Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι ελλείψεις προσωπικού εξακολουθούν να υφίστανται στον κλάδο του κρασιού

Σχεδόν οι μισές (45%) των εταιρειών στο εμπόριο κρασιού έχουν επηρεαστεί από ελλείψεις προσωπικού τα τελευταία δύο χρόνια, με τους οινοπαραγωγούς να επηρεάζονται περισσότερο λόγω της εποχικότητας των θέσεων εργασίας, όπως ο τρύγος.

Σύμφωνα με έρευνα που συγκεντρώθηκε για την The ProWein Business Report 2022, σχεδόν οι μισές εταιρείες που εργάζονται στον τομέα του κρασιού έχουν υποφέρει από ελλείψεις εργαζομένων.

Τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο με το 87% των ξενοδόχων να αναφέρει ελλείψεις προσωπικού, πολύ περισσότερο από τα εστιατόρια, το 66% των οποίων δήλωσε ότι δυσκολεύτηκε να βρει υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκριτικά, οι χονδρέμποροι (49%), οι εισαγωγείς και διανομείς (36%) και οι λιανοπωλητές κρασιών (32%) έχουν πληγεί λιγότερο από την έλλειψη προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, για τους οινοπαραγωγούς το μεγαλύτερο κενό προσωπικού έγκειται στους εργάτες γης (63%), οι οποίοι χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών κατά τις περιόδους συγκομιδής και βλάστησης. Αυτή η έλλειψη εργαζομένων γης είναι πιο σοβαρή μεταξύ των οινοπαραγωγών στην Πορτογαλία (94%), την Ισπανία (77%) και την Καλιφόρνια (73%).

Μετά τους εποχικούς εργάτες, οι παραγωγοί δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν προσωπικό παραγωγής στην κάβα, καθώς και οινολόγους και πληρωτές (το 51% ανέφερε ελλείψεις σε αυτές τις περιοχές).

Το προσωπικό πωλήσεων και προώθησης αντιπροσωπεύει την επόμενη μεγαλύτερη έλλειψη (25%), ενώ λιγότερο από το 20% των οινοπαραγωγών δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους στους τομείς της γαστρονομίας και των υπηρεσιών και της διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, οι εταιρείες έχουν αντισταθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις προσωπικού καθιερώνοντας υπερωρίες ή/και περισσότερες ώρες εργασίας και μια βασική συνέπεια των εκτεταμένων ελλείψεων προσωπικού είναι ότι το ένα τρίτο όλων των εταιρειών απέτυχαν να επιτύχουν τους στόχους ποιότητας ή επιπέδου εξυπηρέτησης λόγω του μειωμένου εργατικού δυναμικού.

Το 25% των εταιρειών κρασιού χρειάστηκε να «αναθέσει τις δραστηριότητες σε παρόχους υπηρεσιών», γεγονός που αυξάνει το κόστος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω των ελλείψεων προσωπικού, μία στις τέσσερις εταιρείες κρασιού αύξησε τους μισθούς τόσο για το υφιστάμενο όσο και για το νέο προσωπικό.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...