Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εκλεκτό κρασί είναι ένα «ασφαλές καταφύγιο» μετά την αποτυχία της SVB

Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια και διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων εν μέσω «σημαντικής πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές» και αναταραχής στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB), του αυξανόμενου πληθωρισμού και της μείωσης της Fed, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και συνιδρυτή της Cult Wine Investment, Tom Gearing, είπε ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες είχαν επισημάνει τους «εγγενείς κινδύνους» που υπάρχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς επεσήμανε τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Δείκτη Cult Wines που έδειξαν καλά. 6,77% σύνθετη ετήσια αύξηση.

«Η απόδοση του εκλεκτού κρασιού σε διαφορετικά περιβάλλοντα αγοράς αποδεικνύει την ικανότητά του να δημιουργεί άλφα και να βελτιώνει αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο λόγω της σταθερότητάς του και της χαμηλής συσχέτισής του με την αγορά μετοχών», υποστήριξε.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η επένδυση σε εκλεκτό κρασί συνοδεύτηκε από «μοναδικές επενδυτικές προκλήσεις», συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης ρευστότητας και της ανάγκης αποθήκευσης.

«Είναι καλύτερο να το προσεγγίσουμε ως μακροπρόθεσμο συστατικό ενός χαρτοφυλακίου μέσω αλλαγών στις μακροοικονομικές συνθήκες», τόνισε.

Σύμφωνα με την Έκθεση Εναλλακτικών Επενδύσεων της εταιρείας, τα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το κρασί, μπορούν να αποτελέσουν μια ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές, είπε, καθώς είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλαγές στις οικονομικές προοπτικές ή αλλαγές στη μακροοικονομική πολιτική από εκείνα που βασίζονται σε χρηματοοικονομικά μέσα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου. Τα περιουσιακά στοιχεία του πάθους όπως το εκλεκτό κρασί μπορούν επίσης «να βοηθήσουν σε ένα αυξανόμενο πλαίσιο πληθωρισμού», είπε, καθώς τα συλλεκτικά αντικείμενα «έχουν εγγενή αξία και συνήθως μια πιο σταθερή δυναμική προσφοράς και ζήτησης».

Παράλληλα, η εταιρεία επικαλέστηκε μια έκθεση του Οκτωβρίου 2022 από την εταιρεία έρευνας και ανάλυσης Preqin, η οποία αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά εναλλακτικών επενδύσεων θα αυξηθεί στα 18,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της αγοράς το 2021, που ήταν 9,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, η κατάρρευση της SVB πριν από δύο εβδομάδες και η πιο πρόσφατη διάσωση της Credit Suisse έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και «ενίσχυσε περαιτέρω αυτή την τάση μακριά από τις παραδοσιακές επενδύσεις προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ομόλογα και χρυσός», δήλωσε η Cult Wines. Σημείωσε ότι η Έκθεση Knight Frank Wealth 2023 ανέφερε ότι περίπου το 39% των ιδιωτών εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWI) ήταν πιθανό να επενδύσουν στο κρασί φέτος. «Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις αυξάνεται και θα είναι εκεί που θα αυξηθεί ο πλούτος την επόμενη δεκαετία», ανέφερε η έκθεση.

Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι πιθανό να προσθέσει τις δυνατότητες απόδοσης πολλών εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, σημείωσε, ειδικά των «πραγματικών» περιουσιακών στοιχείων και συλλεκτικών στοιχείων, τα οποία γενικά έχουν σταθερά επίπεδα προσφοράς, με αποτέλεσμα η αυξανόμενη ζήτηση να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές.

Τέλος, Το εκλεκτό κρασί έχει επιδείξει «υγιή, σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, είπε, και παρόλο που δεν είναι πλήρως απομονωμένο από τους κινδύνους της αγοράς, «η διαφορετική δυναμική της αγοράς μπορεί να προσφέρει έναν βαθμό μόνωσης σε περίπτωση ξαφνικού σοκ στη μακροοικονομική περιβάλλον».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Την όλο και πιο ώριμη εικόνα της εγχώριας οινοποιίας αλλά και τις επίμονες αναζητήσεις των νέων κυρίως οινοποιών σε καινούργια μονοπάτια, με σπάνιες ποικιλίες...