Ο τρύγος του 2022 προβλέπεται να γίνει νωρίς στους αμπελώνες της Γαλλίας . «Έπρεπε να αναδιοργανώσουμε όλες τις καλοκαιρινές διακοπές για να είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και να διατηρήσουμε το προφίλ θειόλης στα σταφύλια Sauvignon και Muscat petits grains». υπογραμμίζει η Marie David, επικεφαλής του τμήματος παραγωγής στο συνεταιριστικό οινοποιείο Héraclès στο Codognan, Gard, στη νότια Γαλλία.
Η ίδια, πιστεύει ότι το 2022 θα είναι λίγες μέρες νωρίτερα ακόμη και από τον τρύγο του 2020. Μέχρι τις 17 Ιουνίου, η συντριπτική πλειονότητα των 1.050 εκταρίων αμπελιών του οινοποιείου με αμπέλια είχε περάσει το στάδιο του κλεισίματος του τσαμπιού. «Δεν θα εκπλαγώ να δω τις πρώτες ράγες σταφυλιών να αλλάζουν χρώμα σε περίπου δέκα ημέρες», λέει η David.
Η έκπτυξη των οφθαλμών δεν έγινε ιδιαίτερα νωρίς. «Ο Φεβρουάριος ήταν ζεστός, αλλά ο Μάρτιος ήταν πολύ δροσερός. Επίσης τα αμπέλια δεν έπαθαν ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς γιατί είχαν ετοιμαστεί». Όμως τον Μάιο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής ήταν 2,5°C πάνω από το μέσο όρο. Ούτε ο περονόσπορος, ούτε ωίδιο, ούτε η μαύρη σήψη έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής παραγωγής του οινοποιείου δεν ανησυχεί πολύ για τα παράσιτα. «Βρισκόμαστε σε περιοχή υψηλής πίεσης, αλλά ο καιρός δεν ευνοεί τον σκόρο της αμπέλου και η διαταραχή στα ζευγαρώματα λειτούργησε πολύ καλά».