Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επιστροφή στην ποιότητα δείχνει η δεκάδα του Liv-ex Power 100

Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησε o δείκτης Power 100 της Liv-ex, αλλά ποια ήταν τα κρασιά που ανέβηκαν υψηλότερα στην κατάταξη του 2023;

Οι δέκα κορυφαίοι ανερχόμενοι στο δείκτη Liv-ex Power 100 με τάξη απεικονίζουν το θέμα της φετινής κατάταξης Power List, ήτοι μια επιστροφή στην ποιότητα, με τη Βουργουνδία να έχει τέσσερις από τους δέκα μεγαλύτερους ανερχόμενους. Πιο συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε δύο μεγάλα Chateuax από τη Βουργουνδία, ένα οινοποιό από το Πιεμόντε, τη Τοσκάνη, τη Καλιφόρνια και προς μεγάλη έκπληξη, το Γκράουμπουντεν της Ελβετίας.

1. Chateau Climens, Bordeaux

Το Château Climens του Μπορντό, στο Barsac, ανέβηκε σημαντικά  στη λίστα του 2023, και κατάφερε να σκαρφαλώσει από την 353η θέση του 2022 στην 98η του 2023 – φτάνοντας έτσι στα κορυφαία 100 της χρονιάς για το Power List. Αυτό προέκυψε ύστερα από την επανατοποθέτηση του γαλλικού brand κάτω από νέα διοίκηση. Σύμφωνα με τον Liv-ex  η Bérénice Lurton η οποία διαχειριζόταν τα Premier Cru Sauternes-Barsac για περισσότερα από 30 χρόνια, πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο του Chateau στην οικογενειακή Γαλλική επιχείρηση real estate, Patrimonia, που ανήκει στον Jean-Hubert Moitry και την οικογένειά του. Τα 31 εκτάρια αμπελώνων διαχειρίζονται ο Moitry και ο αδελφός του Jérôme και ο μακροχρόνιος τεχνικός διευθυντής του κτήματος Frédéric Nivelle, «σε συνεργασία» με την Bérénice Lurton.

2. Louis Latour, Burgundy

Ο Louis Latour της Βουργουνδίας ανέβηκε φέτος 170 θέσεις και από την θέση 193 του 2022, έφτασε στην 23η του προηγούμενου Power List. Κατέγραψε μέση τιμή £2.623 και απόδοση τιμής 0,4% (κατάταξη 197) στη λίστα του 2023.

3. Hubert Lamy, Burgundy

Ο Βουργουνδός Humbert Lamy ανέβηκε επίσης ψηλά στην κατάταξη, ανεβαίνοντας 159 θέσεις και κάπως έτσι έφτασε στην 3η θέση της λίστας (από την θέση 196). Βρίσκεται στην 164η θέση σε όγκο και αξία, το domaine, το οποίο έχει 16,5 εκτάρια αμπελώνων, την πλειοψηφία στο St-Aubin αλλά με λίγα αγροτεμάχια στο Chassagne -Montrachet και ένα πολύ μικρό οικόπεδο στο Grand Cru Criots-Bâtard-Montrachet. Αποτελεί μία από τις 10 κορυφαίες ετικέτες σύμφωνα με την απόδοση των τιμών, σημειώνοντας μέση αύξηση της τιμής αγοράς στο 34,75%, ανεβάζοντας τη μέση τιμή συναλλαγών στις  £1.566, όλα αυτά με 37 μοναδικές ετικέτες κρασιών.

4. Gantenbein, Graubunden

Η Ελβετία εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον έξι χρόνια στη Power List του 2023, λόγω της εισόδου του Gantenbein, ενός οικογενειακού οινοποιείου στο Fläsch, στην κοιλάδα του Ρήνου Grison που περιλαμβάνει πέντε εκτάρια Pinot Noir, ένα εκτάριο Chardonnay και 0,2 εκτάρια Riesling. Ανεβαίνοντας 139 θέσεις, από την 194η στην 55η, η Gantenbein έλαμψε με την απόδοση τιμής 10,8% και με τη μέση τιμή συναλλαγών να φτάνει τις 1.992 £.

