Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σημάδια νέας ζωής στην Itata μετά από φυσικές καταστροφές

Μετά τις πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν στην περιοχή Itata της Χιλής τον Φεβρουάριο, υπάρχουν «θαυματουργά» σημάδια ελπίδας για τους αμπελώνες.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Χιλής έμεινε σε ταραχή μετά από πυρκαγιές που ξέσπασαν στους αμπελώνες της Itata.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ πολλοί καλλιεργητές της Itata, γνωστοί για τις μέτριες φυτείες τους περίπου ένα εκτάριο η κάθε μία, αλλά με πολύτιμα παλαιά αμπέλια ηλικίας άνω των 150 ετών, είδαν τους αμπελώνες τους να καταστρέφονται. Συνολικά, εκτιμάται ότι επλήγησαν 150,00 εκτάρια αμπελώνων.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Alejandro Galaz, οινοποιός στο Ventisquero, είπε ότι υπήρξαν πολλά υποσχόμενα σημάδια ζωής στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.

«Κάποιος μου έστειλε μια φωτογραφία με μαυρισμένα, καμένα φυτά αλλά με μικρά πράσινα βλαστάρια να φυτρώνουν», ανέφερε ο ίδιος.

Έπειτα, ο Galaz εκτιμά ότι περίπου το 30% των αμπελιών της Itata καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και περισσότερα ακόμη υπέστησαν ζημιές όταν οι βροχές πλημμύρισαν την περιοχή τον Ιούνιο.

Η Ventisquero αγοράζει σταφύλια από την Itata για περίπου 12 χρόνια, πληρώνοντας ένα ασφάλιστρο για τα εξαιρετικά σταφύλια της, τα οποία προσελκύουν παραγωγούς από κάθε γωνιά της Χιλής.

«Όταν φτάσαμε για πρώτη φορά στην Itata, προσφερθήκαμε να πληρώσουμε στους καλλιεργητές διπλάσια τιμή από την τιμή που έπαιρναν για τα σταφύλια τους», είπε ο Galaz. «Τότε προσφερθήκαμε να τους πληρώσουμε το τριπλάσιο αυτού του ποσού εάν έμεναν μαζί μας για άλλον έναν χρόνο. Τον επόμενο χρόνο, πληρώναμε τέσσερις φορές περισσότερο από την αρχική τιμή για ένα κιλό σταφύλι».

Η Ventisquero χρησιμοποιεί τα σταφύλια που αγοράζει από καλλιεργητές Itata για να παράγει ένα μείγμα Pais/Moscatel που έχει υποστεί ψυχρή ζύμωση, καθώς και για την παραγωγή Cinsault.

«Ονομάζουμε Itata το Jurassic Park της Χιλής λόγω όλων των διαφορετικών πετρωμάτων στα εδάφη», είπε ο Galaz.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ενώ οι πυρκαγιές κατέστρεψαν μικρό μέρος του αμπελώνα του καλλιεργητή στην Itata από τον οποίο αγοράζει, η κηλίδα καπνού παραμένει ένα ζήτημα στην περιοχή…

«Τα μισά από τα σταφύλια του καλλιεργητή ήρθαν σε εμάς και τα μισά έμειναν στην Itata για να φτιάξει ο καλλιεργητής το δικό του κρασί. Όταν τα κρασιά ζυμώνονται είναι πολύ ευαίσθητα σε ό,τι συμβαίνει στον αέρα έξω και δυστυχώς τα σταφύλια που παρέμειναν στην Itata επηρεάστηκαν από την κηλίδα καπνού».

Τέλος, ο Galaz βρέθηκε στο Λονδίνο για να παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα πειραματικά κρασιά από το Ventisquero, το οποίο έχει εκφράσει γεννημένα από ακραία κλίματα και περιοχές όπως η έρημος Atacama, όπου οι θερμοκρασίες συχνά ανεβαίνουν στους 44 βαθμούς και η Παταγονία, όπου τα αμπέλια χτυπιούνται από σφοδρούς ανέμους.

Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν ο πρώτος τρύγος δύο διαφορετικών εκφράσεων από τον αμπελώνα «Chile Chico» του παραγωγού στην Παταγονία. Ενός, Sauvignon Blanc και Chardonnay. Το Chile Chico είναι ο πιο νότιος αμπελώνας στον κόσμο, που βρίσκεται περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιότερα από τον πλησιέστερο γείτονά του.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...