Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς επηρεάζει η χρονιά του Ξύλινου Δράκου τη δευτερογενή αγορά κρασιού

Οι εορτασμοί του νέου Σεληνιακού Έτους στην Κίνα πλησιάζουν και η αγορά εκλεκτού κρασιού σύμφωνα με τον δείκτη Liv-ex αναφέρει λεπτομερώς ποιες φιάλες και ποιες περιοχές αυξάνουν παραγγελίες ενόψει της χρονιάς του Ξύλινου Δράκου.

Η δευτερογενής αγορά οίνου της Ασίας συχνά επηρεάζεται από τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο. Ο αντίκτυπος αυτού έχει δύο μορφές: είτε με αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αγοράζουν κρασιά από προηγούμενες εκλεκτές σοδειές του ίδιου ζωδίου, είτε κρασιά που σχετίζονται με το ζώδιο του νέου σεληνιακού έτους.

Αντίστοιχα Vintages

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 θα σηματοδοτήσει την έναρξη της χρονιάς του Ξύλινου Δράκου

Τα τελευταία τέσσερα Χρόνια του Δράκου ήταν το 2012, το 2000, το 1988 και το 1976, και με βάση τον Liv-ex, οι Ασιάτες αγοραστές αντιπροσώπευαν το 19,8% των συνολικών αγοραστών για κρασιά από αυτές τις σοδειές τους τελευταίους τρεις μήνες, σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό των προηγούμενων τριών μηνών .

Τα πιο δημοφιλή κρασιά του 2012 μεταξύ των ασιατών αγοραστών το 2023 είναι:

Château Lafite Rothschild (αγοραία τιμή 5.850 £)

Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru (248.000 £)

Château Latour (4.500 £)

Château Pavie (2.550 £)

Château Rayas (11.144 £)

Οι αγοραστικές συνήθειες στην αγορά εκλεκτού κρασιού της Ασίας έχουν επίσης αλλάξει και επεκτείνονται πέρα του Μπορντό. Τα κρασιά από τον Ροδανό, μια ιδιαίτερα δημοφιλή περιοχή για αγοραστές από την Σιγκαπούρη, και αντίστοιχα η περιοχή της  Βουργουνδίας αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο δημοφιλή σε αγορές στην Ασία, από την τελευταία σοδειά του Δράκου.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου τα κρασιά του Μπορντό παραμένουν τα πιο ευρέως αγορασμένα, έχουν κάνει την γαλλική περιοχή να ξεπερνάει από άποψη εμπορικής αξίας τις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιοχές της Ασίας. Η Βουργουνδία είναι το νέο αγαπημένο της περιοχής, εκτός από τη σαμπάνια που προτιμάται στην Ιαπωνία.

Ο Olly Lawson, ανώτερος διευθυντής λογηστηρίου του Liv-ex της Ασίας, είπε στο Drinks Business: «Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε αναμφίβολα μια έκρηξη ενδιαφέροντος για τη Βουργουνδία στις υπόλοιπες αγορές εκλεκτού κρασιού της Ασίας, κυρίως λόγω του ότι αυτές οι αγορές έγιναν πιο ώριμες, αφού αποτελούνται από γνώστες και βαθιά ενημερωμένους (και με βαθιά τσέπη) συλλέκτες.

Ο Lawson εξήγησε ότι η σπανιότητα, η αποκλειστικότητα και η διαφοροποίηση της Βουργουνδίας έχει «ιδιαίτερη απήχηση στην Ασία και τα ίδια τα κρασιά συχνά συνδυάζονται ιδιαίτερα καλά με ασιατικά τρόφιμα, δεδομένης της λεπτότητας και των πιο απαλών τανινών τους».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά, όπου το Μπορντό κυριαρχεί. Σύμφωνα με τη Liv-ex, το συνολικό εμπόριο από την αρχή του έτους κυριαρχείται από το Μπορντό, η περιοχή που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνολικού εμπορίου κατά αξία. Η επιτυχία του έρχεται εις βάρος της Σαμπάνιας και της Βουργουνδίας, που έχουν πέσει στο 13,5% και 5,9% του εμπορίου αντίστοιχα, ενώ το εμπορικό μερίδιο της Τοσκάνης έχει αυξηθεί στο 19,1% του συνόλου.

Το κρασί του Δράκου

Το Château Beychevelle συνδέεται συχνά με τα χρόνια του δράκου στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, λόγω του ονόματός του. Η γαλλική λέξη «Beychevelle» προέρχεται από τη φράση «baisse voile» που σημαίνει «χαμηλωμένα πανιά», όπως αντικατοπτρίζεται στο έμβλημα του Château.

Η ιστορία λέει ότι τα πλοία που έπλεαν στο Gironde πέρα του κτήματος τον 16ο αιώνα, θα κατέβαζαν τα πανιά τους ως ένδειξη σεβασμού προς τον ιδιοκτήτη του κτήματος, τον Duc d’Epernon, έναν Γάλλο ναύαρχο. Η ετικέτα του κρασιού απεικονίζει ένα πλοίο με το κεφάλι ενός γκριφόν, και έτσι γίνεται συσχετισμός με τον δράκο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.