Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ταυτότητα του τόπου άρωμα και γεύση στο κρασί από το Οινοποιείο Πάντου

∆ηµιουργία της οικογένειας Πάντου, που ασχολείται µε την αµπελουργία από το 1986, αποτελεί το Κτήµα Πάντου που βρίσκεται στην Υδρούσα Φλώρινας, στο βορειοδυτικό µέρος της Ελλάδας.

Σήµερα τα ηνία του Οινοποιείου έχει αναλάβει η επόµενη γενιά της οικογένειας µε αµπελουργό – οινοποιό τον Νίκο Πάντου, ο οποίος πραγµατοποίησε  αναδιαρθρώσεις του αµπελώνα και νέες φυτεύσεις µε τις ποικιλίες να προσαρµόζονται στο κλίµα της περιοχής δίνοντας στα παραγόµενα κρασιά ταυτότητα του τόπου παραγωγής.

Οι ιδιόκτητοι αµπελώνες του Κτήµατος είναι χωρισµένοι σε έξι αµπελοτόπια, το κάθε ένα έχει το αντίστοιχο υποκείµενο, κλώνο και ποικιλία που του ταιριάζει. Τα εδάφη είναι µε κλίσεις που κυµαίνονται από 15-25%,  φτωχά, αργιλοπηλώδη και άλλα αµµώδη, σχετικά ουδέτερα, µε πολύ καλή αποστράγγιση των υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών µε έντονο και σύνθετο άρωµα, καλή δοµή, ισορροπία και επιπλέον µε πλούσιο χρώµα για τα ερυθρά. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 πρέµνα/στρέµµα και η απόδοση χαµηλή της τάξης των 400-700 κιλών/στρέµµα.

Οι αµπελώνες του Κτήµατος φιλοξενούν τις παρακάτω ποικιλίες:  Sauvignon Blanc, Gewurztraminer και Chardonnay για τα λευκά (σε ποσοστό 80%),  Cabernet  Sauvignon,  Merlot και Μοσχόµαυρο  για τα ερυθρά (σε ποσοστό 20%.).

Ιδανικές συνθήκες για λευκές και ερυθρές ποικιλίες

Το ψυχρό κλίμα της περιοχής μαζί με το υψόμετρο που ξεκινάει από τα 720 έως 760 μέτρα είναι ιδανικό για λευκές και ερυθρές ποικιλίες . Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας (30οC) και νύχτας (12oC)  που εξασφαλίζουν μια μακρά περίοδο ωρίμασης των σταφυλιών και τη διατήρηση των αρωμάτων. Σύμφωνα με τον Νίκο Πάντου, «στο Οινοποιείο μας παράγουμε κρασιά αποκλειστικά και μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος, που βρίσκονται στα 760 μέτρα υψόμετρο».

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.