Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έγκριση Unità Geografiche Aggiuntive για το Chianti Classico Gran Selezione

Η Unità Geografiche Aggiuntive (UGA) της Chianti Classico, η οποία χωρίζει την κλασική ονομασία της Τοσκάνης σε 11 συγκεκριμένες και επίσημα οριοθετημένες περιοχές παραγωγής, έχει εγκριθεί για χρήση σε ετικέτες Gran Selezione.

Οι τροποποιήσεις στους κανονισμούς ονομαστικών ονομασιών ανακοινώθηκαν επίσημα την 1η Ιουλίου 2023 στην Gazzetta Ufficiale (ημερολόγιο για την ιταλική κυβέρνηση). Οι 11 Chianti Classico UGA, ή «Πρόσθετες Γεωγραφικές Ενότητες», που μπορούν να εμφανίζονται στις ετικέτες Gran Selezione είναι οι Castellina, Castelnuovo Berardenga, Gaiole, Greve, Lamole, Montefioralle, Panzano, Radda, San Casciano, San Donato in Poggio και Vaglia.

Η πρόσφατη τροποποίηση αυξάνει επίσης το ελάχιστο ποσοστό Sangiovese στο 90% (από τον τρύγο του 2027) και αναμένει ότι έως και 10% των άλλων ποικιλιών θα προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες.

Παράλληλα, η Gran Selezione βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας ποιότητας της Chianti Classico DOCG, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 6% της συνολικής παραγωγής της ονομασίας. Οι κανόνες ταξινόμησης Gran Selezione ορίζουν ότι όλα τα φρούτα στη φιάλη πρέπει να καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου σε αμπελώνες υπό την άμεση διαχείριση του παραγωγού.

Η επικράτεια Chianti Classico DOCG βρίσκεται στις επαρχίες της Φλωρεντίας και της Σιένα, καλύπτοντας μια έκταση περίπου 71.800 εκταρίων. Ορισμένες UGA συμπίπτουν με το όνομα των κοινοτήτων, όπως η Radda και η Gaiole, ενώ άλλες προσδιορίζονται σε μια μεγαλύτερη κοινότητα ή έχουν συγχωνευθεί ή διαιρεθεί μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή Chianti Classico.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό επίτευγμα για το Chianti», δήλωσε ο Giovanni Manetti, πρόεδρος της κοινοπραξίας Chianti Classico. «Τώρα οι καταναλωτές θα μπορούν επιτέλους να επιλέξουν κρασιά που παράγονται σε συγκεκριμένες UGA και να εκτιμήσουν πλήρως τις λεπτές διαφορές που είναι εγγενείς στην περιοχή του Black Rooster. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα νέο βήμα προς μια μεγαλύτερη εκτίμηση των μοναδικών χαρακτηριστικών του Chianti Classico.»

Ο Manetti, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του οινοποιείου Fontodi, τόνισε ότι η διαφοροποίηση τονώνει τη ζήτηση και τη σύνδεση που αναζητούν όλο και περισσότερο οι οινοπότες.

Έπειτα, η Federica Mascheroni Stianti του Castello di Volpaia συμφώνησε: «Το Chianti Classico έχει άπειρες όψεις που επηρεάζουν το κρασί που παράγεται σε αυτή τη μικροπεριοχή που ανήκει σε μια πολύ ευρύτερη ονομασία. Η εισαγωγή του UGA επιτρέπει στον καταναλωτή να «εισέλθει» στην περιοχή από την οποία προέρχεται αυτό το κρασί».

Ο διαχωρισμός των περιοχών σε συγκεκριμένες υποζώνες γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένος, τόσο στην Ιταλία όσο και σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από τους παραγωγούς του Chianti Classico πιστεύουν ότι οι UGA θα επικοινωνήσουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες προέλευσης των κρασιών στον καταναλωτή.

Το Fèlsina, που βρίσκεται στο Castelnuovo Berardenga του Chianti Classico, γνωστοποιεί την προέλευση των κρασιών του αναφέροντας το «Berardengo» στις ετικέτες του εδώ και δεκαετίες. «Πάντα πίστευα ότι ήταν σημαντικές πληροφορίες για όσους δοκίμαζαν τα κρασιά μας», είπε ο ιδιοκτήτης, Giovanni Poggiali. «Ψήφισα υπέρ της UGA και πιστεύω ότι μπορεί να είναι ένας τρόπος να εξηγηθούν και να ενισχυθούν οι διαφορές στην περιοχή».

Τέλος, σύμφωνα με την κοινοπραξία, 189 παραγωγοί κατασκευάζουν το Chianti Classico Gran Selezione. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κοινοπραξίας ψήφισε υπέρ του εγχειρήματος, επομένως αναμένει ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών να αναφέρουν τις UGA στις ετικέτες τους ήδη από την 1η Ιουλίου 2023.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.