Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιείο χρησιμοποιεί δέρας προβάτων για την ωρίμανση των σταφυλιών

Το Gwinllan Conwy Vineyard στην Ουαλία τοποθετεί δέρας προβάτων ανάμεσα στα αμπέλια του για να καταπολεμήσει τα ζιζάνια και να αντανακλά το φως του ήλιου στα σταφύλια που ωριμάζουν.

Sheep graze among the rows of the McNab Ranch vineyard. It's owned by Bonterra Organic Estates, the U.S. wine group of Vina Concha y Toro formerly known as Fetzer Vineyards. (Sara Sanger photo) 2015

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί μία μέθοδο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ως μια σημαντική «πράσινη» ανακάλυψη, ο αμπελώνας Gwinllan Conwy στο Llangwstenin της Ουαλίας, άρχισε να τοποθετεί δέρας προβάτων στο έδαφος μέσα και γύρω από δύο σειρές αμπέλων τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή την εβδομάδα, χρειάστηκαν να παραδώσουν περισσότερα από 3.000 πρόβατα fleeces για να προχωρήσουμε με τη βιώσιμη μέθοδο σε μόνιμη βάση, με βάση τα συντριπτικά θετικά αποτελέσματα της δοκιμής.

Το εγκεφαλικό κύμα προήλθε από τον τοπικό αγρότη Llangwstenin Gareth Wyn Jones και τον γιο του Sion Jones αφού επισκέφτηκαν τον αμπελώνα το 2021 και παρατήρησαν ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate (πιθανόν να απαγορευτεί σύντομα στο Ηνωμένο Βασίλειο) χρησιμοποιούνταν γύρω από τα αμπέλια.

Επιπλέον, ο συνιδιοκτήτης του οινοποιείου Colin Bennett έψαχνε για μια εναλλακτική μέθοδο για να κρατήσει μακριά τα ζιζάνια, με σκοπό να μετατρέψει τελικά τον αμπελώνα σε βιολογική αμπελοκαλλιέργεια.

«Είχα βάλει φλις γύρω από τα αμπέλια», είπε ο Wyn Jones. «Η ιδέα ήταν να συγκρατηθεί η υγρασία και να τροφοδοτηθούν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Η λανολίνη στο φλις αποτρέπει επίσης τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Πέρυσι, τα χρησιμοποίησα γύρω από φυτά φράουλας και τα αποτελέσματα ήταν απολύτως φανταστικά.»

Το ανέφερε αυτό στον Bennet, στον οποίο άρεσε η ιδέα και συμφώνησε να τη δοκιμάσει, χρησιμοποιώντας τα δέρας προβάτων για να περιφράξουν ένα τμήμα αμπέλων ίδιας ποικιλίας. Δεν χρησιμοποιήθηκε ζιζανιοκτόνο κατά τη διάρκεια της δοκιμής και λήφθηκαν δείγματα εδάφους και φύλλων για να συγκριθούν με αυτά από αμπέλια που δεν είχαν δέρας κοντά τους, όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής.

«Όταν αναλύσαμε τα δείγματα εδάφους και φύλλων, τα θρεπτικά συστατικά τους ήταν σε τέλεια ισορροπία», είπε ο Bennet σε πρόσφατη δήλωση του. «Φαίνεται ότι καθώς τα δέρας υποβαθμίζονται, απελευθερώνουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, τροφοδοτώντας έτσι τα αμπέλια. Τα οφέλη ήταν θαυματουργά».

Η λευκότητα των φλις αντανακλούσε επίσης τον ήλιο στα αμπέλια, γεγονός που βοήθησε στην πληρέστερη ωρίμανση των σταφυλιών.

«Περισσότερη ζάχαρη σημαίνει περισσότερο αλκοόλ και ενώ ένα-δυο τοις εκατό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, τα ώριμα με φλις σταφύλια μας θα παράγουν ένα κρασί από κλασικές ποικιλίες με πολύ πιο γεμάτο σώμα», είπε ο Bennett.

Μάλιστα, ο Gareth και ο Sion Wyn Jones δημιούργησαν έκτοτε την επιχείρηση Wool & Vine, η οποία στοχεύει να παρέχει ουαλικά φλις απευθείας σε οινοποιεία για να ακολουθήσουν μια παρόμοια μεθοδολογία.

«Πρόκειται για μια κορυφαία εξέλιξη παγκοσμίως», είπε ο Gareth. «Ο Gwinllan Conwy είναι ο πρώτος αμπελώνας στον κόσμο που το κάνει αυτό. Είναι ένα win-win που είναι καλό για την άγρια ​​ζωή, καλό για το έδαφος και καλό για το περιβάλλον».

Η Wool & Vine αποκάλυψε ότι έχει προσεγγιστεί από επαφές στη Νέα Ζηλανδία για να μιλήσει για τις επιχειρήσεις. Οι ιδρυτές της έχουν επίσης συνεργαστεί με τη British Wool, τον οργανισμό μάρκετινγκ για τους εκτροφείς προβάτων της Βρετανίας, για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό της. Εάν αυτή η ιδέα για τη βιώσιμη αμπελοκαλλιέργεια απογειωθεί, θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο για εκατομμύρια προβάτους που διαφορετικά θα ήταν άχρηστα ή θα άξιζαν πολύ λίγα.

«Όντας πιο χοντρό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται για χαλιά, το Welsh Wool είναι πιο ανθεκτικό, επομένως θα διαρκέσει στο ύπαιθρο για 12 έως 24 μήνες, δήλωσε ο Gareth Wyn Jones. «Είναι φανταστικά νέα για τους αμπελώνες και άλλες επιχειρήσεις κηπευτικών. Ίσως σύντομα, θα στείλουμε ουαλικά δέρας σε όλη την ήπειρο στη Γαλλία και την Ισπανία».

Τέλος, το Gwinllan Conwy δεν είναι το πρώτο οινοποιείο που χρησιμοποιεί φυσικούς τοπικούς πόρους για να βοηθήσει στην ωρίμανση των σταφυλιών. Στη Χιλή, το Montes καλύπτει τα πατώματα του αμπελώνα του με κοχύλια στρειδιών και μυδιών για να ζεστάνει τα αμπέλια του στο νησί Mechuque.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...