Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κρασί φτιαγμένο από την ύλη των ονείρων στο Οινοποιείο Φούρκας

Το Οινοποιείο Φούρκας βρίσκεται στη Νέα Μεσηµβρία Θεσσαλονίκης και απλώνεται σε 50 στρέµµατα, σε µια ευλογηµένη περιοχή µε πολλά αµπέλια. Αυτά τα αµπέλια ήταν που έκαναν τον Γιάννη Φούρκα να ονειρευτεί πως θα µπορούσε να ασχοληθεί µε το κρασί.

Ο ίδιος θυµάται ότι αρχικά, το 2011 αγόρασε τρία στρέµµατα χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε. Παρά τη σκληρή δουλειά του αµπελουργού γοητεύτηκε από τη δηµιουργική διαδικασία και αγόρασε άλλα δώδεκα, χτίζοντας παράλληλα ένα κτίριο 100 τ.µ..

Η αγάπη του ωστόσο, για το κρασί τον οδήγησε γρήγορα στη δηµιουργία ενός σύγχρονου οινοποιείου µε όλο τον απαραίτητο εξοπλισµό το 2016, το χώρο όπου ο ίδιος περνά σχεδόν ολόκληρη τη µέρα του. Ο πρώτος τρύγος  εκείνης της χρονιάς του δηµιούργησε απερίγραπτα συναισθήµατα χαράς και ικανοποίησης, αφού είχε ως µόνο οδηγό το µεράκι του.

Βραβευµένες ετικέτες

«Μετά από περίπου επτά χρόνια η παραγωγή µας πλέον ανέρχεται σε 25.000 φιάλες. Οι βασικές ετικέτες µας είναι τρία λευκά, ένα κόκκινο και ένα ροζέ κρασί, και όλα τους έχουν αποσπάσει βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου Θεσσαλονίκης, ενώ γίνονται εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες» λέει ο κ. Φούρκας. Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες, βιολογικοί και µη,  βρίσκονται σε άµεση γειτνίαση µε το οινοποιείο, µε αποτέλεσµα η µεταφορά του τρυγητού να είναι συντοµότερη.  Οι εξελιγµένες τεχνικές οινοποίησης σε συνδυασµό µε τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, έχουν ως αποτέλεσµα τα κρασιά του Κτήµατος να ξεχωρίζουν, τόσο σύµφωνα µε τους κριτικούς οίνου, όσο και µε όσους τα απολαµβάνουν στο τραπέζι τους.

Στη Νέα Μεσηµβρία η αµπελουργία αποτελεί την κύρια καλλιέργεια της περιοχής. Η ολιγοµελής οµάδα του Κτήµατος εύχεται να καταφέρει να γίνει το οινοποιείο επισκέψιµο για όσους αγαπούν το κρασί και αντιλαµβάνονται τον κόπο και το µεράκι τους.

Ο ακούραστος οινοποιός

Γνωρίζοντας τον οινοποιό Γιάννη Φούρκα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για κάποιον που αγαπά πολύ το κρασί, σέβεται τη φύση και μαγεύεται από τους ρυθμούς της, αλλά και για έναν ακούραστο, εργατικό άνθρωπο που όλα αυτά τα χρόνια πρωταγωνιστεί σε ένα… one man show. Σήμερα το ντουέτο του Κτήματος, ο Γιάννης Φούρκας και ο συνεργάτης του, οινολόγος Γρηγόρης Βρεττός μπορούν να είναι υπερήφανοι για το προϊόν που προκύπτει από τα βάθη των καρπών της αμπέλου. Άλλωστε όπως σημειώνει ο κ. Φούρκας «αυτό προσφέρουμε: κρασί φτιαγμένο από την ύλη των ονείρων!». Και είναι βέβαιος ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει για το οινοποιείο, που αναδεικνύει την παράδοση της Μακεδονίας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...