Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εκφράζοντας το χαρακτήρα κάθε ποικιλίας η οικογένεια Ασλάνη

Οι θαλασσινές αύρες του Θερµαϊκού διασταυρώνονται στους ιδιόκτητους αµπελώνες της οικογένειας Ασλάνη, σε κοντινή απόσταση από τον αµφιθεατρικά χτισµένο οικισµό της Νέας Μηχανιώνας.

Ο Λάσκαρης, η Σύρµω, καθώς και οι δύο τους κόρες, Βίκυ και Ελένη, συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου που έχει αφοσιωθεί στη βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση. Η σχέση µε το αµπέλι και το κρασί για τον Λάσκαρη δηµιουργήθηκε στα µέσα της δεκαετίας του ‘80, όπου έλαβαν χώρα και τα πρωτόλεια βήµατά του στην ερασιτεχνική αµπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση, µε σκοπό την απόλαυση του κρασιού µε συγγενείς και φίλους. Έκτοτε το κρασί έγινε θέµα οικογενειακό.

Το 2004 σηµατοδοτεί την έναρξη του οινοποιείου µε τη φύτευση Μerlot, Cabernet και Syrah, ποικιλίες που µονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των εγχώριων και διεθνών καταναλωτών και αποτέλεσαν εφαλτήριο για τη δηµιουργία πολλών οινοποιείων. Λίγα χρόνια αργότερα, έπειτα από µελέτη των εδαφικών και καιρικών συνθηκών της περιοχής, αποφασίστηκε η επέκταση των αµπελώνων µε τη φύτευση Ληµνιού, Μαλαγουζιάς, Ασύρτικου και Κυδωνίτσας.

Φιλοσοφία του οινοποιείου αποτελεί η αειφόρος αµπελοκαλλιέργεια και η ελάχιστη παρέµβαση τόσο στα αµπελοτόπια, όσο και στην οινοποίηση.

Μονοποικιλιακές ετικέτες

Είναι ζητούµενο για την οικογένεια Ασλάνη να παράγει κρασιά εκφράζοντας το χαρακτήρα κάθε ποικιλίας, όπως αυτή ευδοκιµεί στο terroir της περιοχής. Αξίζει να αναφέρουµε ότι όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν λάβει vegan – vegetarian πιστοποίηση. Οι ετικέτες είναι κατά κύριο λόγο µονοποικιλιακές, ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη εκφραστικότητα κάθε ποικιλίας, ενώ γίνονται πειραµατικές οινοποιήσεις µε σκοπό τη µελέτη των διαφορετικών εκφάνσεων των ποικιλιών.

Το πολυδιάστατο κι εκλεπτυσμένο Λημνιό σταφύλι

Τα επόμενα βήματα για την οικογένεια Ασλάνη εστιάζουν στον πειραματισμό, με τη µορφή µικροοινοποιήσεων, γύρω από το Λημνιό. Αξιοποιώντας ποικίλους τρόπους οινοποίησης, εξερευνώντας διάφορες εκδοχές και έκφρασης της ποικιλίας. Σημειώνεται ότι το Λημνιό, μια από τις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οινοποιείου την τελευταία δεκαετία, µιας και η οικογένεια έχει πιστέψει στη δυναµική και την εξέλιξή της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...