Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υπό πίεση η αγορά Σαμπάνιας, ανοίγει ευκαιρίες για τους αγοραστές

Η μείωση της ζήτησης για Σαμπάνια μετά από την εκπληκτική πορεία του 2022 ανοίγει ευκαιρίες για αγοραστές ελαφρώς χαμηλότερου χαρτοφυλακίου, δήλωσε η γαλλική πλατφόρμα δημοπρασιών iDealwine, ακόμη και όταν τα κρασιά κορυφαίας σοδειάς διατηρούν ακόμη τη ζήτησή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Επαγγελματική Επιτροπή Οίνου Σαμπάνιας (CIVC), οι πωλήσεις σαμπάνιας μειώθηκαν κατά 9,6% τους τελευταίους 12 μήνες, έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς παρατηρήθηκε επιβράδυνση στη ζήτηση μετά τη διετή ώθηση που ακολούθησε την άρση των περιορισμών του Covid-19 το 2020. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερη από τα στοιχεία του προ-Covid έτους 2019.

Οι ειδικοί δημοπρασιών με έδρα το Παρίσι υποστηρίζουν ότι παρόλο που το επιβραδυνόμενο μακροοικονομικό υπόβαθρο πληθωρισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναζωπύρωση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης “επιβαρύνουν τη ζήτηση για σαμπάνια”, η αγορά για υψηλής ποιότητας σαμπάνια παραμένει “δυναμική”.

Για παράδειγμα, οι κορυφαίες σαμπάνιες παραμένουν δημοφιλείς, αν και η αγορά δεν βιώνει τις ίδιες ανταγωνιστικές προσφορές που χαρακτήρισαν το 2022. Οι τιμές σφύρας έχουν επιστρέψει σε ένα επίπεδο παρόμοιο με αυτό του 2020 και του 2021, υποδηλώνοντας κάποια διόρθωση τιμής.

Τα κορυφαία κρασιά των πιο εμβληματικών σπιτιών συνεχίζουν να μην επηρεάζονται σημαντικά, με το Dom Pérignon, Krug και Salon να παρατηρούν την ίδια δυναμική (σημειώθηκε μια ελαφρά άνοδος για το εμβληματικό κρασί του παραγωγού σαμπάνιας Jacques Selosse) και να καταγράφουν ισχυρά αποτελέσματα, ενώ παλαιότατες ετικέτες και σπάνιες σοδειές συνεχίζουν να σημειώνουν ρεκόρ.

Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μειώσεις τιμών σε πολλές σοδειές του Brut Sans Age (BSA), διαπίστωσε. Βασιζόμενο σε προκαταρκτικά στοιχεία, η iDealwine προέβλεψε συνολική αύξηση στον όγκο των πωλήσεων σαμπάνιας το 2023, αλλά μείωση της μέσης τιμής ανά φιάλη από €259 (£223) σε €230 (£198)

Κορυφαίες παρτίδες

Στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφτηκαν οι τρεις πιο ακριβές παρτίδες Σαμπάνιας που πωλήθηκαν σε δημοπρασία του Champagne Salon, περιλαμβάνοντας 1 Magnum 2008, 2 φιάλες 2007, 2 φιάλες 2006 και 2 φιάλες 2004, οι οποίες έφθασαν τα €10.266 (£8.818). Ένα κιβώτιο με έξι φιάλες του Champagne Salon 1990 που πέτυχε τα €9.014 (£7.741) τον Απρίλιο και ένα κιβώτιο 6 συλλεκτικών φιαλών του Lieux Dits από τον Jacques Selosse, το οποίο έφτασε τα €4.632 (£3.977) τον Ιούλιο.

Άλλες σημαντικές φιάλες που πουλήθηκαν στη δημοπρασία περιλάμβαναν τη φιάλη Krug Clos du Mesnil 1979, η οποία παρουσίασε αύξηση 7,5% στα αποτελέσματα του 2022, στα €4.132 (£3.548), μια φιάλη Dom Pérignon 3eme Plénitude (P3) 1976, η οποία πέτυχε τα €4.006 (£3.442) τον Ιανουάριο και μια φιάλη Dom Pérignon 3ème Plénitude (P3) του 1990, η οποία κατέγραψε €3.507 (£3.013).

Η Γαλλία παρέμεινε η κορυφαία χώρα που αγοράζει σαμπάνια σε δημοπρασία, με ποσοστό αγορών 26% του συνολικού μεριδίου της αγοράς, ακολουθούμενη από το Χονγκ Κονγκ με 15,5%, τις ΗΠΑ (10%), τη Νότια Κορέα (9%), τη Σιγκαπούρη (5%), τη Βόρεια Ευρώπη (Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Φινλανδία), την Ιταλία και τη Γερμανία (4,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,5%) και την Ιαπωνία (2%).

Όσον αφορά την προσφορά της στο διαδικτυακό ‘e-caviste’, η Σαμπάνια είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής τομέας, μετά το Μπορντό και τη Βουργουνδία. Με το Clarevallis cuvée από τον οίκο Drappier να πωλείται περισσότερο κατά όγκο και το Comtes de Champagne 2012 cuvée της Taittinger να είναι το πιο ακριβό σε αξία. Το 2023 παρατηρήθηκε μια άνοδος 1,2% σε σχέση με την αξία και αύξηση 3,8% στον όγκο παραγωγής.

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.