Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Τακτικοί έλεγχοι και προληπτικές επεμβάσεις ενάντια σε μυκητολογικές προσβολές στους αμπελώνες της Πελοποννήσου

Mε μία σειρά καλλιεργητικών και χημικής καταπολέμησης μέτρων καλεί τους αμπελοκαλλιεργητές να αντιμετωπίσουν το Περονόσπορο και το Ωίδιο στη Πελοπόννησο οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Ναυπλίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάγκη λήψης τόσο προληπτικών όσο και μέτρων αντιμετώπισης των δύο μυκητολογικών ασθενειών, συνιστώντας στη μεν περίπτωση του ωιδίου τακτικό έλεγχο του αμπελώνα για την έγκαιρη ανίχνευση προσβολών, ενώ προτείνεται προληπτική επέμβαση με εγκεκριμένο σκεύασμα ενάντια στον περονόσπορο ενάντια στις πρωτογενείς μολύνσεις.

  1. ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Καλή αποστράγγιση του αμπελώνα
  • Να λαμβάνεται μέριμνα ώστε η νεαρή βλάστηση να μην είναι κοντά στο έδαφος. Oι νεαρές κληματίδες που έρπουν την περίοδο της άνοιξης καθώς και οι βλαστοί γύρω από την βάση του πρέμνου να καταστρέφονται.
  • Οι άκρες του αμπελώνα να καθαρίζονται έτσι ώστε να μην υπάρχουν θέσεις που μπορεί να ξεκινήσει η ασθένεια
  • Συνεχής και επιμελημένος έλεγχος του αμπελώνα ιδιαίτερα των σημείων που συνήθως εμφανίζουν πρωταρχικές προσβολές.
  • Όπου εντοπίζονται κηλίδες «ελαίου» να καταστρέφονται αμέσως πριν εμφανιστούν καρποφορίες (εξάνθιση).
  • Να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
  • Περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική βλάστηση.

Χημική αντιμετώπιση

Σε αμπελώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία, υπάρχει ιστορικό προσβολών και σε ευαίσθητες ποικιλίες να γίνει προληπτική επέμβαση (μήκος της νέας βλάστησης 8-10 εκατ.) με εγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο ψεκασμός αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή αν δεν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά οι πρωτογενείς μολύνσεις και επικρατήσουν κατόπιν ευνοϊκές συνθήκες για τον μύκητα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας αργότερα (Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου). Λόγω της γρήγορης αύξησης της βλάστησης οι προληπτικές επεμβάσεις εξασφαλίζουν προστασία για μικρό χρονικό διάστημα (4-7 ημέρες).

  1. ΩΙΔΙΟ

Οδηγίες: Συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο.

Στην εμφάνιση των ανθοταξιών (μήκος βλάστησης 8-15 εκ.), το αμπέλι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε μολύνσεις του μύκητα και ο ρυθμός επιμήκυνσης της νέας βλάστησης είναι μεγάλος. Ελέγχετε συστηματικά τους αμπελώνες (δύο φορές την εβδομάδα) για την ύπαρξη προσβολών, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που ενδημεί η ασθένεια και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Οι προσβεβλημένοι βλαστοί να μαζεύονται, να καταστρέφονται και να ακολουθεί άμεσα προληπτική επέμβαση με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

  1. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  2. Να γίνεται εναλλαγή στις χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας.
  3. Οι εφαρμογές των δραστικών ουσιών να μην υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο αναγραφόμενο αριθμό.
  4. Όλα τα δελτία υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.