Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ερευνητές ανακάλυψαν τον εντοπισμό κηλίδας καπνού στο κρασί από τις πυρκαγιές

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο χημικό δείκτη που θα μπορούσε να υποδεικνύει την έκταση της κηλίδας καπνού στα κρασιά, που έχουν επηρεαστεί από τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς.

Οι ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση της χημικής ένωσης που βρίσκεται σε κρασιά με κηλίδες καπνού.

Η ανεπιθύμητη καπνιστή γεύση και άρωμα προκαλείται από τον καπνό της πυρκαγιάς που φουσκώνει πάνω στα σταφύλια και αλλοιώνει τη σύνθεσή τους. Η ανησυχία μεταξύ των οινοπαραγωγών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξανόμενης έντασης των πυρκαγιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες οινοπαραγωγικές πολιτείες του έθνους, η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Ουάσιγκτον.

Πέρυσι, η περιοχή του Μπορντό επλήγη σοβαρά από πυρκαγιές με αμπελώνες που είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν υποστεί κηλίδες καπνού. Τα κρασιά της περιοχής, όπως το Cabernet Sauvignon και το Cabernet Franc, έχουν μεγαλύτερες ομάδες από μικρότερα μούρα που με τη σειρά τους δημιουργούν μεγαλύτερη επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να αποδειχθούν ακόμη πιο επιρρεπή σε μολύνσεις καπνού.

Η Elizabeth Tomasino, αναπληρώτρια καθηγήτρια οινολογίας στην Πολιτεία του Όρεγκον, έκανε τη νέα πρωτοποριακή ανακάλυψη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον πέρυσι. Σε μια αναφορά του, εξέφρασε τη σημασία των ευρημάτων για την ανάπτυξη της έρευνας και για τους οινοπαραγωγούς που προσπαθούν να καταπολεμήσουν την ανεπιθύμητη γεύση που προκάλεσε τη βρωμιά του καπνού μου. Ο Tomasino πιστεύει επίσης ότι η ανίχνευση της ένωσης θα είναι απαραίτητη για τους οινοπαραγωγούς όταν αποφασίζουν αν θα συγκομίσουν και θα παράγουν κρασί από καλλιέργειες που εκτίθενται σε κηλίδες καπνού.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι οι ενώσεις που περιέχουν θείο, γνωστές ως θειοφαινόλες, είναι ένας νέος και ξεκάθαρος χημικός δείκτης της κηλίδωσης του καπνού στα κρασιά. Οι θειοφαινόλες δεν βρίσκονται συνήθως στο κρασί ή σε οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, αλλά πιο συχνά εμφανίζονται στα ψάρια και το κρέας. Προηγούμενη αισθητηριακή έρευνα είχε περιγράψει τη γεύση ως καμένη και κρεατική.

Πριν από αυτό, η κηλίδα καπνού ενοχοποιούνταν σε μια κατηγορία ενώσεων γνωστών ως πτητικές φαινόλες. Ωστόσο, ο Tomasino είπε ότι αυτοί δεν είναι ακριβείς προγνωστικοί δείκτες της κηλίδωσης του καπνού λόγω της ασυνέπειάς τους στην παραγωγή της ανεπιθύμητης γεύσης.

Ο Tomasino ανέφερε σε μια έκθεση ότι: «Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις πτητικής φαινόλης και η συχνή δοκιμή κρασιών που ενδέχεται να επηρεαστούν είναι οι μόνοι προγνωστικοί παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οινοποιοί για να προσδιορίσουν το επίπεδο καπνού που μπορεί να έχουν στα κρασιά τους».

«Η ανακάλυψη των θειοφαινολών παρέχει έναν νέο χημικό δείκτη για τη βρωμιά καπνού που θα μπορούσε να προσφέρει έναν αξιόπιστο τρόπο για τον εντοπισμό της κηλίδας καπνού και τρόπους για την πιθανή εξάλειψή της κατά τη διαδικασία της οινοποίησης», τόνισε ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...