Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν όλα ταιριάζουν στο τραπέζι, η ιστορία πίσω από κάθε κρασί ξεχωρίζει

Οι φιάλες κρασιού στέκονται σαν τρόπαια σε κάθε εορταστικό τραπέζι. Γίνονται πολλές φορές μια καλή αφορμή για συζητήσεις. Το κρασί δεν είναι πλέον ανώνυμο και δεν ήταν εδώ και αρκετό καιρό. 

Μαζί με το ελληνικό κρασί, έχει «εκσυγχρονιστεί» και ο Έλληνας καταναλωτής. Αποζητά να βλέπει όλες αυτές τις ετικέτες σε ένα μεγάλο γεύμα με φίλους, όχι για επιφωνήματα εντυπωσιασμού πάνω στο οινοποιείο ή τη χρονιά. Κυρίως για να αντλεί πληροφορίες από το πίσω μέρος, ποικιλίες, τοποθεσίες, αλκοολικούς βαθμούς, ειδικά όταν το κρασί εντυπωσιάζει. Εκεί βρίσκονται και οι αφορμές για τη συζήτηση με τον διπλανό ή τον απέναντι και πολύ εύκολα ξεφεύγουν από το πλαίσιο της φιάλης, γίνονται πατήματα για αναδρομές και προσωπικές αφηγήσεις. Σαν σύγχρονοι «Δειπνοσοφισταί», τα μέλη της ομάδας του Wine Trails βρέθηκαν με γιορτινή διάθεση στο Ovio, στην καρδιά της Αθήνας, με δύο ντουζίνες φιάλες, τόσο από καλά εδραιωμένα ονόματα οινοποιών, όσο και ανερχόμενων. Και είναι πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζεις ότι παρά τις ακριβείς προσπάθειες ταιριάσματος, στα γιορτινά τραπέζια, σχεδόν τα πάντα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Το κλειδί στην οινογνωσία είναι η επιθυμία της ανακάλυψης, υποστηρίζουν οι περισσότεροι σύγχρονοι σομελιέ, που έχουν εισάγει μια νέα ματιά στα ταιριάσματα. Αρχικά δεν αναγνωρίζουν αυτό που λένε «λάθος κρασί» το οποίο θα μπορούσε να καταστρέψει ένα γεύμα. Το ίδιο «δόγμα» προτείνει τα ταιριάσματα να γίνονται με βάση το «vibe» της περίστασης και όχι με βάση τα υλικά του πιάτου. Άλλωστε, το φαγητό είναι εκείνο που φέρνει στην εξίσωση του τραπεζιού τον πολυσύνθετο συνδυασμό γεύσεων και όχι το κρασί.

Υπάρχει βέβαια κάτι το ρομαντικό στην τελετουργία των «πτήσεων» και του ταιριάσματος οίνου και φαγητού. Το χαλαρό – ευέλικτο πνεύμα του δόγματος «πιες ό,τι σε ευχαριστεί» δεν μπορεί και ούτε θέλει να αλλοιώσει αυτόν το διαχρονικό πυρήνα.

Βρισκόμαστε όμως σε ένα εορταστικό τραπέζι και σε αυτό κάθονται διαφορετικές γεύσεις, ξεχωριστές προσλαμβάνουσες, ενίοτε ανάποδα γούστα στο κρασί.

Σε τέτοιες περιστάσεις, μάλλον επιβάλλεται να κινηθεί κανείς συνειδητά πέρα από την παραδοσιακή ορολογία του κρασιού, η οποία άλλωστε δομήθηκε όταν ακόμα η υψηλή γαστρονομία κινούταν μέσα σε πολύ αυστηρά στεγανά.  Είναι μια μοναδική και ευχάριστη ευκαιρία πειραματισμού και εξερεύνησης νέων πιθανοτήτων, εδώ δίνονται αφορμές ακόμα και για την διαπίστωση ότι πράγματι ορισμένοι κανόνες είναι καλό να υπάρχουν.

Μεγάλες παρέες, πολλές γεύσεις, πιάτα που μοιράζονται ανάμεσα σε εκλεκτούς συνδαιτημόνες. Επιτρέπει αυτή η εικόνα, να γίνει ακόμα και μια αντιστοίχιση ανάμεσα στις ξεχωριστές αμπελουργικές ζώνες, στα αναρίθμητα μικροκλίματα που προδίδουν ακόμα και δυο ντουζίνες φιάλες που είχαμε στη διάθεσή μας:

Από την πληθωρική Πελοπόννησο, στα δύο πρόσωπα του Αιγαίου, το μποέμ και το κοσμοπολίτικο, έπειτα στο αρχοντικό Ιόνιο. Ο ανανεωμένος αττικός αμπελώνας ήρθε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, πέρασμα στην Εύβοια, πριν ο ανήφορος μας στείλει στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.