Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φυσαλίδες σε Ξινόμαυρο, Ντεμπίνα και Βλάχικο, μια νέα δίοδος στις ντόπιες ποικιλίες

Έναν πρώτο κύκλο ραγδαίας ανάπτυξης φαίνεται ότι διανύει ο ελληνικός αφρώδης οίνος, με τις προτάσεις των οινοποιείων να αυξάνονται, τις διεθνείς αγορές να απορροφούν κατά χιλιάδες τις φιάλες και την εγχώρια κατανάλωση να εισάγει νέα κριτήρια και συνήθειες στην εν λόγω κατηγορία.

του Πέτρου Γκόγκου

«Στις προηγμένες χώρες, μια συνάντηση θα ξεκινήσει με ένα αφρώδες και θα κλείσει με ένα γλυκό κρασί», θα πει ο Ντίνος Στεργίδης, εκ μέρους της διοργάνωσης Αφρός και Νέκταρ, που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Hilton στην Αθήνα την περασμένη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου.

Εκατοντάδες φιάλες ανοίχτηκαν και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις εδραιωμένες πλέον ετικέτες ελληνικών οινοποιίων, κλασικές σαμπάνιες από τη Γαλλία αλλά και τα γλυκά κρασιά της Σάμου και άλλων ανερχόμενων ζωνών της Ελλάδας, όπως η Πάτρα και ο Τύρναβος.

Κοινή διαπίστωση, ότι τελικά στην Ελλάδα υπάρχει μια διακριτική αγορά που αρέσκεται στο να ανοίγει η όρεξή της με αφρώδη κρασιά. Η παγκόσμια τάση θέλει τα ροζέ και τα αφρώδη να είναι οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων. «Αυτό σημαίνει ότι η τάση αυτή θα εκδηλωθεί και στην Ελλάδα» εκτιμά ο κ. Στεργίδης ο οποίος παρατηρεί ότι μέχρι πρόσφατα «τα αφρώδη κρασιά οι Έλληνες τα έκαναν δώρο ή τα κρατάνε. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φιάλες που έχουν πάει από σπίτι σε σπίτι, αφού πρώτα πέρασαν λίγο χρόνο πάνω στο τζάκι, περιμένοντας για μια ειδική περίσταση».

Στον αντίλογο πάντως, οι κεφάτοι εκπρόσωποι στα «περίπτερα» των οινοποιείων βλέπουν τη ζήτηση να εντείνεται, τόσο στο κομμάτι των εξαγωγών, όσο και στην εγχώρια αγορά. Η δεξιοτεχνική προσέγγιση του Ξινόμαυρου για αφρώδεις οίνους, από το Κτήμα Κυρ Γιάννη αλλά και από τους συνεταιριστές του Αμύνταιου, συνομολογούν στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός αμπελώνας έχει περισσότερα ανεξερεύνητα εδάφη από όσα εκτιμάται. Συνηγορώντας ως προς αυτό και οι πωλήσεις του ημίξηρου Aurelia από Βλάχικο, Μπεκάρι και Ντεμπίνα, τις Ηπειρώτισσες σκληροτράχηλες ποικιλίες με τις φιάλες να φεύγουν όλες προς εξαγωγή όπως αναφέρει ο Δημήτρης Μηλιώτης από το τμήμα πωλήσεων του συνεταιριστικού οινοποιείου Ζοίνος. Ο ίδιος εντοπίζει και στη δική του γειτονιά την ασταμάτητη πλέον επιμονή των Ελλήνων οινοποιών και αμπελουργών να αναδείξουν τις γηγενείς ποικιλίες.

«Οι περισσότεροι σήμερα θα σου πουν ότι πουλάνε» παρατηρεί ο Ντίνος Στεργίδης που εκτιμά ότι εν καιρώ η τάση αυτή θα μεταφερθεί και στην κατηγορία των γλυκών κρασιών, αρκετών εκ των οποίων άλλωστε κάνουν θραύση στις αγορές του εξωτερικού, όπως τα κρασιά του συνεταιρισμού της Σάμου, που ειδικά για την εκδήλωση στο Χίλτον, φύλαξαν μια ειδική εμφιάλωση του 1963, που παρά τις δεκαετίες που έχει στην πλάτη της, ανέδειξε τον απαράμιλλο χαρακτήρα του σαμιώτικου terroir.

 

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...