Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τσακτσαρλής – Γεροβασιλείου ανοίγουν δρόμο για την ταυτοποίηση παλιάς ελληνικής ποικιλίας του Παγγαίου

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο πρόσφατο Οινόραμα το δίδυμο των Βασίλη Τσακτσαρλή και Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Η καινούργια ετικέτα προέρχεται από μία ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Γουμένισσα. «Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα ΠΓΕ Πλαγιές Πάικου ροζέ από την ποικιλία αυτή, φρουτώδες και ιδιαίτερα αρωματικό, που εκφράζει ταυτόχρονα το terroir της περιοχής», αναφέρει σχετικά ο Βασίλης Τσακτσαρλής.

Ταυτόχρονα ο Βασίλης Τσακτσαρλής στέκεται στο κρασί “Βίβλοινος”, το οποίο παράγεται από παλιά τοπική ποικιλία της περιοχής. «Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν φέρει κάποια ονομασία έως αυτή τη στιγμή, καθότι έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για γίνει η ταξινόμησή της. Εκκρεμεί η εξέταση του σχετικού φακέλου από την Κεντρική Επιτροπή Προστασίας Οινοπαραγωγής (ΚΕΠΟ), προκειμένου να δοθεί ονομασία και να μπορεί να αναπαραχθεί. Έως αυτή τη στιγμή την έχουμε εντάξει υπό την γενική ονομασία ‘Μαυρούδι’ όπου κατατάσσουμε όλες τις ποικιλίες που είναι άγνωστες και αταυτοποίητες». Πρόκειται για μία παλιά ελληνική ποικιλία η οποία σύμφωνα με τον οινοποιό εντοπίστηκε μεταξύ των ορέων Σύμβολο και Παγγαίο και εστάλη για τεστ DNA. «Έχουμε διαπιστώσει ότι πρόκειται για ελληνική ποικιλία που φέρει αποκλειστικά ελληνικά χρωμοσώματα. Απλώς δεν έχει καλλιεργηθεί έως τώρα».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Το πρώτο Ασύρτικο της Θηρασιάς

Στη Μικρά Θήρα, το οινοποιείο που δημιούργησαν οι δύο οινοποιοί στο νησάκι της Θηρασιάς απέναντι από την Σαντορίνη, έχει ολοκληρωθεί η σειρά των λευκών οίνων. Κυκλοφόρησαν ήδη δύο ετικέτες Ασύρτικου, το ένα από τα αμπέλια της Σαντορίνης καθώς και το πρώτο Ασύρτικο από αμπελώνες της Θηρασιάς. Επιπλέον κυκλοφορεί και το Νυχτέρι από σταφύλια της Θηρασιάς, το οποίο ωριμάζει σε βαρέλια.

Το Κτήμα Δύο Ύψη και οι φυτεύσεις Malbec, Βερτζαμί και Μαυροδάφνης

Οι Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλής εκτός από την καλλιέργεια της Κυδωνίτσας που αναμειγνύεται με Ασύρτικο και κυκλοφορεί υπό την ετικέτα Διάλογος στο έτερο κτήμα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, τα Δύο Ύψη, στην Ηλεία, έχουν φυτεύσει τρεις ακόμα ποικιλίες. «Ήδη κυκλοφόρησε από τις τρεις αυτές ποικιλίες ένα μονοποικιλιακό Malbec υπό την ετικέτα ‘Μονόλογος’, ενώ θα δημιουργήσουμε προσεχώς μονοποικιλιακά κρασιά και από τις ερυθρές ποικιλίες Βερτζαμί και Μαυροδάφνη από συγκεκριμένα αμπελοτόπια. Για παράδειγμα η Μαυροδάφνη θα κυκλοφορήσει σε 500 φιάλες και το Βερτζαμί σε όχι περισσότερες από 1.500. Σας θυμίζω ότι ήδη δημιουργούμε μικρές παραγωγές με μικρές οινοποιήσεις από τα παλιά αμπελοτόπια του Χρήστου Κόκκαλη, την Τριλογία, όπου υφίσταται καλλιέργεια Cabernet του 1992 όπου από 30 στρέμματα κυκλοφορούν 5.000 μπουκάλια. Αντίστοιχη φιλοσοφία ακολουθούμε με το Βερτζαμί, την Μαυροδάφνη και το Malbec».

Σημειώνεται ότι όταν απέκτησαν το Κτήμα Κόκκαλη, καλλιεργούνταν αποκλειστικά τα 30 στρέμματα Cabernet του προηγούμενου ιδιοκτήτη και οινοποιού, Χρήστου Κόκκαλη. Από το 2014 έως σήμερα προστέθηκαν ακόμα 150 στρέμματα με Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Syrah, Αγιωργίτικο, Βερτζαμί και Malbec. Θυμίζουμε επίσης ότι στο Κτήμα υφίστανται ελιές από κορωνέικη ποικιλία και παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία “Δύο Ύψη”.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Το Κτήμα Γεροβασιλείου, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θέλοντας να στηρίξει την τοπική κοινωνία, βραβεύει για τέταρτη χρονιά τους αριστεύσαντες τελειόφοιτους μαθητές...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.