Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες ταιριάζουν με το κλίμα της Αυστραλίας

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι κάποιες αυτόχθονες κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού, που είναι ανθεκτικές στη ξηρασία περισσότερο από κάποιες διεθνείς ποικιλίες που προτιμώνται εκεί, περιέχουν χημικές ενώσεις υπεύθυνες για γεύσεις που προτιμώνται από τους αυστραλιανούς καταναλωτές.

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ‘’OENO One’’ ακολουθεί προηγούμενη έρευνα πάνω στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι , που έδειξαν ότι είναι καλά προσαρμοσμένες σε ζεστό κλίμα και συνεχίζουν να αποδίδουν καλά όσο το κλίμα γίνεται θερμότερο.

Credit: Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο των πολυλειτουργικών θειολών, δηλαδή αρωματικές ενώσεις που είναι ευρέως γνωστές για τη συμβολή τους στο “τροπικό” άρωμα και γεύση του Sauvignon blanc και, πιο πρόσφατα, στο Chardonnay. Η μελέτη διερεύνησε πέντε τέτοιες θειόλες σε κυπριακούς οίνους που περιλαμβάνουν τη λευκή ποικιλία Ξυνιστέρι και δύο ερυθρές ποικιλίες, το Μαραθεύτικο και το Γιαννούδι, συγκρίνοντάς τις με αυστραλιανούς οίνους από τις ποικιλίες Pinot Gris, Chardonnay και Shiraz.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε λευκός οίνος περιείχε ενώσεις υπεύθυνες για τα αρώματα “γκρέιπφρουτ”, “τροπικών φρούτων” και “φρούτα του πάθους” πολύ πιο πάνω από το αισθητικό τους όριο, ενώ οι ενώσεις που συνδέονται με τους χαρακτήρες “χτυπημένης τσακμακόπετρας” και “κρέατος” ήταν πολύ μικρότερες σε συγκέντρωση. Μια ένωση υπεύθυνη για αρώματα που συνδέονται με τον “καβουρντισμένο καφέ” ανιχνεύθηκε στο Chardonnay και σε τέσσερις από τους οίνους από Ξυνιστέρι. Μια θειόλη, που δίνει αρώματα “φραγκοστάφυλλου” και “ξύλου” ανιχνεύθηκε στο Pinot Gris και σε τρία κρασιά από Ξυνιστέρι.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση των αρωματικών ενώσεων στους κυπριακούς οίνους ήταν συγκρίσιμη με εκείνη των δημοφιλών αυστραλιανών οίνων από Chardonnay και Sauvignon blanc.

Η Dr. Capone, Ερευνητική Συνεργάτης της ARC στο Κέντρο Κατάρτισης για την Πρωτοποριακή Παραγωγή Οίνου του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δήλωσε: “Η εύρεση της παρουσίας αυτών των επιθυμητών ενώσεων στις κυπριακές ποικιλίες σταφυλιού ανοίγει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη συνεισφορά τους στην αισθητική αντίληψη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις σε κυπριακά κρασιά”.

Κατανοώντας καλύτερα τη σύνθεση των κυπριακών ποικιλιών, οι παραγωγοί θα μπορούν να προσαρμόσουν καλύτερα τα προϊόντα τους στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσο η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται και το κλίμα αλλάζει.

Μάλιστα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από οινόφιλους στην Αυστραλία, άρεσε πολύ η γεύση των κυπριακών ποικιλιών και σε μερικές περιπτώσεις το Ξυνιστέρι προτιμήθηκε σε σχέση με το Pinot Gris.

Από τότε που τα κυπριακά αμπέλια έφτασαν στην Αυστραλία στην πανεπιστημιούπολη Waite για έρευνα, αρκετοί οινοπαραγωγοί ένδειξαν ενδιαφέρον για τις ποικιλίες αυτές, ιδίως για το Ξυνιστέρι. Έτσι, τo έργο θα ξεκινήσει φέτος τις πρώτες δοκιμές στους αμπελώνες της Paulmara Wines στην κοιλάδα Barossa.

Η νέα έρευνα υποστηρίζεται από μια ερευνητική Υποτροφία της Αδελαΐδας (Adelaide Graduate Research Scholarship) και μια συμπληρωματική υποτροφία από την Wine Australia.

 

Πηγή scienmag.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.