Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το απόλυτο γαστρονομικό ροζέ από Pinot Noir υπογράφει το κτήμα RIRA

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine Festival που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κείμενο: Ζήσης Πανάγος

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Το ροζέ Pinot Noir του κτήματος, το οποίο καλλιεργείται σε παλαιό αμπελώνα 15 στρεμμάτων στην περιοχή της Αιγιαλείας, αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς το κτήμα RIRA είναι το πρώτο στην Ελλάδα που προχώρησε σε οινοποίηση μιας ποικιλίας που συνήθως χρησιμοποιείται για ερυθρά κρασιά με δυνατότητα παλαίωσης σε στυλ Βουργουνδίας.

Πιο συγκεκριμένα, το κτήμα στην προσπάθεια να πετύχει ένα πιο πλούσιο-συμπυκνωμένο στυλ ερυθρού Pinot Noir αφαίρεσε ένα μέρος του χυμού, το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί χωρίς να αξιοποιηθεί, οπότε οι ομάδα του κτήματος δοκίμασε κάτι αρκετά καινοτόμο, την οινοποίηση της ποικιλίας σε ροζέ εκδοχή. Κάτι που σύμφωνα με τους ανθρώπους του κτήματος είχε ιδιαίτερη ανταπόκριση από πλευράς καταναλωτών, οδηγώντας έτσι σε αλλαγή της μεθόδου οινοποίησης, καθώς πλέον το εμβληματικό ροζέ Pinot Noir έχει την δικιά του παρτίδα με σταφύλια και δεν αποτελεί πλέον μέρος του χυμού από το ερυθρό.

Το κρασί αποτελείται από 100% Pinot Noir με το κτήμα να το ονομάζει το απόλυτο γαστρονομικό ροζέ. Στην μύτη κυριαρχούν Κομψά αρώματα εσπεριδοειδών και ανθέων σε συνδυασμό με την έντονη μυρωδιά κόρας φρεσκοψημένου ψωμιού. Ενώ, η στρογγυλή αίσθηση στο στόμα, που εξελίσσεται, με δομή και όγκο το καθιστά ως μία αρμονική επιλογή για λιπαρά και κοκκινόσαρκα ψάρια, γαρίδες, λευκά κρέατα και οστρακοειδή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 47 οινοποιεία-μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου παρουσίασαν εκατοντάδες ετικέτες που αποτελούν αντιπροσωπευτική έκφραση της οινικής δραστηριότητας της περιοχής, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...