Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μετατρέποντας το άγονο έδαφος της ερήμου σε εύφορη οινοχώρα

Οι οινοποιοί του Negev στο Ισραήλ πρωτοπορούν σε τεχνικές καλλιέργειας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ευρέως σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς η γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Ο Assaf Galai βρίσκεται στο τέλος μιας σειράς αμπέλων cabernet sauvignon που πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τον σύντομο χειμώνα του Ισραήλ. Θυμάται πώς έμοιαζε όταν μετακόμισε σε αυτό το έρημο χωριό Negev πριν από από 20 χρόνια.

«Όταν αγοράσαμε αυτή τη γη δεν υπήρχε τίποτα εδώ, ούτε πεζοδρόμια, ούτε δρόμοι, ούτε λύματα», είπε ο 58χρονος οινοπαραγωγός σε πρόσφατη δήλωση του. «Ήταν μια ερειπωμένη περιοχή με χωριά που είχαν χρεοκοπήσει. Οι άνθρωποι εδώ είπαν ότι δεν είναι μια περιοχή για την καλλιέργεια κρασιού και ότι δεν θα πετύχει. Για μένα ήταν σαν ένα φυσικό καζίνο και νόμιζα ότι είχα 50-50 πιθανότητες να κερδίσω».

Το Galai’s είναι ένα οινοποιείο κτήματος, που σημαίνει ότι καλλιεργεί όλα τα σταφύλια που χρησιμοποιεί για να φτιάξει τα 10.000 μπουκάλια με τα βραβευμένα κρασιά του στο Nir Akiva, 60 μίλια (100 χλμ.) νότια του Τελ Αβίβ. Το κορυφαίο κρασί του, Casa Negev, ένα μείγμα από 70% merlot και 30% cabernet sauvignon, κέρδισε χρυσά μετάλλια πέρυσι στο Terravino Mediterranean International Wine & Spirit Challenge του Ισραήλ. Ένα άλλο best-seller είναι το blanc de noirs, ένα λευκό κρασί που παρασκευάζεται με μαύρα σταφύλια, στην προκειμένη περίπτωση cabernet sauvignon.

Αναλυτικότερα, αυτό που κάνει τα κρασιά του μοναδικά, τόνισε ο Galai, είναι το «terroir», αυτό το κράμα εδάφους, κλίματος και καιρικών συνθηκών που κάνουν κάθε αμπελουργική περιοχή στον κόσμο διαφορετική. Περίπου το 60% του Ισραήλ είναι έρημος. «Είναι φτωχή γη, αλλά δίνει στο κρασί ωραία ποιότητα. Μπορείτε πραγματικά να δοκιμάσετε τις σκονισμένες γεύσεις της ερήμου στο κρασί.» Ο Galai είπε ότι το terroir του οινοποιείου του είναι “loess”, ένας γεωλογικός όρος που σημαίνει ότι αποτελείται από σκόνη και λάσπη που φυσάει ο αέρας, σε αυτήν την περίπτωση περίπου 17% ασβεστόλιθο.

Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νύχτας και ημέρας στην έρημο είναι καλή για τα σταφύλια και η έλλειψη βροχοπτώσεων σημαίνει ότι ο μύκητας, που μπορεί να είναι πρόβλημα σε άλλες αμπελουργικές περιοχές, δεν δημιουργεί προβλήματα εδώ.

Το κτήμα Galai είναι μέρος μιας ομάδας σχεδόν 40 οινοποιείων και αμπελώνων που συνεργάζονται για να επεκτείνουν τον οινοτουρισμό στο Negev, το οποίο στεγάζει μόνο το 10% του πληθυσμού του Ισραήλ. Άλλα περιλαμβάνουν τα οινοποιεία Midbar, Pinto, Nana Estate, Neot Semadar και Sde Boker. Η προσπάθεια πρωτοστατείται από το Merage Foundation Israel, ένα οικογενειακό ταμείο που συμμετέχει στην ανάπτυξη του Negev από το 2005.

Έπειτα, η ανάδυση του Ισραήλ ως παρασκευαστή εκλεκτών κρασιών αναπτύχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, ξεκινώντας από το οινοποιείο Golan Heights, που χτίστηκε στη γη που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία στον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ενώ τα ισραηλινά κρασιά απορρίπτονταν κάποτε ως γλυκά και σιροπιαστά επειδή παράγονταν σε μεγάλο βαθμό για μυστηριακούς σκοπούς, σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 300 οινοποιεία στο Ισραήλ, 65 από τα οποία κέρδισαν μετάλλια στα Decanter World Wine Awards 2020 που πραγματοποιήθηκαν στο Canary Wharf του Λονδίνου.

Οι οινοποιοί του Negev αντιπροσωπεύουν «ένα νέο κύμα πρωτοπόρων». Η Nicole Hod, εκτελεστική διευθύντρια της Merage τόνισε: «Υπάρχει μια ισχυρή ιστορία αρχαιολογίας, κοινωνιολογίας και τουρισμού. Οι Ναβαταίοι καλλιεργούσαν κρασί εδώ πριν από 2.000 χρόνια».

Στο ανατολικό τμήμα του Negev κοντά στην πόλη Arad, το οινοποιείο Yatir παράγει επίσης βραβευμένα κρασιά. Το Yatir ανήκει σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του Ισραήλ, το Carmel, και ιδρύθηκε το 2000. Σήμερα παράγει 150.000 φιάλες, το ένα τρίτο των οποίων εξάγεται.

Μεταξύ των κρασιών Yatir, το Har Amasa είναι ένα καλά αξιολογημένο μείγμα από petit Verdot, cabernet sauvignon, syrah, malbec και tannat που παλαιώνει για ένα χρόνο σε μικρά δρύινα βαρέλια.

