Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Libro d’ Oro της τέχνης του οίνου το Οινοποιείο Πετρακόπουλου

Ο Νίκος Πετρακόπουλος είναι ο οραµατιστής πίσω από το οµώνυµο οινοποιείο της Κεφαλονιάς. Απόγονος δύο σηµαντικών οικογενειών του νησιού, θέλει να βάλει το προσωπικό του αποτύπωµα στην ανάπτυξη του τόπου του.

Ο παππούς του Παναγής Σολοµός καταγόταν απο τη δουκική οικογένεια Salamone της Βενετίας και η µητέρα του από τη βυζαντινή αυτοκρατορική οικογένεια των Μελισσηνών. ∆ύο οικογένειες που αναγράφονται στο Χρυσό Βιβλίο «Libro d’ Oro» των ευγενών του νησιού.

Περιτριγυρισµένος από κρασί σε όλη του την παιδική ηλικία ο Νίκος βοηθούσε µε ζήλο τον παππού του και αργότερα τον θείο Αλέξη όταν εκείνοι τρυγούσαν τα παλιά αµπέλια της οικογένειας.

Το 1984 αναλαµβάνει να συνεχίσει την παράδοση δίνοντας έµφαση στη βιολογική καλλιέργεια, τις τοπικές ποικιλίες, τα αυτόριζα αµπέλια και τα επιλεγµένα αµπελοτόπια, ενώ το ισόγειο κελάρι ήταν για χρόνια ο κύριος χώρος παραγωγής.

Το 2002 κάνει πραγµατικότητα το προσωπικό του όνειρο µε την επίσηµη έναρξη λειτουργίας του οινοποιείου και τίτλο «Οινοποιείο Μελισσηνός».Εναρκτήριες ετικέτες σε συνέχεια των κρασιών του αγαπηµένων του οι «Mavro» και «Gold» απο τις ποικιλίες Μαυροδάφνη και Ζακυνθινό αντίστοιχα, που αποτελούν ως σήµερα από τις σηµαντικότερες ετικέτες του.

Το 2005 η νεαρή οινολόγος Κική Σιαµέλη αφουγκράζεται το όραµα του Νίκου και ξεκινά µέσα από µικροοινοποιήσεις να γνωρίζει τις ποικιλίες και τα αµπελοτόπια του νησιού, αυξάνοντας κάθε χρόνο την γκάµα µε νέες µονοποικιλιακές κυρίως ετικέτες. Μέσα στα χρόνια το µικρό κτήµα αποκτά αρκετούς φίλους, οι ετικέτες παρά τη µικρή παραγωγή τους συµπεριλαµβάνονται στην πολύ καλή εστίαση στον παγκόσµιο χάρτη και τα κρασιά χαίρουν σηµαντικών βραβείων και κριτικών. Το 2015 η ονοµασία άλλαξε σε «Οινοποιείο Πετρακόπουλος» σηµατοδοτώντας νέα εποχή.

Για να µπορέσει να ικανοποιήσει το όραµά του ο Νίκος ξεκινάει µαζί µε την Κική και τη µικρή αρχιτεκτονική του οµάδα το 2017 το σχεδιασµό ένος νέου σύγχρονου κτιρίου απέναντι από το παλιό σπίτι, µε άριστες συνθήκες παραγωγής, ωρίµανσης και παλαίωσης ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να µειώνει τις ενεργειακές του ανάγκες συµβάλλοντας µε τον τρόπο του στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Κεφαλονιάς. Ολοκληρώθηκε, ακολουθώντας πιστά όλες αυτές τις προδιαγραφές, όπως και τις επιταγές του οινοτουρισµού, το 2022 και περιβάλλεται από παλιούς αµπελώνες, ολόφυτα παρτέρια µε λουλούδια (αρτάνες), δέντρα και λογής βότανα και αρωµατικά φυτά δηµιουργώντας ένα συνολικό παραδοσιακό σκηνικό. Επίσης  προβλέπετε να δηµιουργηθούν διαδροµές περιπάτου που θα συνδέουν το κεντρικό κτίριο µε τους αµπελώνες, το χώρο για τα λιαστά σταφύλια, τον ξενώνα και το παλιό σπίτι και µε άλλα σηµεία του χωριού.

Αµπελώνες και οινοποίηση

Το Οινοποιείο Πετρακόπουλος αξιοποιεί σταφύλια µόνο από τις τοπικές ποικιλίες της Κεφαλονιάς και από αµπελώνες του νησιού σε επιλεγµένες περιοχές και εδάφη. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες αποτελούνται από 50 στρέµµατα, η καλλιέργεια είναι βιολογική και όλες οι πρακτικές έχουν ως στόχο τη διατήρηση ενός υγειούς οικοσυστήµατος. Το Οινοποιείο αξιοποιεί επίσης σταφύλια από χρόνια συνεργαζόµενους αµπελώνες και τα τελευταία χρόνια µε τη βοήθεια του καθηγητή Αµπελουργίας Στέφανου Κουνδουρά η συνεργασία µε τους παραγωγούς εµπλουτίζεται διαρκώς από πολύτιµες γνώσεις και πρακτικές, µε στόχο να διατηρηθούν οι παραδοσιακές  περιοχές του νησιού, να µην εγκαταλειφθεί κανένας παλιός αµπελώνας και να δοθούν κίνητρα στην τοπική κοινωνία για νέες φυτεύσεις.

Η ομορφιά της μικροοινοποίησης

Η ετήσια παραγωγή του Kτήματος δεν ξεπερνά τις 35.000 φιάλες με στόχο να φτάσουν τις 45 χιλιάδες παραμένοντας ένα artisanal οινοποιείο εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της μοναδικότητα των κρασιών τους.

Κάθε χρόνο παράγονται οι ετικέτες Robola Classic από επιλεγμένα ορεινά αμπέλια, το Gold από τους προφυλλοξηρικούς αμπελώνες Ζακυνθινού, το Mavro από παλιούς αμπελώνες Μαυροδάφνης και ωρίμανση σε γαλλικά βαρέλια, το Roz από νεαρά αμπέλια Μαυροδάφνης, το Kokkino, η φρέσκια ξηρή Μαυροδάφνη, H Artana από το κομψό Μοσχάτο Κεφαλληνίας και το Lefko από την συνοινοποίηση των ποικιλιών Μασχάτο και Βοστυλίδι.

Όταν η χρονιά το επιτρέπει το Οινοποιείο παράγει και πλήθος single vineyard κυρίως ετικετών όπως τα εξαιρετικά γλυκά Melitino & Muscat, οι Ρομπόλες Thymari Petras και Palia Armakia, το προφυλλοξηρικό Mov, η ιδιαίτερη Lakouditsa από το ομώνυμο αμπέλι και το Orange Zakynthino Prephilloxera με ωρίμανση σε αμφορέα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...