Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με ιστορία 8.000 ετών, το Saperavi ξεκινά από την Ανατολή και ριζώνει στη Δύση

Υπάρχει μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που λίγοι γνωρίζουν. Στην  πραγματικότητα, είναι ένα από τα παλαιότερα οινοποιήσιμα σταφύλια στον κόσμο.

Tο «Saperavi», ιθαγενές σταφύλι της Γεωργίας, στα βουνά του Καυκάσου, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στοιχεία οινοποίησης που χρονολογούνται πριν από 8.000 χρόνια. Είναι ένα από τα πιο αρχαία σταφύλια του κόσμου, η ιστορία του Saperavi, και σε συνάρτηση με την άφιξή του στην Αμερική, τραβάει τα βλέμματα.

Στις 14 Μαΐου, το Οινοποιείο Dr. Konstantin Frank στο Hammondsport της Νέας Υόρκης, στη δυτική πλευρά της λίμνης Keuka, θα φιλοξενήσει ένα Φεστιβάλ Saperavi για το εμπόριο και τους καταναλωτές ώστε να αναδείξει τη γεωργιανή κληρονομιά του σταφυλιού και τη σύνδεσή του με την Ουκρανία. Το φεστιβάλ είναι η έμπνευση της Lasha Tsatava, ιθαγενή Γεωργιανή, και της Erika Frey, δασκάλας κρασιού και λιανοπωλήτρια με έδρα τη Βοστώνη, που ίδρυσαν μαζί τη «Saperica», έναν ΜΚΟ για την προώθηση του γεωργιανού κρασιού και της γαστρονομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιδέα συλλήφθηκε αφού η Frey σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ είχε παρατηρήσει πως πολλές ποικιλίες που φύονταν στη Γεωργία ήταν κοινές με κάποιες στα Finger Lakes της Αμερικής .

Αποφάσισαν να εξερευνήσουν τη σύνδεση της Γεωργίας με το αμερικανικό κρασί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στη Γεωργία, αλλά μπορούσαμε να φτάσουμε στις Finger Lakes», λέει η Frey. Το περασμένο καλοκαίρι, επισκέφτηκαν τα λίγα οινοποιεία που καλλιεργούν Saperavi, συμπεριλαμβανομένων των Dr. Frank και McGregor Vineyard στη λίμνη Keuka και Standing Stone στην ανατολική πλευρά της λίμνης Seneca.

Αμέσως, οργανώθηκαν  δύο μικρές εκδηλώσεις με κοινό τους καταναλωτές το περασμένο φθινόπωρο και προγραμματίστηκε το Φεστιβάλ Saperavi της άνοιξης.

Σχέση Ουκρανίας με την αρχαία ποικιλία

Θυμηθείτε, η Γεωργία και η Ουκρανία ήταν και οι δύο μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι κύριες αγορές εξαγωγής κρασιού της Γεωργίας είναι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία. «Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τα τρία τέταρτα της εξαγωγικής αγοράς της Γεωργίας εξατμίστηκαν», λέει η Tsatava . «Τα οινοποιεία θα πάψουν να λειτουργούν».

Η Ουκρανία καλλιεργεί επίσης την αρχαία ποικιλία, αν και οι καλύτεροι αμπελώνες της «εκμηδενίστηκαν» από τους Ρώσους όταν προσάρτησαν την Κριμαία το 2014, σύμφωνα με την Gayle Corrigan, πρόεδρο της Saperavi USA, εισαγωγέα με έδρα το Ρόουντ Άιλαντ.

Υπάρχει μια άλλη σύνδεση, αυτή που δείχνει πώς τα παγκόσμια γεγονότα — παγκόσμιοι πόλεμοι, ακόμη — συνυφαίνονται με προσωπικές ιστορίες και αντανακλώνται στα κρασιά που πίνουμε.

