Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εμφιαλώνοντας με ακρίβεια αφρώδεις οίνους με πώματα φελλού DIAM

Η εμφιάλωση αφρωδών οίνων αποτελεί ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στον πωματισμό, ως προς τα υλικά και την πρακτική.

Τα πώματα φελλού για αφρώδεις οίνους και σαμπάνιες είναι κυλινδρικά, ύψους 48 mm και διαμέτρου 30,5 mm, έντονα μπιζουτέ στο πάνω μέρος μόνον, άρα με προσανατολισμό κατά τον πωματισμό .

Παραδοσιακά το κύριο σώμα του πώματος αποτελείται από μεγάλους κόκκους φελλού και το κατώτερο τμήμα από δύο συνήθως ροδέλες φυσικού φελλού πάχους 10 ως 12 mm. Παράγονται με τη μέθοδο «κατά καλούπι» (individually moulded) και η πυκνότητα του πώματος είναι της τάξης των 260 kgr/m3, για να αντέχει την πίεση των 5 έως 7 bar του αφρώδους οίνου.

Ο φελλός βυθίζεται στη φιάλη κατά το ήμισυ περίπου και στον εκπωματισμό βλέπουμε ένα πώμα σε σχήμα μανιταριού, που μπορεί να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση του κεφαλοφόρου (T-cork). H DIAM BOUCHAGE έχει τη δική της πρόταση για τους αφρώδεις οίνους, τους φελλούς MYTIK DIAM. Συντίθενται εξ ολοκλήρου από το τρίμμα λεπτών κόκκων, καθαρισμένο με τη μέθοδο διοξειδίου του άνθρακα DIAMANT και απόλυτα απαλλαγμένο από κάθε ουσία που προκαλεί οσμές, όπως και όλοι οι φελλοί DIAM.

Οι διαστάσεις είναι οι κλασικές 48×30,5 αν και υπάρχουν και σε άλλες διαστάσεις για να καλύπτουν διαφορετικού τύπου και χωρητικότητας φιάλες. Τα βασικά προϊόντα είναι το MYTIK 3 και το MYTIK 5, αντίστοιχα με τα DIAM 3 και DIAM 5, ως προς το χρόνο ζωής των εμφιαλωμένων οίνων. Πρόσφατα δημιουργήθηκε το ΜΥΤΙΚ 10, με δυνατότητα παλαίωσης τουλάχιστον 15ετίας. Όπως σε κάθε προϊόν της, η DIAM, έτσι και στα ΜΥΤΙΚ, ορίζει συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά και παραμέτρους για κάθε τύπο πώματος. Ορίζει την κοκκομετρία, την πυκνότητα, τη διαπερατότητα, τη συμπιεστότητα και ελαστική επαναφορά.

Η πυκνότητα σε όλα τα προϊόντα της σειράς MYTIK είναι ιδιαίτερα υψηλή και σταθερή. Στους αφρώδεις οίνους η διαπερατότητα συναρτάται πρωτίστως με τον έλεγχο της εκροής του CO2άρα και τη διατήρηση της πίεσης στη φιάλη και δευτερευόντως με την εισροή Ο2 στο εσωτερικό της φιάλης. Στο ΜΥΤΙΚ 5 η διαπερατότητα είναι χαμηλή, ενώ στο ΜΥΤΙΚ 10 είναι πολύ χαμηλή, εξασφαλίζοντας μακρόχρονη και ασφαλή παλαίωση, χωρίς απώλεια CO2.

Η δύναμη ελαστικής επαναφοράς εξασφαλίζει τέλεια σφράγιση, ξεπερνώντας τα 28 Newton/cm2 στα ΜΥΤΙΚ 5. Οι φελλοί ΜΥΤΙΚ DIAM εγγυώνται την απόλυτη ομοιογένεια και ομοιόμορφη εξέλιξη σε κάθε μία φιάλη αφρώδους οίνου. Στα υλικά πωματισμού αφρωδών οίνων ανήκουν ασφαλώς τα μεταλλικά πώματα CROWN, διαμέτρου 29 mm.

Το είδος του μετάλλου και ο τύπος του pvc free liner δίνουν επίσης μια γκάμα επιλογών, που συναρτώνται με τον τρόπο χρήσης τους και τις απαιτήσεις του εμφιαλωμένου προϊόντος, ως προς την εσωτερική πίεση, το χρονικό διάστημα ζωής, τον τρόπο αποθήκευσης – συντήρησης, ακόμη και τη διαπέρατότητα. Η χρήση πρόσθετου πλαστικού BIDULE, πριν την τοποθέτηση του CROWN, βοηθά στη συγκέντρωση της οινολάσπης, πριν από τον τελικό πωματισμό με το πώμα φελλού.

Τελική ασφάλεια του πωματισμού είναι το συρματάκι πάνω στο φελλό. Η ασφάλεια μπορεί να συνδυαστεί με τη διακόσμηση. Πλήθος επιλογών σε χρώματα και εκτυπώσεις μπορούν να γίνουν στη μικρή κυκλική μεταλλική επιφάνεια του σύρματος. Τα υλικά πωματισμού των αφρωδών οίνων αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

 

Περισσότερα εδώ 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα πλησιάζει... και μπορεί ο πρωταγωνιστής της ημέρας να είναι ο οβελίας, παρόλα αυτά μία σειρά από συνταγές της μεσογειακής...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.