Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η εμβληματική ετικέτα ΡΑΜΝΙΣΤΑ του Κτήματος Κυρ Γιάννη

«Βαθύ, έντονο, τραγανό… µε συµπύκνωση και άρωµα αποξηραµένης ντοµάτας.

Εξαιρετική δοµή που αγκαλιάζει πολύπλοκες γεύσεις φρούτων. ∆ύναµη και αρµονία. Έχει πολλά-πολλά χρόνια µπροστά του…» Έτσι περιέγραψε η Julia Harding MW τη ΡΑΜΝΙΣΤΑ του 2019 κατατάσσοντάς τη στα κορυφαία Ξινόµαυρα και δηµοσιεύοντας τις σηµειώσεις της στο www.jancisrobinson.com, ένα από τα πιο σηµαντικά οινικά sites στον κόσµο.

Την ίδια στιγµή, η σοδειά του 2019 της ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο µε τη διάκριση του «Καλύτερου Ελληνικού Κρασιού» στο διαγωνισµό Japan Wine Challenge 2023, και ο Άρης Σκλαβενίτης, ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023 -και όχι µόνο, σε πρόσφατο άρθρο του σε συνδροµητικό Μέσο χαρακτήρισε τη ΡΑΜΝΙΣΤΑ ως την «επιτοµή του Ξινόµαυρου».

Ένα wine brand µε διεθνή καριέρα

Είναι γεγονός ότι η ΡΑΜΝΙΣΤΑ του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη είναι συνηθισµένη σε µεγάλες διακρίσεις, δείχνοντας µάλιστα µια αξιοσηµείωτη συνέπεια και συνέχεια στις επιτυχίες. Στην πρώτη κιόλας σοδειά της ετικέτας -1994- ήταν το πρώτο ελληνικό κρασί που κέρδισε µετάλλιο σε διεθνή διαγωνισµό οίνου, το London Wine Fair. Σχεδόν 30 χρόνια µετά, έχει καθιερωθεί ως ένα εµβληµατικό κρασί για το Κτήµα Κυρ-Γιάννη, αλλά και για το Ξινόµαυρο, τη Νάουσα, τον βορειοελλαδίτικο αµπελώνα και την ελληνική οινοποιία εν γένει. Έχει ανοίξει δρόµους και συνεχίζει να το κάνει εντός και εκτός συνόρων, αποτελώντας πηγή έµπνευσης για νέους παραγωγούς. Η ΡΑΜΝΙΣΤΑ είναι ένα wine brand µε διεθνή καριέρα, καθώς το Κτήµα Κυρ-Γιάννη βρίσκεται σε περισσότερες από 50 χώρες. Η έναρξη της συνεργασίας µε τη Νότιο Αφρική το 2023, σηµατοδότησε την παρουσία του Κτήµατος σε όλες τις ηπείρους που… κατοικούνται.

Η πρώτη φύτευση το 1970

Η πρώτη µεγάλη φύτευση του Ξινόµαυρου στον αµπελώνα στο Γιαννακοχώρι έγινε το 1970 από τον Γιάννη Μπουτάρη. Είχε προηγηθεί µια µεγάλη εδαφολογική µελέτη που συνεχίζεται συστηµατικά από τότε. Αυτή όµως η κίνηση ήταν πολλά παραπάνω από µια φύτευση. Ήταν παρότρυνση και ενεργή στήριξη των ντόπιων µικρών παραγωγών να πάνε ένα βήµα παρακάτω. Να µην πουλάνε απλά σταφύλια αλλά να οργανώσουν την παραγωγή τους και να κάνουν δικά τους κρασιά. Συνέβαλε στην αναβίωση της ζώνης της Νάουσας, στη διαφύλαξη µοναδικών αµπελοοοινικών παραδόσεων, στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Με την ίδρυση της Κυρ-Γιάννη το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, µετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή επιχείρηση, δηµιουργήθηκε ένα Κτήµα που χτίζει την καινοτοµία µέσα από την παράδοση.

Η µεγάλη κληρονοµιά συνεχίζεται και αναδηµιουργείται από τον Στέλλιο Μπουτάρη, 5ης γενιάς οινοποιό, που έχει αναλάβει από το 2004. Το σπίτι της ΡΑΜΝΙΣΤΑΣ, ο αµπελώνας του Κτήµατος Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, είναι ένα «φυτώριο» συνεχούς έρευνας και πειραµατισµού, µε εξατοµικευµένες πρακτικές ανάλογα των ιδιαίτερων συνθηκών, σε κάθε ένα από τα 42 blocks του. Ακολουθείται ολοκληρωµένη διαχείριση µε σταδιακή υιοθέτηση αρχών αναγεννητικής καλλιέργειας, ενώ ο φυσικός φράχτης από µεικτό δάσος περιµετρικά είναι µια επιπλέον ασπίδα προστασίας της βιοποικιλότητας του αγροοικοσυστήµατος. Η ΡΑΜΝΙΣΤΑ είναι αποτέλεσµα οράµατος, δουλειάς και µιας ξεχωριστής φιλοσοφίας. Είναι πολλά παραπάνω από ένα εξαιρετικό κρασί.

Απαράμιλλη μορφολογία

Στον τοπικό ιδιωματισμό «ράμνιστα» σημαίνει «βασιλικός λόγος» αντικατοπτρίζοντας την απαράμιλλη μορφολογία του αμπελώνα του Κτήματος στη Νάουσα με τις χαρακτηριστικές κλίσεις που δίνουν την εντύπωση κυματισμού.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.