Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προς αναστήλωση το Newport που μετέφερε κρασιά τον 15ο αιώνα

Τμήματα ενός μεγάλου εμπορικού πλοίου μεταφοράς κρασιού που χρονολογείται προ 500 ετών, είναι έτοιμα να επανασυναρμολογηθούν μετά από επίπονες εργασίες αποκατάστασης.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, οι ειδικοί είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την προσπάθεια αναστήλωσης του μεσαιωνικού πλοίου Newport, μετά από 20 και πλέον χρόνια εργασιών συντήρησης που ολοκληρώθηκαν στην αρχική ξυλεία του εμπορικού σκάφους, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Ουαλία το 2002.

Η ανακάλυψη έδωσε επίσης στους αρχαιολόγους περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του 15ου αιώνα. Πιστεύεται ότι το Newport Ship μετέφερε κρασί από την Πορτογαλία στη Βρετανία, πιθανότατα στο Μπρίστολ, μεταξύ άλλων φορτίων.

Παράλληλα, άλλα ιστορικά πλοία έχουν αποκατασταθεί και διατηρηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά η ηλικία του πλοίου Newport βοηθά στο να γίνει «μοναδικό ως κομμάτι κληρονομιάς», τόνισε ο Dr Toby Jones, επιμελητής του Newport Medieval Ship Project.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου 2.500 ξυλεία, από μικρότερα κομμάτια έως μεγάλα κομμάτια. Μερικά από αυτά ζυγίζουν μισό τόνο το καθένα, σημείωσε ο Jones, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι το Newport Council να επιλέξει πρώτα μια τοποθεσία στην οποία θα στεγάσει το πλοίο πριν μια ομάδα ειδικών αναδημιουργήσει το σκάφος στη θέση του.

Περίπου το ένα τρίτο του αρχικού πλοίου έχει ανακτηθεί, είπε ο Jones, ο οποίος εντάχθηκε στο έργο το 2004.

Η ανοικοδόμηση είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια και αναμένεται ότι το σκάφος θα εκτεθεί στους επισκέπτες, αξιοποιώντας πιθανώς την επαυξημένη πραγματικότητα για να δώσει στους ανθρώπους μια άποψη για το πώς θα έμοιαζε το πλοίο σε πλήρη πανιά.

Συμπληρωματικά, η χρονολόγηση της αρχικής ξυλείας υποδηλώνει ότι το σκάφος κατασκευάστηκε μετά το 1449. Παρά την καταγωγή του από τη χώρα των Βάσκων, αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το πλοίο μετέφερε φορτίο από το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας.

Αυτό περιλαμβάνει το κρασί, είπε ο Jones, επικαλούμενος στοιχεία που βρέθηκαν και επίσης γενικά ιστορικά αρχεία για αγαθά που εμπορεύονταν εκείνη την εποχή.

«Το εμπόριο κρασιού ήταν τεράστιο στα μέσα του 15ου αιώνα», είπε. «Βρήκαμε μέρη 100 βαρελιών στο πλοίο και επίσης βρήκαμε τεράστιες ποσότητες περιβαλλοντικών διατάξεων, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και νομίσματα πράγματα στα οποία μπορείτε πραγματικά να βρείτε μια πολύ στενή τοποθεσία. Όλα αυτά είναι Αλγκάρβε, Πορτογαλικά».

Πιστεύεται ότι το πλοίο ταξίδεψε πιθανότατα στην Πορτογαλία στα τέλη του καλοκαιριού, εν ώρα συγκομιδής, πριν φέρει πίσω το κρασί σε βαρέλια. «Το ισοδύναμο μπουκαλιού θα ήταν περίπου 225.000 μπουκάλια», ανέφερε ο Jones.

Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι το σκάφος έφτασε στο τέλος του κατά τη διάρκεια μιας επισκευής στο Νιούπορτ στα τέλη της δεκαετίας του 1460.

Το έργο διευθύνεται από το Newport Council και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Friends of Newport Ship.

Τέλος, η σύμβουλος Jane Mudd, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου και μέλος του υπουργικού συμβουλίου για την οικονομική ανάπτυξη και τις στρατηγικές επενδύσεις, είπε: «Το πλοίο είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Newport, που σώθηκε από τη συλλογική δύναμη των κατοίκων μας, της αρχαιολογικής κοινότητας και των εταίρων του έργου.»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...