Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σύμβολο επιβίωσης για τους Σλοβένους, το πιο γέρικο αμπέλι του κόσμου

Tο αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο, φύεται σε μια βορειοανατολική γωνιά της, με εκτιμώμενη ηλικία περίπου 400 χρόνια, ριζωμένο σχεδόν 15 μίλια έξω από τα Αυστριακά σύνορα , στο Μάριμπορ.

Το αμπέλι φυτεύτηκε κάποια στιγμή στα τέλη του 16ου αιώνα κατά τη διάρκεια της αναταραχής των επαναλαμβανόμενων εισβολών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ακριβής ημερομηνία δεν είναι βέβαιη λόγω φθοράς στον πυρήνα του κορμού από κάποιο είδος σήψης.. Όμως, το 1972, ο δενδρολόγος Dr. Rihard Erker προσδιόρισε ότι το αμπέλι ήταν μεταξύ 350-400 ετών. Γενετικοί ειδικοί στο Παρίσι επιβεβαίωσαν τα ευρήματα.

Για τους Σλοβένους, το παλιό  αμπέλι είναι σύμβολο επιβίωσης.

Για παράδειγμα, το 1870, το παράσιτο της φυλλοξήρας αποδεκάτισε τους ευρωπαϊκούς αμπελώνες επιτιθέμενοι και σκοτώνοντας αμπέλια στις ρίζες. Μόνο στη Γαλλία, η φυλλοξήρα σκότωσε το ένα τέταρτο των αμπελώνων, μείωσε την παραγωγή κρασιού στο μισό και δημιούργησε εκτεταμένο πανικό και απελπισία. Ωστόσο, το μελετώμενο αμπέλι, είχε τις αρχαίες ρίζες βαθιά μέσα στις υδάτινες όχθες του κοντινού ποταμού Ντράβα, πνίγοντας τα παράσιτα και προστατεύοντάς το από τη φυλλοξήρα.

Το αμπέλι επέζησε ακόμη και από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945) που κατέστρεψαν εν μέρει το σπίτι στο οποίο φύεται.

Αργότερα, το 1963, ο ποταμός Ντράβα που κάποτε έσωσε το αμπέλι από τη φυλλοξήρα έγινε απειλή. Ένα νέο φράγμα προκάλεσε την άνοδο της στάθμης του ποταμού πάνω από εννέα πόδια, αλλάζοντας τις όχθες του Ντράβα, όπου το αμπέλι είχε ριζώσει για αιώνες. Η έλλειψη συντήρησης στο μεταβαλλόμενο ποτάμι σκότωνε σιγά σιγά το αμπέλι. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το σπίτι στο Μάριμπορ και το ίδιο το αμπέλι υπέστησαν σημαντική παραμέληση.

Ευτυχώς, το 1980, μια ομάδα ειδικών από το Ινστιτούτο Γεωργίας της Σλοβενίας παρατήρησε την κατάσταση του ιστορικού εργοστασίου και απέτρεψε την κατεδάφιση του σπιτιού. Το 1981, οι αμπελουργοί Tone Zafošnik και Anton Vodovnik σταθεροποίησαν και κλάδεψαν το αμπέλι ενώ το σπίτι αποκαταστάθηκε. Το 1982 άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου.

Ο Zafošnik έγινε ο πρώτος αμπελουργός του παλιού αμπελιού και το φυτό ευδοκιμούσε και μπήκε στον κόσμο των ρεκόρ Γκίνες με τη συνταξιοδότησή του το 2010.

Κάθε χρόνο, το παλιό αμπέλι αποδίδει 35–55 κιλά Žametovka, ένα κόκκινο σταφύλι που είναι μια από τις παλαιότερες ποικιλίες της περιοχής. Μόνο 100 μπουκάλια 0,250 L, σχεδιασμένα από τον Oskar Kogoj, παράγονται κάθε χρόνο. Η σπείρα στο λαιμό του μπουκαλιού αντιπροσωπεύει την «άπειρη μακροζωία» του αμπελιού. Βασιλικοί, πρόεδροι, πάπες και διασημότητες είναι οι τυχεροί παραλήπτες.

Ενώ το ίδιο το κρασί είναι περιορισμένο, το Maribor έχει χαρίσει μοσχεύματα σε άλλες πόλεις και προγράμματα οινολογίας σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το τέλος του 2020, υπήρχαν 228 πιστοποιημένα μοσχεύματα σε 29 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

Τα μοσχεύματα παρουσιάζονται στο Pruning of the Old Vine, μία από τις δύο κύριες ετήσιες τελετές του αμπελιού που είναι ανοιχτή στο κοινό την τελευταία Παρασκευή του Φεβρουαρίου ή την πρώτη Παρασκευή του Μαρτίου. Ο Stane Kocutar, που επέλεξε ο Zafošnik, φροντίζει το αμπέλι από το 2010. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Kocutar προετοιμάζει τα τεμάχια και καλλιεργεί τα μοσχεύματα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Ολοκληρώνει τη χρονιά με τον τρύγο και τις εκδηλώσεις της γιορτής της παλιάς αμπέλου που ξεκινούν την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και τελειώνουν στις 11 Νοεμβρίου (Ημέρα του Αγίου Μαρτίνου). Ολόκληρη η πόλη ενώνεται με διεθνείς επισκέπτες για γαστρονομικές εκδηλώσεις, μουσική, χορό και την τελετουργική δοκιμή της σοδειάς. Κάθε δύο χρόνια, η βασίλισσα του κρασιού Maribor επιλέγεται από τους αιτούντες που εκπροσωπούν τοπικές οικογένειες αμπελώνων για να αντιπροσωπεύουν το κρασί και την ιστορία της περιοχής.

Το Old Vine House είναι πλέον ένα μουσείο, με αντικείμενα και εκθέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς. Διατίθενται ξεναγήσεις και αίθουσα γευσιγνωσίας.

Τα τελευταία 40 χρόνια, το παλιό αμπέλι από σχεδόν καταστροφή έγινε διάσημος κάτοχος ρεκόρ με μουσείο, βασίλισσα κρασιού Maribor, φεστιβάλ, ύμνο, αφοσιωμένο αμπελουργό και θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

 

ΠΗΓΗ: wineenthousiast.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε µικρή απόσταση από την Αθήνα, στις Ρίζες Αρκαδίας, βρίσκεται το Κτήµα Τσέλεπου. Εκεί µε την αδιάκοπη φροντίδα των περίπου 650 στρεµµάτων ιδιόκτητου αµπελώνα...

REPORTS

Με το ένα… πόδι στη Χαλκιδική και το άλλο στην Κρήτη και με γνώμονα την αειφορική παραγωγή ποιοτικών οίνων, μέσα από πολύ επιλεγμένες οινοποιήσεις,...

REPORTS

Με σήμα κατατεθέν τη μονοποικιλιακή μαλαγουζιά, το Κτήμα Γκιρλέμη έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς κρασιών στην περιοχή του Δομοκού. Η επιτυχία...

REPORTS

Το μέλλον των οινοποιήσιμων σταφυλιών βρίσκεται στις ανθεκτικές ποικιλίες και στην εργαλειοθήκη της τεχνολογίας.