Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια καινοτόμα τεχνολογία εφαρμόζει η Nico Lazaridi για τους ερυθρούς οίνους της

Γνωριμία με την καινοτόμα τεχνολογία που χρησιμοποιεί η NICO LAZARIDI στην οινοποίηση ερυθρών ποικιλιών.

Το BLOWINE, μια εξελιγμένη μορφή τεχνολογίας που χρησιμοποιείται κατά την οινοποίηση, είναι ένα μηχανικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί με καινοφανή τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την αλκοολική ζύμωση των οίνων. Το συγκεκριμένο μηχάνημα ανακυκλώνει το διοξείδιο του άνθρακα, βοηθώντας στην εξαγωγή χρώματος, αρωμάτων και τανινών. Αποτελεί μια αποτελεσματική και χρήσιμη λύση, καθώς χρησιμοποιεί το CO2 που παράγεται στην ζύμωση χωρίς την προσθήκη άλλων αερίων, όπως το άζωτο. Στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί διάφορες λύσεις που είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν το παραγόμενο CO2 αλλά δεν είχαν την ευελιξία του BLOWINE.

 

Βελτιστοποίηση και ευελιξία

Το σύστημα BLOWINE σχεδιάστηκε και παράγεται από την ιταλική εταιρία DAINESE slr. Είναι από τις πιο νέες και σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιείται διεθνώς στην παραγωγή ερυθρών οίνων, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί στη Διεθνή Έκθεση SIMEI 2019.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυτοματοποίηση ελέγχει τη ροή του διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της ανάκτησης του από την αλκοολική ζύμωση των οίνων, με σκοπό την ενεργοποίηση και την διαβροχή του καπέλου κατά την ερυθρή οινοποίηση. Με αυτό τον τρόπο, η διάσπαση του καπέλου γίνεται με ομοιογενή τρόπο. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας πετυχαίνουμε μεγαλύτερη και καλύτερη εκχύλιση αρωμάτων, τανινών και χρώματος καθώς και τη διείσδυση οξυγόνου σε κατάλληλες ποσότητες.

 

Εφαρμογή

Το BLOWINE συμβάλει σημαντικά στην διαδικασία παραγωγής και στην ενίσχυση των οινικών προϊόντων. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα και γρήγορα σε διαφορετικούς τύπους δεξαμενών.  Κατασκευάζεται ως αυτόνομο σύστημα που μπορεί να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί δίπλα σε διάφορα είδη δεξαμενών, μέσω τρόλεϊ ή να τοποθετηθεί σε σταθερή θέση.

Το σύστημα εφαρμόζεται στον ενιαίο περιέκτη, σε αντίθεση με τον τρόπο που γίνεται η κλασική ανακύκλωση. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτόνομη και κεντρική διαχείριση, χωρίς την ανάγκη κατασκευής σύνθετων και δαπανηρών συστημάτων για  την παραγωγή και τη μεταφορά αερίου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά ανά κύκλο εργασίας, έχοντας ως μέγιστο όριο τους 2 κύκλους εργασίας ανά ημέρα.

Το σύστημα BLOWINE μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ψεκαστήρας, εξασφαλίζοντας πλήρη διαβροχή.  Η παροχή αέρα κατά τη χρήση του ελέγχεται μέσω χειροκίνητης βαλβίδας ή μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα. Η διαδικασία ενεργοποίησης του συστήματος γίνεται μέσω ενός κεντρικού πίνακα ελέγχου ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ελέγχου απομακρυσμένα

Η οινολόγος της NICO LAZARIDI Φεδερίκα Λαζαρίδη αναφέρει χαρακτηριστικά: «χρησιμοποιούμε το συγκεκριμένο σύστημα εδώ και τρία χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα στην εξαγωγή χρώματος καθώς και στην βελτίωση του αρωματικού προφίλ των οίνων μας. Αρχικά το χρησιμοποιήσαμε πειραματικά ενώ το 2021 προχωρήσαμε στην εγκατάσταση του συστήματος σε όλους τους οινοποιητές ερυθρών στο οινοποιείο Chateau στην Αγορά Δράμας. Η ευελιξία και η ευκολία εφαρμογής του BLOWINE επιτρέπει την προσαρμογή της διαδικασίας με βάση τις εκάστοτε ανάγκες οινοποίησης ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα των ουσιών και των στοιχείων που μπορούν να εκχυλιστούν από τις φλούδες των σταφυλιών.  Εκτός από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουμε στον οίνο, η εφαρμογή του BLOWINE βοηθά και στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του οινοποιείου καθώς επιτυγχάνεται η μείωση του χρόνου επεξεργασίας.».

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πρωτότυπη έκθεση πινάκων που έχουν κοσμήσει τις ετικέτες των οίνων της NICO LAZARIDI συνεχίζει το ταξίδι της σε επιλεγμένους προορισμούς σε όλη την...

REPORTS

Τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο Château Nico Lazaridi Λευκό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Συνώνυμα της λάμψης και της κομψότητας, τα Solitaire Λευκό & Solitaire Rosé του κτήματος Nico Lazaridi άλλαξαν και έρχονται να γεμίσουν με περισσότερες φυσαλίδες...

REPORTS

Με 3 χρυσά και 2 χάλκινα μετάλλια διακρίθηκαν οι οίνοι της NICO LAZARIDI που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «Asia Wine Trophy» που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.