Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Μαλαματίνα επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης με επενδύσεις άνω των 12 εκατ.

Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για την ιστορική ελληνική οινοποιία Μαλαματίνα μετά την απόκτηση της από τον Όμιλο Εταιριών Mantis καθώς δρομολογούνται σε βάθος 10ετίας επενδύσεις άνω των 12 εκατ. ευρώ, τόσο σε μηχανολογικό εξοπλισμό, όσο και σε πάγια στοιχεία για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Μάλιστα από την απόκτηση της Μαλαματίνας υλοποιήθηκαν μέσα στο πρώτο επτάμηνο επενδύσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για μηχανολογικό εξοπλισμό για τα οινοποιεία. Οι επενδύσεις αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τον αρχικό σχεδιασμό και επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Ομίλου Mantis να αναπτύξει σημαντικά τη «Μαλαματίνα», αξιοποιώντας και το μεγάλο δίκτυο διανομής του σε όλη την Ελλάδα.

Οι επενδύσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η νέα ιδιοκτησία, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της γραμμής εμφιάλωσης ώστε να παραμείνει το εμφιαλωτήριο της Μαλαματίνα ως το μεγαλύτερης δυναμικότητας στο χώρο των Βαλκάνιων.

Η εταιρία υλοποιεί ένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης διασφαλίζοντας την συνέχιση μιας πετυχημένης πορείας 127 χρόνων και προσβλέποντας στην ενίσχυση της θέσης της εταιρίας στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.  Χάρη στη στήριξη του Ομίλου, όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας,  η Μαλαματίνα που πριν τη συμφωνία εξυγίανσης ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, κατάφερε το 2021 να αγοράσει και να οινοποιήσει περισσότερους από 12.000 τόνους σταφυλιών, με συνολικό κόστος περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα η παραγωγή.

Σημειωτέον, οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η νέα ιδιοκτησία, σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες για να διασωθεί η Μαλαματίνα από την χρεοκοπία ανέρχονταν σε πάνω από 13 εκ. ευρώ.

Στους στόχους που τίθενται είναι:

  • Προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, για την εθνική οικονομία και το εισόδημα Ελλήνων αγροτών.
  • Διεύρυνση χαρτοφυλακίου, με 100% ελληνικά προϊόντα, που αξιοποιούν τους θησαυρούς της ελληνικής γης.
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων που έθεσαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρίας στο παρελθόν.
  • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η οποιία θα προσθέσει αξία στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης και στο εισόδημα Ελλήνων αγροτών.

Πριν την απόκτησή της από τον Όμιλο Mantis, η Μαλαματίνα βρισκόταν στα πρόθυρα της πτώχευσης.  Στην πενταετία 2015 – 2019 η εταιρία ήταν σταθερά ζημιογόνος. Από το 2017 ως το 2019 οι ζημιές προ φόρων ήταν 1.965.177 ευρώ, 3.168.212 ευρώ και 2.868.694 ευρώ, αντίστοιχα. Η εξυγίανση και η συμφωνία για κούρεμα των συσσωρευμένων χρεών, ήταν ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η Μαλαματίνα και να αποφευχθεί η πτώχευση.

Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε η προβλεπόμενη «διαγωνιστική» διαδικασία όπου η εταιρεία Ernst and Young (EY) σε συνεργασία με τις πιστώτριες Τράπεζες αξιολόγησαν τις προτάσεις των 5 υποψήφιων επενδυτών και τελικά επέλεξαν την πρόταση του Ομίλου Mantis.

Η Μαλαματίνα επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης

Η εξαγορά από τον Όμιλο Mantis κράτησε τη Μαλαματίνα στη ζωή καθώς ακόμη και πριν την έκδοση της απόφασης, από τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Όμιλος ανάλαβε την χρηματοδότηση της Μαλαματίνας, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση, η παραγωγή θα είχε σταματήσει, καθώς οι προμηθευτές δεν διέθεταν προϊόν χωρίς εγγύηση είσπραξης των χρημάτων τους.

Παράλληλα, στοχεύουν να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας, με 100% ελληνικά προϊόντα, αξιοποιώντας τους θησαυρούς της ελληνικής γης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...