Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Wine Australia σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 40% σε έξι χρόνια

Η αυστραλιανή οινοβιομηχανία έχει σκιαγραφήσει σχέδια για μείωση των εκπομπών άνθρακα μέχρι και 40% πριν από το 2030.

Ο οδικός χάρτης μείωσης των εκπομπών της Wine Australia, που αναπτύχθηκε με τη συμβουλευτική αειφορία Edge Impact, δημιουργήθηκε σε συνεννόηση με περισσότερα από 200 μέλη του αμπελοοινικού και οινοποιητικού τομέα, δημιουργώντας ένα μονοπάτι που υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Αναλυτικότερα, περιγράφει 11 πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών στους αμπελώνες, το οινοποιείο και την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης σε δεδομένα για την ενημέρωση επιχειρηματικών αποφάσεων, τη μείωση και την εξάλειψη της χρήσης οχημάτων ορυκτών καυσίμων, τη λειτουργία αποδοτικών χώρων παραγωγής που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτιστοποίηση δίκτυα μεταφοράς και διανομής χαμηλών εκπομπών και συνεργασία με την αλυσίδα εφοδιασμού κρασιού για τη μείωση των εκπομπών από υλικά και υπηρεσίες υψηλών εκπομπών.

Ο οδικός χάρτης συνοδεύεται από τον οδηγό μείωσης των εκπομπών, ο οποίος είναι ένα εγχειρίδιο αναφοράς για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς για να αναλάβουν δράση στις επιχειρήσεις τους.

Η ανώτερη διευθύντρια προγράμματος έρευνας και καινοτομίας, Dr Sharon Harvey, είπε ότι ο οδικός χάρτης ήταν «βασικό σημείο εκκίνησης» και αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για συνεχή βελτίωση και διαφύλαξη του μέλλοντος για το αυστραλιανό κρασί. Είπε επίσης ότι η συνεργασία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού θα είναι κρίσιμη.

Η Harvey είπε ότι «όλοι πρέπει να εξετάσουμε το κόστος εκπομπών των προϊόντων μας» και πώς να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο κλίμα.

Η ίδια ανέφερε ότι: «Έχοντας ως βάση την επιστήμη, ο οδικός μας χάρτης προσδιορίζει το τρέχον αποτύπωμα του αυστραλιανού τομέα σταφυλιών και κρασιού, τους βασικούς τομείς όπου μπορεί να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών και παρέχει πρακτικά βήματα για τους καλλιεργητές, τους οινοποιούς και άλλα μέλη της αλυσίδας αξίας.

«Με τις πρωτοβουλίες που διαμορφώθηκαν στον οδικό χάρτη, μπορούμε να έχουμε πεποίθηση ότι υπάρχει μια ευκαιρία μείωσης 42% που μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030. Ωστόσο, θα επανεξετάζουμε επίσης τον οδικό χάρτη σε διαστήματα πριν από το 2030 και μετά, για να δούμε πώς παρακολουθούμε και διασφαλίζουμε ότι εκμεταλλευόμαστε νέες καινοτομίες για να υποστηρίξουμε τον στόχο του κλάδου για καθαρές μηδενικές εκπομπές».

Το οινοποιείο Tahbilk στο κέντρο της Βικτώριας, το οποίο έχει ήδη περάσει δύο δεκαετίες αναλαμβάνοντας δραστηριότητες μείωσης των εκπομπών για περισσότερα από 20 χρόνια.

Ο ερευνητικός αναλυτής του παραγωγού, Lachie Thomas, είπε ότι ο οδικός χάρτης ήταν μια σαφής πορεία για να συνεχιστεί το έργο του οινοποιείου.

Μάλιστα ο Thomas δήλωσε ότι: «Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του αυστραλιανού τομέα σταφυλιών και κρασιού παρέχει μια ευκαιρία να ενώσει τη βιομηχανία. Οι δραστηριότητες μείωσης των εκπομπών που περιγράφονται στον οδικό χάρτη στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον κλάδο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη παραγωγή. Αυτή είναι μια θέση που θα υποστηρίξει ολόκληρο τον κλάδο να ευδοκιμήσει με μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, ανθεκτικότητα στις δυσμενείς προκλήσεις και θετικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας».

«Ενθαρρύνω όλους στον κλάδο από όλη την Αυστραλία να εξετάσουν τους πόρους του Οδικού Χάρτη και να εγγραφούν στο δίκτυο, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε ως κοινότητα για να μοιραστούμε γνώσεις, πόρους και βέλτιστες πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να οδηγήσουμε σε πραγματικές αλλαγές και να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του κλάδου μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...