5. Roagna, Piedmont

Το Roagna ήταν το μόνο πιεμοντεζικό κρασί στη δεκάδα των κορυφαίων ανερχόμενων, φτάνοντας από την 158η θέση στην 48η, σημειώνοντας άνοδο 112 θέσεων. Η Liv-ex σημείωσε ότι η Roagna, μαζί με τις Rinaldi, Vietti και Gaja περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ετικετών. Στην περίπτωση του Roagna, ορισμένες από τις 41 ετικέτες προσφέρουν μια καλή τιμή σε σύγκριση με την Conterno και την Bartolo, γεγονός που βοήθησε στην ενίσχυση της απήχησής  τους από τους αγοραστές καθώς προσφέρουν μία καλή σχέση ποιότητας τιμής.

6. Biondi-Santi, Tuscany

Ο παραγωγός Brunello di Montalcino, Biondi-Santi, ανέβηκε 99 θέσεις και από την 134η βρέθηκε στην 35η της φετινής κατάταξης. Φέτος  22 μοναδικά κρασιά είχαν μία θέση στο εμπόριο, κατατάσσοντάς το δικό του Brunello di Montalcino, στην 111η θέση σε αυτήν την κατηγορία.

7. Bruno Clair, Burgundy

Ένα άλλο κτήμα από τη Βουργουνδία, το Bruno Clair ανέβηκε 86 θέσεις και κάπως έτσι από την 182η θέση του 2022 βρέθηκε  στην 96η , μαζί με το Leoville Barton. Η απόδοση της τιμής αυξήθηκε 3,91%, με 28 μοναδικά κρασιά, αγγίζοντας τη πολύ καλή μέση εμπορική τιμή των £2.098.

8. Vieux Chateau Certan, Bordeaux

Το Vieux Château Certan επέστρεψε στο φετινό Power List 100 , ανεβαίνοντας  85 θέσεις και από την 128η βρέθηκε στην θέση 43. Πέρυσι τα Pomerol Estates δεν ήταν στην λίστα, με κύριους ανταγωνιστές τους τις νεότερες ετικέτες από τη Βουργουνδία και την Καλιφόρνια που εισέρχονται στην κατάταξη, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα ισχυρό και σταθερό εμπορικό σήμα.

9. Domaine Fourrier, Burgundy

Ο τελευταίος Βουργουνδός στη λίστα με τους κορυφαίους, το Domaine Fourrier, της περιοχής Gevrey-Chambertin στα βόρεια της Côte de Nuits, ανέβηκε 790 θέσεις και από την 172η θέση στην σκαρφάλωσε στην 93η της φετινής κατάταξης.

10. Opus One, California

Το Opus One από την Καλιφόρνια ήταν το μεγαλύτερο ανερχόμενο brand της πολιτείας  στην έκδοση του τρέχοντος έτους. Ανέβηκε 78 θέσεις. Έτσι από την 82η αναδείχθηκε στο τέταρτo καλύτερo  και απέδειξε την ποιότητα που χαρακτήρισε τη φετινή λίστα. Από άποψη αξίας και όγκου κατέλαβε την 8η θέση, με μέση τιμή συναλλαγών £2.899 και απόδοση τιμής 4,87%. Σύμφωνα με τον δείκτη Liv-Ex, υπάρχει ζήτηση για κορυφαία brands της Καλιφόρνιας όπως το Opus One, το Screaming Eagle και το Dominus το οποίο εμφανίστηκε στα 10 κορυφαία brands που κατατάσσονται με βάση την τιμή του εμπορίου, αν και το τελευταίο έχασε την θέση των πρώτων 100 στο Power List 2023 για μόλις δύο θέσεις. Ωστόσο τα κρασιά από την Καλιφόρνια υφίστανται «σημαντική διόρθωση τιμών». Αυτό μπορεί να φανεί στο 12,6%  του «Καλιφόρνια 50», δείκτη που παρακολουθεί την τιμή των 10 πιο πρόσφατων ημερών των πέντε πιο ενεργών κρασιών της Καλιφόρνια.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...