Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η βουβή παλαίωση του κρασιού συντροφιά με τα κοράλλια της θάλασσας

Μέσα στο σκοτάδι, το κρύο και την υγρασία, μια φιάλη καλού κρασιού μπορεί να διατηρηθεί στο χρόνο όχι μόνο σταθερά, αλλά και με ανοδική πορεία στην ποιότητά του, χαρίζοντας ύστερα από καιρό μια μοναδική εμπειρία στον δοκιμαστή του.

Το κρασί, είναι κατά κύριο λόγο ένας μοναχικός οργανισμός, που πάντοτε για να ηρεμίσει και να ισορροπηθεί χρειάζεται την ησυχία του , το χρόνο και ένα σκοτεινό δωμάτιο, όπως ένας άνθρωπος που υποφέρει από μια ημικρανία. Αυτές οι συνθήκες, επικρατούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μακριά από την ανθρώπινη ύπαρξη. Ο βυθός της θάλασσας έχει παρατηρηθεί πως αποτελεί ένα ιδανικό «υπόστρωμα» για τη φιλοξενία φιαλών κρασιού, ενώ πολλές είναι οι προσπάθειες που γίνονται από οινοποιεία σε γωνιές της γης.

Η υποβρύχια παλαίωση κρασιού είναι πλέον μια εξειδικευμένη τάση, που έχει τις ρίζες του σε μοιραία ναυάγια, όπου εγκλωβίστηκαν φιάλες για χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκαν από δύτες και ερευνητές. Για πολλά από αυτά, η πίεση ήταν υπερβολική, και το γυαλί δεν την άντεξε, άλλα όμως αποδείχτηκαν με εκπληκτική  ποιότητα, που αν παλαίωναν αντίστοιχο καιρό στη στεριά, σπάνια θα παρουασίαζαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Ένα παράδειγμα της μεθόδου αυτής είναι οι φιάλες του Ασύρτικου από το οινοποιεία GAIA, που δημιούργησε το θαλασσίτη στον πυθμένα της μεσογείου, στα νερά της Σαντορίνης. Η τολμηρή προσπάθεια ξεκίνησε το 2009, με τις φιάλες να βυθίζονται στα 25 μέτρα, για 4 έτη. Η μηδενική εμπλοκή οξυγόνου στο κρασί αφήνει την παλαίωση να επιδράση πολύ πιο ομαλά στην ποιότητα του κρασιού, δίνοντας ένα πιο στρογγυλό αποτέλεσμα, χωρίς κανένα ίχνος οξείδωσης.

Από την προσπάθεια αυτή, που επιχειρούν λιγοστά οινοποιεία στον κόσμο, δεν λείπει η Veuve Clicquot, που βυθίζει τη σαμπάνια στη Βαλτική θάλασσα. H ιδέα του οίκου ξεκίνησε το 2010, όταν μια ομάδα καταδυτών ανακάλυψε 47 ναυαγισμένα μπουκάλια σαμπάνιας Veuve Clicquot στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Åland. Έκπληκτοι οι ειδικοί που δοκίμασαν τη σαμπάνια, ο οίκος αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρωτόγνωρο πείραμα παλαιώνοντας ένα κελάρι στο βυθό. Από το 2014, υπάρχει ολόκληρο κελάρι, που θα φιλοξενήσει κάποιες φιάλες για τα επόμενα 40 χρόνια.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να το θεωρήσουν ως κίνηση μάρκετινγκ, πολλοί συμμετέχοντες λένε ότι θέλουν να πειραματιστούν με την παλαίωση σε ένα νέο περιβάλλον στη φύση και ότι υπάρχουν ενδείξεις υποβρύχιων συνθηκών που επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που δεν παλαιώνονται απλά φιάλες, αλλά βαρέλια. Το Larrivet Haut-Brion του Μπορντό παλαίωσε ένα βαρέλι εσοδείας 2009 βυθισμένο μερικώς στη θάλασσα, ενώ το οινοποιείο Edivo της Κροατίας έχει παλαιωμένα μπουκάλια σε αμφορείς κάτω από τον ωκεανό.

Μερικοί γευσιγνώστες μίλησαν για την πολυπλοκότητα των κρασιών και τόνισαν  επίσης μια πιο έντονη αλατότητα. Αλλά συγκεκριμένα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι «τίποτα δεν μπαίνει ούτε βγαίνει από τα μπουκάλια» όσο είναι κάτω από τη θάλασσα.

Άλλοι παραγωγοί βρήκαν επίσης ότι η υποβρύχια παλαίωση τονίζει ορισμένα χαρακτηριστικά του κρασιού. «Κάνουμε τις δικές μας μελέτες τα τελευταία 12 χρόνια», είπε ο Borja Saracho, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του υποβρύχιου οινοποιείου Crusoe Treasure στη χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Ψιλιώτη,  πληροφορίες από Decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.