Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Argiano Brunello di Montalcino 2018, κρασί της χρονιάς για το Wine Spectator

Στον κόσμο του κρασιού, μια αλλαγή ιδιοκτησίας ή μια στιλιστική αλλαγή για παράδειγμα, μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη, όμως πάντα υπάρχουν ρίσκα.

Στην περίπτωση του Argiano, η αλλαγή έχει αποδώσει καρπούς, καθώς νέοι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν για επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή έκφραση του Brunello.

Αντικατοπτρίζοντας επενδύσεις άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο κτήμα για μια δεκαετία, η εξαιρετική ποιότητα του Argiano Brunello di Montalcino 2018 ήταν αυτή που έδωσε το βραβείο για το κρασί της χρονιάς κερδίζει από το Wine Spectator το 2023.

Τη λίστα με τα 10 κορυφαία κρασιά του 2023 αποκάλυψε το διάσημο οινικό περιοδικό Wine Spectator, τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Aυτή είναι η πρώτη δεκάδα της λίστας Top 100 του Wine Specator

  1. Argiano, Brunello di Montalcino 2018
  2. Occidental, Pinot Noir West Sonoma Coast Freestone-Occidental 2021
  3. Château Lynch Bages, Pauillac 2020
  4. RAEN, Pinot Noir Sonoma Coast Royal St. Robert Cuvée 2021
  5. Mastroberardino, Taurasi Radici Riserva 2016
  6. Dunn, Cabernet Sauvignon Howell Mountain 2019
  7. Antinori, Chianti Classico Marchese Antinori Riserva 2020
  8. Château Pichon Baron, Pauillac 2020
  9. Résonance, Pinot Noir Willamette Valley 2021
  10. Greywacke, Sauvignon Blanc Marlborough 2022

Κάθε χρόνο, από το 1988, οι συντάκτες του Wine Spectator ερευνούν τα κρασιά που αξιολογήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες και επιλέγουν τα κορυφαία 100, με βάση την ποιότητα, την αξία, τη διαθεσιμότητα και τον ενθουσιασμό. Αυτή η ετήσια λίστα τιμά επιτυχημένα οινοποιεία, περιοχές και σοδειές σε όλο τον κόσμο.

Από το ντεμπούτο, το 1988, το περιοδικό αξιολογεί νέες περιοχές, σταφύλια και στυλ εντάσσοντας τα στη λίστα με τα Top 100, όπου οι συντάκτες της έκδοσης επιλέγουν τα πιο συναρπαστικά κρασιά από τα χιλιάδες που εξέτασαν με γευστικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Αυτά τα κρασιά αποτελούν μια ποικιλόμορφη ομάδα – που κυμαίνονται από αναδυόμενες ετικέτες και περιοχές έως παραδοσιακά κτήματα που εξερευνούν νέες κατευθύνσεις – και όλα δημιουργούν τον ενθουσιασμό που ονομάζουμε “X-factor”», αναφέρουν οι συντελεστές της έκδοσης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι στα κριτήρια επιλογής είναι η ποιότητα (με βάση τη βαθμολογία), η αξία (βάσει της τιμής) και η διαθεσιμότητα (με βάση τον αριθμό των κιβωτίων που είτε έγιναν είτε εισήχθησαν στις ΗΠΑ). Αυτά τα κριτήρια εφαρμόζονται στα κρασιά που βαθμολογούνται με εξαιρετική βαθμολογία (90 βαθμοί ή υψηλότεροι στην κλίμακα 100 βαθμών του Wine Spectator) κάθε χρόνο για τον προσδιορισμό των κορυφαίων 100.

«Καθώς πολλά κρασιά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες και δεν είναι διαθέσιμα σε κάθε αγορά, το Top 100 μας δεν είναι μια «λίστα αγορών», αλλά μάλλον ένας οδηγός για τα οινοποιεία που πρέπει να παρακολουθήσετε στο μέλλον – μια αντανάκλαση των παραγωγών και των κρασιών.», αναφέρει το Wine Spectator, λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια της διάσημης λίστας τους.

