Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα χαμηλά κέρδη σπρώχνουν εκτός αμπελουργίας τους παραγωγούς Νότιας Αφρικής

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Bureau for Food and Agricultural Policy (BFAP), η έκταση των αμπελώνων της Νότιας Αφρικής έπεσε κάτω από 90.000 εκτάρια το 2022 για πρώτη φορά από το 1998. Αιτία: η έλλειψη κερδοφορίας της αμπελουργικής δραστηριότητας.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι μόνο το 12% των παραγωγών είναι κερδοφόροι μακροπρόθεσμα, ενώ το 49% καταφέρνει να αποφέρει χαμηλά κέρδη ή να φτάσει στο νεκρό σημείο, έναντι 39% που καταγράφει ζημίες. Αλλά δεν είναι όλα άσχημα νέα: η έκθεση προβλέπει ότι η έκταση του αμπελώνα αναμένεται να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο το 2025 με τις τιμές αυξανόμενες να οδηγούνται από τη μείωση της διαθεσιμότητας. Επιπλέον, τα αποθέματα, τα οποία είχαν εκτοξευθεί στα ύψη το 2020 και το 2021 λόγω της έλλειψης εμπορίου κατά τη διάρκεια του Covid-19, επέστρεψαν σε πιο διαχειρίσιμα επίπεδα το 2022, αν και ήταν απαραίτητο να διαμορφωθεί σχετικά υψηλό ποσοστό μεγάλου αριθμού αποστολών χύμα κρασιού για να επιτευχθεί αυτό. Επίσης στα θετικά, η εγχώρια κατανάλωση επέστρεψε στους όγκους που καταγράφηκαν το 2017, αν και με χαμηλότερη αποτίμηση λόγω πίεσης στην αγοραστική δύναμη.

Μια σειρά από προκλήσεις

Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία βιώνει δυσκολίες απέναντι στις οποίες παραμένει αδύναμη. Ξεκινώντας από τις συχνές διακοπές ρεύματος που διαταράσσουν τις πρακτικές στο αμπέλι, όπως το πότισμα και στο οινοποιείο. Το υψηλό κόστος εισροών λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του λιμένα και η περιορισμένη κρατική υποστήριξη αποτελούν εμπόδια για την ανάπτυξη του τομέα. Η έκθεση BFAP επισημαίνει επίσης ότι οι εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη είναι πιθανό να είναι στο μισό στο μέλλον λόγω της μείωσης της παραγωγής που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η τάση είναι επιθυμητή από επαγγελματίες μάνατζερ, αλλά βραχυπρόθεσμα προκαλεί οικονομικές δυσκολίες και εκριζώσεις. Το 2022, οι εκτάσεις που εκριζώθηκαν ήταν και πάλι μεγαλύτερες από αυτές των νέων φυτεύσεων. «Εάν δεν υπάρξει βελτίωση στα αποτελέσματα για τις εκμεταλλεύσεις, οι οινοπαραγωγοί που δεν είναι καθετοποιημένοι στην αλυσίδα αξίας θα συνεχίσουν είτε να ξεριζώνουν χωρίς να αντικαθιστούν αμπέλια είτε να αντικαθιστούν τα υπέργεια αμπέλια με πιο παραγωγικές ποικιλίες σταφυλιού, ή να μελετούν τις δυνατότητες κάθετης ολοκλήρωσης πέρα από το αγρόκτημα», αναφέρει ένα δελτίο τύπου από τον πρόσφατα διαμορφωμένο επαγγελματικό οργανισμό, South Africa Wine.

Ο άνεμος γυρίζει

«Αν και αυτή η πρόβλεψη εξακολουθεί να προαναγγέλλει μια δύσκολη περίοδο για τους παραγωγούς κρασιού και μπράντι, αποτελεί επίσης μια ευκαιρία και καλεί όλους τους παραγωγούς να τηνα λάβουν υπόψη και να προγραμματίσουν ανάλογα», τονίζει ο Rico Basson, Διευθύνων Σύμβουλος της South Africa Wine. «Η παλίρροια γυρίζει και σιγά σιγά η κατάσταση βελτιώνεται για τον κλάδο μας… Ήρθε η ώρα να εντοπίσουμε μακροπρόθεσμους εμπορικούς εταίρους, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δώσουμε προτεραιότητα στην ανατίμηση των τιμών του εμφιαλωμένου και του χύμα κρασιού και να υποστηρίξουμε και να αναπτύξουμε την επανατοποθέτησή μας προς την premiumization, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του κρασιού και του μπράντι», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.