Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όσοι δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, δεν είναι οινοποιοί του Μπορντό

Στη νότια περιοχή του Μπορντό της Γαλλίας, η συγκομιδή των σταφυλιών γίνεται συχνά τη νύχτα για να διασφαλιστεί η μέγιστη φρεσκάδα που απαιτείται για την απόκτηση του καλύτερου κρασιού, αλλά αυτό είναι επίσης μια απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Με τη χώρα να φουσκώνει σε ένα όψιμο κύμα καύσωνα, είναι 20 βαθμούς Κελσίου στις πέντε το πρωί καθώς μια θεριζοαλωνιστική μηχανή σέρνεται κατά μήκος μιας σειράς αμπέλων, με ισχυρούς προβολείς που βοηθούν να καθοδηγήσει το δρόμο της μέσα στο σκοτάδι.

Είναι ήδη μια κοινή πρακτική σε πολλές οινοποιητικές χώρες με ζεστά καλοκαίρια, αλλά μια πρακτική που είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο κοινή καθώς επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, η συγκομιδή τη νύχτα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους παραγωγούς να εξοικονομήσουν χρήματα, σύμφωνα με τον Kees Van Leeuwen, καθηγητή αμπελουργίας στο Bordeaux Sciences Agro University.

«Αν η συγκομιδή γίνεται τη νύχτα, η θερμοκρασία των σταφυλιών είναι χαμηλότερη, ειδικά σε σύγκριση με τις πολύ ζεστές μέρες που είχαμε αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Έπειτα, ο τρυγητής ρίχνει τα σταφύλια merlot σε κάδους που ο ιδιοκτήτης του αμπελώνα Stephane Heraud κουμπώνει στο τρακτέρ του για να τα μεταφέρει στον συνεταιρισμό.

«Έχουμε περάσει 15 χρόνια που μαζεύουμε τα λευκά και τα ροζέ τη νύχτα, και ίσως μια μέρα να το κάνουμε και για τα κόκκινα», είπε ο Heraud, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του συνεταιρισμού Vignerons de Tutiac.

«Αν τρυγούσαμε τη νύχτα, θα είχαμε κρασί με περισσότερη οξύτητα, το οποίο από άποψη γεύσης δεν είναι και τόσο ωραίο». Ο Heraud σκαρφαλώνει στο τρακτέρ του και απλώνει ξηρό πάγο (-80 C) στα σταφύλια.

Αυτό όχι μόνο βοηθά να διατηρηθούν τα σταφύλια δροσερά, αλλά μειώνει το επίπεδο οξυγόνου στους κάδους καθώς οδηγεί στον συνεταιρισμό, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σε μια από τις προστατευόμενες περιοχές της Γαλλίας με 500 καλλιεργητές.

Η Tutiac έχει ειδικευτεί στα ροζέ και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής στην περιοχή του Μπορντό.

Το ροζέ της χωρίς φυτοφάρμακα προκάλεσε σάλο σε μια τυφλή γευσιγνωσία που διεξήχθη από το γαλλικό περιοδικό κρασιού La Revue des vins de France, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των τριαντάφυλλων από την περιοχή της Προβηγκίας που παραδοσιακά παίρνουν κορυφαία βαθμολογία στην κατηγορία.

Εκείνο το βράδυ, οι καλλιεργητές αναμενόταν να ρίξουν περίπου 500 τόνους σταφυλιών στις διάφορες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα στο πατητήρι, αρκετά για να φτιάξουν μισό εκατομμύριο μπουκάλια κρασί.

Ο επικεφαλής οινολόγος της Tutiac, Paul Oui, είπε ότι στους καταναλωτές αρέσουν τα ροζέ που είναι ανοιχτόχρωμα και διαυγή.

Για να το πετύχετε αυτό «πρέπει να περιορίσετε τη μεταφορά του χρώματος από το δέρμα στο χυμό και όσο πιο νωρίς και πιο δροσερά τρυγήσουμε τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τη μεταφορά», είπε.

Η νυχτερινή συγκομιδή είναι ήδη συνηθισμένη στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια λόγω της ζέστης και η πρακτική εξαπλώνεται στην περιοχή του Μπορντό σύμφωνα με τον Van Leeuwen.

«Για τα λευκά και τα ροζέ, μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα γίνει κοινή πρακτική», είπε ο ειδικός.

Ούτε απέκλεισε ότι θα μπορούσε κάποια μέρα να αφορά σταφύλια για κόκκινο κρασί, που αντιπροσωπεύουν το 85 τοις εκατό της παραγωγής του Μπορντό.

Η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τα σταφύλια να ωριμάζουν πιο γρήγορα και να σπρώχνουν τη συγκομιδή νωρίτερα και σε θερμότερες περιόδους, και ο Heraud επιβεβαίωσε ότι η συγκομιδή γινόταν πράγματι ολοένα και πιο γρήγορα.

«Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός έβλεπα τους γονείς μου να τρυγούν τον Νοέμβριο», είπε.

«Πέρυσι τελειώσαμε στις 30 Σεπτεμβρίου…», πρόσθεσε.

«Όποιος λέει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πραγματική, δεν είναι οινοποιός του Μπορντό», σχολιάζει ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.