Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο πλευρό των Γάλλων αγροτών οι αμπελουργοί στο Μπορντό

Οι οινοπαραγωγοί του Μπορντό έχουν ενταχθεί στις εκτεταμένες διαδηλώσεις των αγροτών σε ολόκληρη τη Γαλλία, αποκλείοντας δρόμους και διακόπτοντας την κυκλοφορία στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους και της γραφειοκρατίας.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν απόρριψη κοπριάς και άναμμα φωτιάς μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης, την επαρχία de la Gironde, πυροδοτήθηκαν από τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να απαλλαγεί από τη φορολογική έκπτωση στο γεωργικό καύσιμο ντίζελ, με τους αγρότες να λένε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φόρους στα καύσιμα τρακτέρ.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και τα διάφορα κρατικά τέλη είναι πολύ μεγάλο βάρος και διαμαρτύρονται για το ότι «πνίγονται» σε κανονιστικά μέτρα και γραφειοκρατία.

Ο Jean-Samuel Eynard, πρόεδρος FNSEA στη Gironde και οινοπαραγωγός στο Côtes de Bourg, δήλωσε στο Wine Spectator ότι «οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι τόσο άσχημο.»

Ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών της Gironde, Vincent Bougès, ο οποίος είναι οινοπαραγωγός στο St.-Sauveur de Médoc, πρόσθεσε ότι ορισμένα κόστη δεν είναι «πλέον βιώσιμα» και οι οινοπαραγωγοί θέλουν τα προϊόντα τους «να εκτιμώνται [και] να πωλούνται στη σωστή τιμή.»

Εκτός από το αυξανόμενο κόστος, οι αμπελουργοί ζητούν να καθοριστεί μια ελάχιστη τιμή για το χύμα κρασί από το εμπόριο κρασιού του Μπορντό και να μειωθούν τα τέλη που καταβάλλουν οι μικρότεροι παραγωγοί στο Συμβούλιο Οίνου του Μπορντό.

Εκτός από το να αποκλείουν και να φιλτράρουν την κυκλοφορία σε κυκλικούς κόμβους και κύριους δρόμους, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, έχουν ανάψει φωτιές έξω από τις πύλες των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης στο Sough της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου της Castel στο Capiscol και της εγκατάστασης εμφιάλωσης Grands Chais de France στο Baume.

Για να ακουστούν τα αιτήματά τους, οι αγρότες σχεδιάζουν να αποκλείσουν και τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο Sauternes and Graves την επόμενη εβδομάδα.

Βρυξέλλες 

Τα νέα έρχονται καθώς αγρότες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με περίπου 1.000 τρακτέρ να εμποδίζουν τις διαδρομές προς την πόλη.

Ανοίχθηκαν πανό που έγραφαν «χωρίς αγρότες, χωρίς φαγητό» και «αν αγαπάς τη Γη, υποστήριξε αυτούς που τη διαχειρίζονται». Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά στο κτίριο του Κοινοβουλίου και τρακτέρ έχουν επίσης παρκάρει στην κεντρική πλατεία.

Μια παραχώρηση που έχει ήδη γίνει είναι η ανακοίνωση της ΕΕ για καθυστέρηση στους νέους κανόνες σχετικά με την παύση καλλιεργειών, τη βιοποικιλότητα και την υγεία του εδάφους (31 Ιανουαρίου).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič είπε ότι η απόφαση για καθυστέρηση των κανόνων θα πρέπει να υπογραφεί από τα κράτη μέλη μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και αποτελεί «χέρι βοήθειας» για τη γεωργική βιομηχανία.

 



Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...