Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πλώρη τοπ αναγνώρισης DOCG έβαλε η κοινοπραξία οινοπαραγωγών Αίτνα

Οι οινοπαραγωγοί των εκλεκτών κρασιών γηγενών ποικιλιών της Aίτνα ξεκίνησαν την πορεία προς την αναγνώριση DOCG, της υψηλότερης για την ονομασία προέλευσης οίνων στην Ιταλία, δρομολογώντας αλλαγές στους κανόνες παραγωγής.

Η συνέλευση των μελών της κοινοπραξίας οίνων DOC της Αίτνα (Consorzio Tutela Vini Etna Doc) αποφάσισε ομόφωνα την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση της υψηλής αναγνώρισης DOCG για ολόκληρη την ονομασία Αίτνα. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι, είναι μια σημαντική, θα έλεγα ιστορική, απόφαση για ολόκληρη την περιοχή της Αίτνας» δήλωσε ο Francesco Cambria, πρόεδρος της κοινοπραξίας για την προστασία των κρασιών Etna Doc. «Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα πολλά παρόντα μέλη κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, μέσα σε κλίμα μεγάλης συνεργασίας και συμμετοχής. Η επιθυμία όλων των παραγωγών της ονομασίας μας είναι να νομιμοποιηθεί οριστικά, επίσης μέσω της επίτευξης στο υψηλότερο σκαλί της πυραμίδας του συστήματος πιστοποίησης της ονομασίας, της σπουδαίας δουλειάς που έχει γίνει μέχρι τώρα και του κύρους που έχει αναγνωρίσει η αγορά τα κρασιά μας», είπε για την απόφαση της 10ης Νοεμβρίου.

Στις προτεινόμενες αλλαγές που θα προβλέπει η ένταξη σε καθεστώς DOCG, περιλαμβάνονται τροποποιήσεις στους κανόνες καλλιέργειας και παραγωγής που αντικατοπτρίζουν και τη δέσμευση για τη βελτίωση των μοναδικών χαρακτηριστικών των κρασιών της Αίτνας.

«Είμαστε ένα υγιές δόγμα, πολύ προσεκτικοί για να υπερασπιστούμε την ιδιαιτερότητα της αμπελουργίας μας, που χαρακτηρίζεται από μια θαυμάσια κληρονομιά γηγενών αμπελιών, που εκτρέφονται σε μια μοναδική περιοχή όπως αυτή που αντιπροσωπεύεται από το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα».

Το Etna DOC, που ιδρύθηκε το 1968, είναι το παλαιότερο καθιερωμένο DOC στη Σικελία και επίσης ένα από τα παλαιότερα DOC στην Ιταλία. Το terroir του αναγνωρίζεται για το μοναδικό του οικοσύστημα, καθώς και για τα κρασιά που βασίζονται στο terroir που παράγονται από τις γηγενείς ποικιλίες Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio και Carricante. Τα τελευταία 20 χρόνια, τα εκτάρια αμπελώνων, ο αριθμός των καλλιεργητών και οι όγκοι παραγωγής αυξάνονται σταθερά, αντανακλώντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρασιά από την Αίτνα. Σύμφωνα με το Consorzio, το 2022 υπήρχαν 1.290,82 εκτάρια αμπέλου με 442 καλλιεργητές που παρήγαγαν 43.651,09 εκατόλιτρα – ισοδύναμα με 5.820.145 φιάλες.

«Οι αλλαγές που θα γίνουν στους νέους κανονισμούς θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε περαιτέρω το επίπεδο ποιότητας των κρασιών μας και να παρέχουμε στους καταναλωτές στοιχεία που κάνουν την παραγωγή μας ακόμα πιο ξεχωριστή», δήλωσε ο  Cambria.

Η διαδικασία για την αναγνώριση DOCG περιλαμβάνει διάφορα στάδια αιτήσεων και αναθεωρήσεων, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια. Εφόσον ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο, θα γίνει το δεύτερο DOCG της Σικελίας, μετά το Cerasuaolo di Vittoria.

Το Denominazione di Origine Controllata (DOC) και το Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) είναι οι δύο κορυφαίες βαθμίδες του συστήματος τεσσάρων επιπέδων ταξινόμησης ποιότητας κρασιού της Ιταλίας.

Το DOCG είναι η υψηλότερη ονομασία προέλευσης για τα ιταλικά κρασιά, ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του DOC είναι λιγότερο αυστηρές. Και τα δύο έχουν πολλαπλά κριτήρια που προσδιορίζουν ποια σταφύλια μπορούν να συμπεριληφθούν στα κρασιά, πώς και πού καλλιεργούνται τα σταφύλια, κανονισμοί παλαίωσης σε βαρέλι και μπουκάλια, το επίπεδο αλκοόλ στο τελικό προϊόν και πολλά άλλα. Οι κανόνες για τα κρασιά DOCG περιλαμβάνουν αυστηρότερα όρια στις αποδόσεις συγκομιδής, μακροχρόνιες παλαιώσεις και τα κρασιά πρέπει να υποβάλλονται για τεχνική ανάλυση και να δοκιμάζονται για έγκριση από μια κυβερνητική επιτροπή. Τα κρασιά DOCG έχουν ακόμη και μια αριθμημένη κρατική σφραγίδα γύρω από το λαιμό του μπουκαλιού για να αποτρέψουν την παραχάραξη. Αυτή είναι η επιπλέον εγγύηση ότι τα κρασιά είναι υψηλής ποιότητας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.