Το Saperavi φυτεύτηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1958 από τον Konstantin Frank, έναν Ουκρανό πρόσφυγα, που είχε εργαστεί στη γεωργία και την αμπελουργία στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Οδησσού τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 επί Σοβιετικής Ένωσης του Στάλιν. Ο Φρανκ έγινε πρόσφυγας προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εγκαταστάθηκε στην περιοχή Finger Lakes στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Εκεί ξεκίνησε έναν αγώνα για να πείσει τους δύσπιστους αμπελουργούς ότι τα ευρωπαϊκά σταφύλια vinifera θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν σε αυτό το κλίμα και να παράγουν καλύτερα κρασιά από τα αυτοφυή ή υβριδικά σταφύλια.

Είχε δίκιο, φυσικά, και το Riesling έγινε το κύριο σταφύλι των Finger Lakes. Αλλά ο Frank εισήγαγε περισσότερες από 60 ποικιλίες vinifera με τις οποίες είχε δουλέψει στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Saperavi και του λευκού γεωργιανού σταφυλιού Rkatsiteli. Το Rkats, όπως το αποκαλούν οι θαυμαστές του, καλλιεργείται στη Βιρτζίνια, το Νιου Τζέρσεϋ και τη Μασαχουσέτη καθώς και στη Νέα Υόρκη. Παράγει ένα κλασσικό κρασί παρόμοιο με το Riesling και το Albariño. Το οινοποιείο Linganore στο κέντρο του Μέριλαντ φτιάχνει ένα νόστιμο Saperaviκαι το Ox-Eye Vineyards στη Βιρτζίνια το καλλιεργεί επίσης. Περισσότερο Saperavi καλλιεργείται στην Πενσυλβάνια και το Μίσιγκαν και θα είναι διαθέσιμο σε περιορισμένες ποσότητες τα επόμενα χρόνια.

Το Saperavi έχει αρκετά ελκυστικά χαρακτηριστικά για τους οινοπαραγωγούς των Ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, λέει η Lisa Granik, μάστερ του κρασιού και ειδική στα γεωργιανά κρασιά. «Έχει έντονες χρωστικές και χαρακτηριστική γεύση, πιθανώς πιο κοντά στο Syrah από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία», λέει ο Granik. Χαμηλό σε τανίνες και υψηλή οξύτητα, «είναι πολύ φιλικό για φαγητό με οτιδήποτε ψητό», προσθέτει. «Οτιδήποτε λειτουργεί με κόκκινο κρασί, δεν είναι ντροπαλό». Ένα άλλο πλεονέκτημα: “Είναι εύκολο να προφέρεται.”

«Είμαι έκπληκτος που οι άνθρωποι από το Μέριλαντ και τον βορρά δεν έχουν καταναλώσει το Saperavi», λέει ο Fred Merwarth, αναφέροντας την ικανότητα του σταφυλιού να αντέχει τους κρύους χειμώνες. Ο Merwarth είναι οινοποιός και συνιδιοκτήτης του Hermann J. Wiemer Vineyard, το οποίο απέκτησε το Standing Stone και τα 6,9 στρέμματα αμπέλων Saperavi του το 2017. Φτιάχνει πέντε κρασιά από την ποκιλία, μεταξύ των οποίων ένα ροζέ και ένα αφρώδες. Αναγνωρίζει ότι εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει την καλύτερη έκφραση του σταφυλιού, πειραματιζόμενος με δρύινα βαρέλια και παλαίωση σε πήλινο δοχείο 1.000 λίτρων για να μιμηθεί το παραδοσιακό «Qvevri»  που χρησιμοποιείται στη Γεωργία.

Αλλά ο Merwarth είναι αισιόδοξος για τις δυνατότητες του Saperavi. Σχεδιάζει να φυτέψει 10 επιπλέον στρέμματα στον επόμενο χρόνο.

Όταν σηκώνετε ένα ποτήρι αμερικανικό Saperavi, δεν θα απολαμβάνετε μόνο τα αρώματά του. Θα πίνετε ιστορία, από 8.000 χρόνια πριν έως τώρα.

ΠΗΓΗ: washingtopost.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...