Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ευρώπη και Βόρεια Αμερική βάζουν φρένο στις εξαγωγές του αυστραλιανού κρασιού

Οι κινεζικοί δασμοί στο αυστραλιανό κρασί έχουν ακρωτηριάσει τους παραγωγούς κρασιού της χώρας για τρία χρόνια, αλλά το 2023 ήταν η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική που οδήγησαν στη μείωση της αξίας των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά 2% σε αξία και 3% σε όγκο τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο του 2023, ανέφερε η Wine Australia .

Η αξία των εξαγωγών ανέρχεται σε 1,90 δισ. AU$ και 607 εκατ. λίτρα κρασιού τα οποία εξήχθησαν από την Αυστραλία κατά την περίοδο των 12 μηνών.

Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους, παρόλο που παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική οδήγησαν στη μείωση της αξίας των εξαγωγών της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του έτους, οδηγώντας σε υποχώρηση της αξίας κατά 7% και 12% αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, οι εξαγωγές στις 15 κορυφαίες αγορές μειώθηκαν σε αξία. Ο Peter Bailey, διευθυντής της Wine Australia μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με την αγορά και εξήγησε ότι οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού σε σύγκριση με τη Βόρεια Αμερική και την Ασία έχουν προκαλέσει την πτώση, που επιδεινώνεται από ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας σε όγκο. Αλλά ο Bailey είπε ότι «οι εξαγωγές της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν σε όγκο για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021».

Ο πληθωρισμός μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για τη μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη, αλλά οι εξαγωγές μειώθηκαν επίσης στη Βόρεια Αμερική, η οποία επηρεάζεται λιγότερο.

Ωστόσο, η Ασία μπορεί να είναι ένα «φωτεινό σημείο» για τις εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας.

Η Κίνα, η οποία ήταν προηγουμένως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Αυστραλίας, δεν είναι πλέον σημαντική αγορά. Η χώρα έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς στα αυστραλιανά κρασιά από το 2020, εξαλείφοντας 1 δισ. AU$ από τις εξαγωγές μόνο το 2021.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες πιστεύεται ότι διαπραγματεύονται μια αναθεώρηση των δασμών και υπάρχουν ελπίδες ότι μια λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί σε λίγους μήνες.

Εκτός της Κίνας, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη δείχνουν πολλά υποσχόμενες χώρες. Η αξία εξαγωγών προς το Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 74% το 2023, στα 290 εκατ. AU$, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 15% του συνόλου.

Η Σιγκαπούρη, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο 7% της συνολικής αξίας των εξαγωγών, σημείωσε άνοδο 1% σε αξία στα 133 εκατομμύρια AU$$.

Ο Bailey αποκάλεσε τις δύο χώρες «βασικά εμπορικά κέντρα στην περιοχή της Ασίας». Είπε: «Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη ήταν ξεχωριστοί προορισμοί για το αυστραλιανό κρασί στην Ασία, ωθώντας την ανάπτυξη της αξίας στην περιοχή. Επιπλέον, ο αριθμός των εξαγωγέων προς τη Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε επίσης – κατά 138 εξαγωγικές επιχειρήσεις, φτάνοντας σε συνολικό αριθμό 531 το 2023.»

Κάποια από τα κρασιά αποστέλλονται προς άλλες αγορές. Με τους δασμούς της Κίνας να λειτουργούν ως φραγμός, αυτό μπορεί να εξηγήσει τη σημαντική άνοδο στις αξίες των εξαγωγών προς τη Χονγκ Κονγκ τον τελευταίο χρόνο.

Οι πέντε κορυφαίες αγορές ανά αξία ήταν:

  1. ΗΠΑ (μείωση 7% σε 364 εκατ. $. 19% της συνολικής αξίας εξαγωγών)
  2. ΗΒ (μείωση 3% σε 361 εκατ. $. 19% της συνολικής αξίας εξαγωγών)
  3. Χονγκ Κονγκ (αύξηση 74% σε 290 εκατ. $. 15% των συνολικών εξαγωγών αξία)
  4. Καναδάς (μείωση 24% σε 143 εκατ. δολάρια 8% της συνολικής αξίας εξαγωγών) και
  5. Σιγκαπούρη (αύξηση 1% σε 133 εκατ. δολάρια 7% της συνολικής αξίας εξαγωγών).

Οι πέντε κορυφαίες αγορές σε όγκο ήταν:

  1. ΗΒ (έως 2% σε 220 εκατ. λίτρα. 36% του συνολικού όγκου εξαγωγών)
  2. ΗΠΑ (μείωση 5% σε 134 εκατ. λίτρα. 22% του συνολικού όγκου εξαγωγών)
  3. Καναδάς (αύξηση 7% σε 73 εκατ. λίτρα. 12% του συνολικός όγκος εξαγωγών)
  4. Νέα Ζηλανδία (μείωση 2% σε 29 εκατ. λίτρα. 5% του συνολικού όγκου εξαγωγών) και
  5. Γερμανία (μείωση 7% σε 27 εκατ. λίτρα. 4% επί του συνολικού όγκου εξαγωγών).

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι αμπελουργοί της Νότιας Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν αν θέλουν να επιβιώσουν απέναντι στα κύματα ξηρασίας που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια.

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...

REPORTS

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αργεντινή. Ωστόσο, η ποιότητα είναι υψηλή, θυμίζοντας τα...

REPORTS

Ο παραγωγός του Château d'Esclans και η αγορά blockchain, BlockBar, πωλούν ένα βαρέλι ροζέ Garrus με Non-fungible token (NFT) μέσω μιας διαδικτυακής δημοπρασίας.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...