Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για τρύγο στο τέλος του Ιουλίου τα σταφύλια στους γαλλικούς αμπελώνες

Νωρίτερα και από τη χρονιά του 2020 θα κριθεί έτοιμος ο αμπελώνας για τρύγο στη Γαλλία, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών το μήνα του Μαϊου.

Ο τρύγος του 2022 προβλέπεται να γίνει νωρίς  στους αμπελώνες της Γαλλίας . «Έπρεπε να αναδιοργανώσουμε όλες τις καλοκαιρινές διακοπές για να είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και να διατηρήσουμε το προφίλ θειόλης στα σταφύλια Sauvignon και Muscat petits grains». υπογραμμίζει η Marie David, επικεφαλής του τμήματος παραγωγής στο συνεταιριστικό οινοποιείο Héraclès στο Codognan, Gard, στη νότια Γαλλία.

Η ίδια, πιστεύει ότι το 2022 θα είναι λίγες μέρες νωρίτερα ακόμη και από τον τρύγο του 2020. Μέχρι τις 17 Ιουνίου, η συντριπτική πλειονότητα των 1.050 εκταρίων αμπελιών του οινοποιείου με αμπέλια είχε περάσει το στάδιο του κλεισίματος του τσαμπιού. «Δεν θα εκπλαγώ να δω τις πρώτες ράγες σταφυλιών να αλλάζουν χρώμα σε περίπου δέκα ημέρες», λέει η David.

Η έκπτυξη των οφθαλμών δεν έγινε ιδιαίτερα νωρίς. «Ο Φεβρουάριος ήταν ζεστός, αλλά ο Μάρτιος ήταν πολύ δροσερός. Επίσης τα αμπέλια δεν έπαθαν ζημιές από τους ανοιξιάτικους παγετούς γιατί είχαν ετοιμαστεί». Όμως τον Μάιο, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της περιοχής ήταν 2,5°C πάνω από το μέσο όρο. Ούτε ο περονόσπορος, ούτε ωίδιο, ούτε η μαύρη σήψη έχουν απασχολήσει μέχρι στιγμής. Ο επικεφαλής παραγωγής του οινοποιείου δεν ανησυχεί πολύ για τα παράσιτα. «Βρισκόμαστε σε περιοχή υψηλής πίεσης, αλλά ο καιρός δεν ευνοεί τον σκόρο της αμπέλου και η διαταραχή στα ζευγαρώματα λειτούργησε πολύ καλά».

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.