Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με Νεγκόσκα και Ξινόμαυρο ξεκινά το οινικό ταξίδι του Συνεταιρισμού «Εύφορη Γη»

Παραγωγή κρασιού με δική του ετικέτα και ανάπτυξη σε δεύτερη φάση ιδιόκτητου οινοποιείου, παράλληλα με την αύξηση του αμπελώνα, που καλλιεργούν τα μέλη της, προβλέπει το πλάνο της επόμενης ημέρας για την ομάδα παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Εύφορη Γη».

Του Λεωνίδα Λιάμη

Η δραστήρια οργάνωση από το Κιλκίς, που έκανε τα πρώτα της βήματα ως άτυπη ομάδα στους κόλπους της Ένωσης Αξιούπολης, το 2013, αλλά μετά από δύο χρόνια αποφάσισε να «στήσει» το δικό της Συνεταιρισμό, «διότι τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα θέλαμε», αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα να κάνει το κρίσιμο βήμα προς την καθετοποίησή της.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική και ήδη ως ομάδα έχουμε στα σκαριά σχέδιο να στήσουμε το δικό μας οινοποιείο», αναφέρει στην Agrenda ο Αντώνης Ρήτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη». Όπως μας εξήγησε, για το σκοπό αυτό, ήδη η οργάνωση έχει αποκτήσει την απαραίτητη έκταση, όπου θα ανεγερθεί το ιδιόκτητο οινοποιείο και, ταυτόχρονα, προχωρούν συζητήσεις και με μελετητικά γραφεία, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να της
παρουσιάσουν προτάσεις προγραμμάτων χρηματοδότησης του project.

«Πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτού του επενδυτικού και εκτιμούμε ότι έως το 2025 θα έχουμε το δικό μας οινοποιείο σε λειτουργία. Ωστόσο, θέλουμε πολύ πιο νωρίς από το 2025 να βγάλουμε το δικό μας κρασί», σημειώνει ο κ. Ρήτος και αποκαλύπτει πως «ήδη μιλάμε με οινοποιεία να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις τους για να βγάλουμε φασόν κρασί, αλλά με τις δικές μας πρακτικές και συνταγές, ώστε να του δώσουμε το χαρακτήρα που θέλουμε εμείς. Δεν αποκλείεται η συνεργασία αυτή να ενεργοποιηθεί και από το φετινό τρύγο, ενώ το κρασί θα βγει με την ετικέτα του συνεταιρισμού μας».

Σήμερα η οργάνωση αριθμεί 25 μέλη και καλλιεργεί γύρω στα 1.500 στρέμματα με οινοποιήσιμα σταφύλια. «Όταν ξεκινήσαμε το 2015, η παραγωγή μας ήταν στα 300.000 κιλά και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει πάνω από 1 εκατ. κιλά. Επειδή, όμως, η αγορά που απευθυνόμαστε είναι ακόμη μεγαλύτερη, κοντά στα 1,5 εκατ. κιλά, κάνουμε και νέες φυτεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε και όσες φορές αιτηθήκαμε έχουμε απορριφθεί», εξηγεί ο συνομιλητής μας.

Όσον αφορά στις ποικιλίες που καλλιεργούν τα μέλη της οργάνωσης, οι δύο βασικές είναι η «Νεγκόσκα» και το «Ξινόμαυρο», που αποτελούν τις ποικιλίες για τα κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσας και από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες για την παραγωγή κρασιών ΠΓΕ, όπως το
cabernet, το merlot, το syrah, και στα λευκά μαλαγουζιά και ασύρτικο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...