Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο τρύγος Ισπανίας και Ιταλίας πέφτει στα χαμηλά επίπεδα προ έξι ετών

Οι επίσημες προβλέψεις και οι προβλέψεις συγκομιδής της βιομηχανίας δείχνουν ότι η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν μερικές από τις μικρότερες οινοκαλλιέργειές τους των τελευταίων ετών, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρέασαν τις μεγάλες περιοχές παραγωγής…

Η Ιταλία και η Ισπανία θα παράγουν τις μικρότερες σοδειές τους σε έξι χρόνια το 2023, με τους οινοποιούς και στις δύο χώρες να υποφέρουν από ακραία καιρικά φαινόμενα που αποδεκάτισαν τη συγκομιδή σταφυλιών, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις και βιομηχανικούς ομίλους.

Η παραγωγή κρασιού στην Ιταλία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 12% στα 43,9 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ανέφερε το ινστιτούτο γεωργικών αγορών Ismea σε έκθεση με δύο βιομηχανικούς ομίλους την Τρίτη. Ένα ασυνήθιστα βροχερό ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου προκάλεσε ξέσπασμα περονόσπορου που άφησε πολλούς αμπελώνες στο κέντρο και στα νότια της χώρας με «καμία πιθανότητα», ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα, στην Ισπανία, οι κύριες αμπελοοινικές περιοχές υπέφεραν από ακραία ξηρασία και ζέστη, και ο ζεστός καιρός του Αυγούστου πλήττει τις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένου του Tempranillo ειδικότερα, δήλωσε την Τετάρτη ο βιομηχανικός όμιλος Cooperativas Agro-Alimentarias Castilla-La Mancha. Η παραγωγή ισπανικού κρασιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% σε περίπου 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Η χαμηλότερη παραγωγή στην Ιταλία και την Ισπανία και η μείωση κατά 2% των όγκων γαλλικού κρασιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπερβολής που ώθησε την ΕΕ να επιτρέψει την απόσταξη του πλεονάζοντος κρασιού. Οι ευρωπαίοι οινοποιοί αντιμετωπίζουν πτώση της κατανάλωσης λόγω του πληθωρισμού και άφθονων προμηθειών μετά από μια καλή συγκομιδή το 2022 και τη συσσώρευση αποθεμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

«Η εικόνα είναι για πιο μέτρια παγκόσμια διαθεσιμότητα κρασιού από ό,τι σε προηγούμενες καμπάνιες», ανέφερε στην έκθεσή της η Cooperativas.

Οι οπισθοδρομήσεις στην Ιταλία και την Ισπανία ενδέχεται να μειώσουν τη συγκομιδή κρασιού στην ΕΕ κατά 13 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2023, σύμφωνα με την Cooperativas. Με μια πτώση της παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο κατά περίπου 7 εκατομμύρια εκατόλιτρα και την απόσταξη κρίσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που ενδέχεται να επιτρέψουν την ανάκαμψη των τιμών, ανέφερε ο όμιλος.

Οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί υπέστησαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού να φέρνουν πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και ξηρασία, σύμφωνα με την Assoenologi, την ένωση οινολόγων της χώρας, η οποία συνέβαλε στην εθνική πρόβλεψη παραγωγής. Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στο κέντρο και στα νότια επέτρεψαν την άνθηση του περονόσπορου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στην κεντρική ιταλική περιοχή του Abruzzo, γνωστή για τα κρασιά Montepulciano d’Abruzzo, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν κατά 40% στα 1,85 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η παραγωγή στην Τοσκάνη ενδέχεται να μειωθεί κατά 20% στα 1,87 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 25% στη νότια περιοχή της Απουλίας και 30% στη Σικελία.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις βόρειες περιοχές της Ιταλίας, που ως επί το πλείστον γλίτωσαν από ζημιές. Στο Πιεμόντε, όπου βρίσκονται τα κρασιά Barolo και Barbaresco, η παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 2% στα 2,68 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ ο όγκος του κρασιού από την περιοχή του Βένετο θα αυξηθεί κατά 5% στα 13,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Η μειωμένη σοδειά θα συνεχίσει να επιτρέπει την παραγωγή ποιοτικού κρασιού «με κορυφές αριστείας», σύμφωνα με τον Riccardo Cotarella, επικεφαλής της Assoenologi.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δουλειά, ξεκινώντας από αυτή των οινολόγων, στον αμπελώνα και στο κελάρι», είπε η Κοταρέλα. «Ακριβώς σε τόσο περίεργα χρόνια πρέπει να εφαρμοστεί όλη η τεχνική και επιστημονική γνώση για να μετριαστεί η ζημιά ενός ολοένα και πιο τρελού κλίματος».

Η Ισπανία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, είχε το δικό της μερίδιο ακραίων καιρικών φαινομένων. Η χώρα κατέγραψε τη θερμότερη και δεύτερη πιο ξηρή άνοιξη που έχει καταγραφεί και τον πιο ζεστό μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με το μετεωρολογικό γραφείο Aemet.

Τέλος, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου καλλιέργειας του σταφυλιού βλάπτουν τους αμπελώνες στην Castilla-La Mancha, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής της Ισπανίας, σύμφωνα με την Cooperativas. Ο όγκος κρασιού της περιοχής προβλέπεται να μειωθεί κατά 22% στα 17,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2023.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...