Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Προετοιμασία κατά της 3ης πτήσης της Ευδεμίδας στην περιοχή του Τυρνάβου

Οι καταμετρήσεις των συλλήψεων από φερορμονικές παγίδες που πραγματοποιήθηκαν ,σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα από τις 31/7, τις 3/8 έως και τις 7/8 στην αμπελοκομική περιοχή του Τυρνάβου, δείχνουν την ύπαρξη μικρού πληθυσμού Ευδεμίδας, ο οποίος αυξάνεται ανά καιρούς ,αλλά όχι ανησυχητικά.

View of a grape field.

Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου επισημαίνουν πως, με βάση τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί μέχρι τώρα εάν έχει ξεκινήσει η τρίτη πτήση του εντόμου στην ευρύτερη περιοχή.

 Σημειώνεται ότι οι προνύμφες της 3ης γενιάς του εντόμου εκκολάπτονται πάνω στις ράγες ,την εποχή που αυξάνεται η περιεκτικότητα των σακχάρων . Οι προνύμφες της τρίτης γενιάς προσβάλλουν μεγαλύτερο αριθμό ραγών, αφήνοντάς τες ,έτσι, εκτεθειμένες και σε άλλους εχθρούς (βοτρύτης, ασπέργιλλοι, όξινη σήψη κ.α), με αποτέλεσμα τη δημιουργία σήψεων και κατ’ επέκταση την καταστροφή ολόκληρου του σταφυλιού.

 Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ψεκασμοί και με κατάλληλο εντομοκτόνο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος κρυφής προσβολής από το έντομο. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται προληπτικά και να στοχεύουν κυρίως στα αυγά και στις νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες, για να προληφθούν τα εκτεταμένα φαγώματα στην επιφάνεια των ραγών. Συστήνεται η επέμβαση εντομοκτόνων με ωοκτόνο δράση μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες περίπου, και με προνυμφοκτόνο δράση 4-5 μέρες αργότερα, με προτίμηση ,μάλιστα, σε προνυμφοκτόνα με τον βάκιλο Bacillus Thuringiensis, καθώς δεν είναι τοξικός απέναντι στο περιβάλλον και στην ευρύτερη πανίδα.

 Οι αγρότες χρειάζεται να κάνουν ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) και να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

 Αναλυτικότερα, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου εδώ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε εξέλιξη βρίσκεται αύτη την περίοδο η πρώτη πτήση της ευδεμίδας στους αμπελώνες της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών,...

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.