Το Har Amasa του 2014 ήταν «αναπάντεχα φρέσκο ​​και μάλλον κομψό», είπε ο διεθνής κριτικός Mark Squires στις γευστικές σημειώσεις του για το Wine Advocate.

Παράλληλα, τα κρασιά του Yatir είναι kosher ενώ του Galai όχι. Η πιστοποίηση ενός κρασιού ως kosher σημαίνει ότι εποπτεύεται και παρατηρείται από Εβραίους από τη στιγμή που τα σταφύλια συνθλίβονται μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού. Σημαίνει επίσης ότι οι οινοπαραγωγοί που δεν είναι παρατηρητικοί όπως ο Assaf Galai δεν επιτρέπεται να έχουν τα κλειδιά των δικών τους οινοποιείων. Τα κρασιά που εξάγονται είναι σχεδόν πάντα kosher, καθώς η αγορά στο εξωτερικό είναι κυρίως θρησκευόμενοι Εβραίοι.

Τα σταφύλια Yatir καλλιεργούνται σε ένα δάσος που φυτεύτηκε αρχικά τη δεκαετία του 1960 για να σταματήσει η έρημος να καταπατήσει εύφορη γη. Υπάρχουν υπολείμματα αρχαίων πατητηρίων κρασιού στην περιοχή, που σημαίνει ότι εδώ παρασκευαζόταν κρασί πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Δεν βρέχει πολύ και [όταν] το αμπέλι υποφέρει λίγο, παίρνεις το καλύτερο κρασί», σημείωσε ο διευθυντής εξαγωγών του Yatir, Etti Edri.

Συμπληρωματικά, το Ίδρυμα Merage κυκλοφόρησε έναν νέο ιστότοπο ως μέρος μιας προσπάθειας να δημιουργήσει μια «ονομασία κρασιού» Negev, μια νομικά καθορισμένη και προστατευόμενη γεωγραφική περιοχή που προέρχεται από την Ευρώπη του 18ου αιώνα και προσδιορίζει πού καλλιεργούνται τα σταφύλια για ένα κρασί. Τα οινοποιεία στο Judean Hills έξω από την Ιερουσαλήμ δημιούργησαν μια ονομασία το 2020. Αλλού στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος έχει μια καθιερωμένη βιομηχανία κρασιού, περισσότερο γνωστή για το Chateau Musar, ένα οινοποιείο βόρεια της Βηρυτού που καλλιεργεί τα σταφύλια του στην κοιλάδα Beqaa. Οι μουσουλμανικές απαγορεύσεις για την κατανάλωση αλκοόλ έχουν περιορίσει την ανάπτυξη της παραγωγής κρασιού στην περιοχή, αν και το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία έχουν ενεργές οινοβιομηχανίες.

Η Hod Stroh είπε ότι σκοπεύει επίσης να χαράξει μια διαδρομή κρασιού στο Negev, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να σχεδιάσουν μια διαδρομή κρασιού και να οδηγήσουν μέσα στην έρημο από οινοποιείο σε οινοποιείο.

Έπειτα, ο νέος ιστότοπος Negev παραθέτει γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή καθώς και πληροφορίες για την περιοχή. Ο ιστότοπος που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, έρχεται καθώς ένα επιτυχημένο ετήσιο φεστιβάλ «Darom Adom» – που σημαίνει ο «Κόκκινος Νότος» ξεκινά, γιορτάζοντας το χαλί από κατακόκκινα λουλούδια νεραγκούλας ανεμώνης που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη στο Negev.

Για να περνούν περισσότερο χρόνο στο Negev τόσο οι διεθνείς τουρίστες όσο και οι ντόπιοι Ισραηλινοί, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα εστιατόρια και περισσότερα δωμάτια ξενοδοχείων.

«Για να έρθουν οι τουρίστες και να περάσουν τη νύχτα πρέπει να ενισχύσουμε το Negev από γαστρονομική άποψη», είπε ο Hod Stroh. «Δεν υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια στο Negev, αλλά είναι ένα πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αυγό.»

Ο Guy Haran, ιδιοκτήτης του Vinspiration, που ηγείται των περιηγήσεων κρασιού σε όλο τον κόσμο, είπε ότι το Negev μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς να καλλιεργηθεί κρασί σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.

«Καθώς ο κόσμος γίνεται θερμότερος και ξηρότερος, πρέπει να βρούμε τρόπους να καλλιεργούμε κρασί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και όλοι κοιτάζουν προς το Negev», εξήγησε ο Haran.

Τέλος, ο Haran οδήγησε ένα ταξίδι που χρηματοδοτήθηκε από τη Merage στο Barolo, στο ιταλικό Πεδεμόντιο, για να δείξει στους οινοποιούς πώς δημιουργήθηκε μια οινοπαραγωγική περιοχή στην Ιταλία. «Ο τελικός μου στόχος είναι να κάνω το Ισραήλ να γίνει ένας οινικός προορισμός για ανθρώπους από όλο τον κόσμο», τόνισε ο Haran. «Το ισραηλινό κρασί έχει κάνει εκπληκτικά βήματα και ο οινοτουρισμός μπορεί να είναι η άγκυρα για τον πολιτιστικό τουρισμό…».

 

ΠΗΓΗ: circuit.news

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική γευστική και ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας...

REPORTS

Το WSPC, για μια ακόμη χρονιά, έδωσε δυναμικό και ουσιαστικό παρών στο πλευρό των οκτώ (8) αποφοίτων του, που συμμετείχαν, μαζί με εκατοντάδες άλλους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Κτήμα Όλοινος (Οινοποιία Γ.Λόλας - Γ.Φτίκας) συμμετέχει στην εκδήλωση Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων και διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για το κοινό. Το οινοποιείο θα είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...