Λίγα λόγια για το Αrgiano

Το ιστορικό οινοποιείο Argiano άλλαξε πορεία το 2013, όταν ο Βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος André Esteves και μια ομάδα επενδυτών το αγόρασαν το από την κόμισσα Noemi Marone Cinzano και τον εκπαιδευμένο στο Μπορντό οινοποιό Hans Vinding-Diers, οι οποίοι ήθελαν να επικεντρωθούν στο έργο τους στην Αργεντινή, Bodega Noemía de Patagonia.

Ένα σχετικά μεγάλο ακίνητο σύμφωνα με τα πρότυπα του Montalcino, το Argiano είναι ένα από τα ιστορικά οινοποιεία της περιοχής. Η βίλα του, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, χρονολογείται από το 1581. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε ένα οροπέδιο στο κεντρικό τμήμα της ζώνης Brunello, ακριβώς δυτικά του χωριού Sant’Angelo στο Colle. Τα αγροτεμάχια του βόρειου αμπελώνα —που αποτελούνται από προσχωσιγενή άργιλο, προσχωσιγενή αμμώδη λάσπη και αργιλώδη, με προεξοχές ασβεστόλιθου και αργίλου πάνω από ένα στρώμα ασβεστόλιθου και μάργας— φυτεύονται στο Sangiovese. Το νότιο τμήμα του κτήματος είναι αφιερωμένο σε διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού.

Τα 141 στρέμματα αμπελώνων αποτελούνται από 54 στρέμματα που προορίζονται για το Brunello και 25 στρέμματα για το Rosso di Montalcino. Το 2014, 17 στρέμματα Sangiovese φυτεύτηκαν με μια επιλογή που αναπτύχθηκε από τον Paolo de Marchi της Isole & Olena στο Chianti Classico σε συνδυασμό με το γαλλικό φυτώριο Guillaume. Τα νέα έργα έπεσαν υπό τη διεύθυνση του Bernardino Sani. Είχε πρακτική άσκηση στο κελάρι στο Argiano το 2002, ενώ επανήλθε στην ομάδα Argiano ως διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ το 2012. Στις αρχές του 2014 διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος.

Στα τέλη του 2014, ο Sani επιστράτευσε τον σύμβουλο οινολόγο Alberto Antonini για να συνεργαστεί με την ομάδα του, του δασκάλου του κελαριού Adriano Bambagioni και του διαχειριστή αμπελώνα Francesco Monari. Η πρώτη εργασία ήταν ο καθαρισμός της κάβας παλαίωσης και η επένδυση σε μεγάλα βαρέλια των 1.000, 2.000 και 5.000 λίτρων, καθώς και τόννο 600 λίτρων για να αντικατασταθούν οι μπάρες που χρησιμοποιήθηκαν για την παλαίωση τόσο του κλασικού Brunello όσο και μιας εμφιάλωσης Brunello ενός αμπελώνα που ονομάζεται Vigna. del Suolo. (Το 2000 είχε κατασκευαστεί μια νέα οινοποιητική εγκατάσταση.)

Στη συνέχεια η ομάδα έστρεψε την προσοχή της στους αμπελώνες. Με τη βοήθεια του αμπελουργού συμβούλου Pedro Parra, τα διάφορα αγροτεμάχια χαρτογραφήθηκαν για τον τύπο και τη σύσταση του εδάφους και πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρομαγνητικές έρευνες. Τα αποτελέσματα παρείχαν καλύτερη κατανόηση του τρόπου διαχείρισης κάθε αγροτεμαχίου, εντοπισμού τυχόν προβληματικών περιοχών, καθορισμού των ημερομηνιών συγκομιδής και προγραμματισμού μικρο-οινοποιήσεων. Κατάργησαν επίσης τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα για να λειτουργήσουν βιολογικά, αν και το κτήμα δεν έχει λάβει πιστοποίηση. Από την αλλαγή, το Monari αισθάνεται ότι η βλαστική ανάπτυξη των αμπελιών και η ποιότητα του σταφυλιού έχουν γίνει πιο ομοιόμορφα.

«Στόχος μου είναι να ξαναγίνει το Argiano πρεσβευτής του Brunello di Montalcino», εκμυστηρεύτηκε ο Sani όταν επισκέφτηκε το οινοποιείο τον Απρίλιο του 2016. Με την επένδυση στο κελάρι και τους αμπελώνες, πέτυχε αυτόν τον στόχο και πολλά άλλα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...