής, με στόχο την επίτευξη της επιθυμητής ποιότητας σταφυλιών. Βοηθά επίσης, στην αποτελεσματική άρδευση, μειώνοντας αισθητά το ετήσιο κόστος αυτής.

Συνέπεια όλων αυτών η επίτευξη της αύξησης κερδοφορίας του αμπελώνα.

Η υπηρεσία Oenoview εφαρμόζεται με επιτυχία στη Γαλλία, το Μαρόκο, τη Χιλή, την Ιαπωνία, ενώ έχει εφαρμοστεί πολλάκις πιλοτικά στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...