Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια τυφλή δοκιμή οίνου που άλλαξε την ζωή τεσσάρων προσφύγων

Ένα ντοκιμαντέρ, που ακούει στο όνομα «Blind Ambition» αφηγείται την ιστορία τεσσάρων προσφύγων από τη Ζιμπάμπουε που έγραψαν ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλής Γευσιγνωσίας του 2017 στη Βουργουνδία προβάλλεται στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 12 Αυγούστου.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Joseph Dhafana, η Tinashe Nyamudoka, ο Marlvin Gwese και ο Pardon Taguzu εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερες ζωές. Τελικά, καταλήγοντας να εργάζονται στο κομμάτι της φιλοξενίας στη Νότια Αφρική, το κουαρτέτο θα συγκεντρωθεί από μια αυξανόμενη εκτίμηση για το κρασί. Στη συνέχεια πείθονται να σχηματίσουν την πρώτη ομάδα της Ζιμπάμπουε για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλής Δοκιμής κρασιών, με προπονητή τον «τρελό χαρακτήρα» (κατά τα λόγια του Taguzu) του σομελιέ Champagne Pierre Mignon, Denis Garret.

Σκηνοθετημένη από τους Αυστραλούς σκηνοθέτες Robert Coe και Warwick Ross, η ταινία ακολουθεί τη φόρμουλα κάθε αουτσάιντερ ιστορίας, αυτό που προκύπτει είναι, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, μια πολύ βαθύτερη εικόνα. Αναφέρεται στους Times ότι η ιστορία του αρχηγού της ομάδας Joseph Dhafana, που έφυγε από τη Ζιμπάμπουε σε ένα ατσάλινο δοχείο σε ένα τρένο έπρεπε να επεξεργαστεί καθώς ήταν «πολύ φρικτή».

Η ταινία εμβαθύνει επίσης σε μερικά από τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα και τη βία που αντιμετώπισαν όσοι έφτασαν στη Νότια Αφρική, και τα αντικρουόμενα συναισθήματά τους για τη χώρα που κάποτε αποκαλούσαν «σπίτι», και την τεράστια διαφορά πλούτου εκεί.

Οι άνδρες είναι επίσης αρχικά ξένοι στον κόσμο του κρασιού, εισερχόμενοι σε μια ιστορικά κυριαρχούμενη από την Ευρώπη βιομηχανία.

Ωστόσο, χωρίς να χαλάσει αυτό που συμβαίνει, στην ταινία οι απίθανοι σομελιέ διακρίνονται για τα επιτεύγματά τους. Έκτοτε έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στον κλάδο. Ο Jancis Robinson MW τους επισκέφτηκε ενώ ο διαγωνισμός γινόταν στη Βουργουνδία το 2017 και τους περιέγραψε ως: «πραγματικά εμπνευσμένους».

Ο Nyamudoka υποστήριξε όταν πήρε συνέντευξη από τους Times ότι το να είναι από τη Ζιμπάμπουε τους δίνει ένα πλεονέκτημα: «Η γευσιγνωσία κρασιού έχει να κάνει με τη μνήμη και με το να θυμάσαι πραγματικά αυτό που έχεις συναντήσει. Και για εμάς, αισθάνομαι ότι εμείς οι Ζιμπάμπουε παρατηρούμε και διατυπώνουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας επειδή δεν είναι φυσικό για εμάς. Θυμόμαστε εύκολα τι έχουμε δοκιμάσει».

Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca το 2021, έχει λάβει θετικές κριτικές. Ένα κομμάτι από το Little White Lies σχολίαζε: «ζωντανές προσωπικότητες που μυούν τους θεατές στα περίτεχνα δράματα του κόσμου του κρασιού».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...