Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Crémant της Βουργουνδίας δεν είναι ποτέ αρκετό

Την περασμένη χρονιά, η περιοχή κατάφερε να πουλήσει  28 εκατομμύρια φιάλες Crémant de Bourgogne (αφρώδης οίνος Βουργουνδίας), – τον ​​υψηλότερο όγκο πωλήσεων – με το 45% περίπου του όγκου να εξάγεται, και τους παραγωγούς να είναι έτοιμοι να ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη.

Μιλώντας σε μια πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο, ο Edward Cassanet, διευθυντής του Cave de Lugny, ενός από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της Βουργουνδίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο της παραγωγής στο Mâconnais, είπε ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Παντού, η ζήτηση για αφρώδη έχει αυξηθεί και οι άνθρωποι αναζητούν νέα αφρώδη κρασιά για να δοκιμάσουν», είπε ο Cassanet. «Θέλουν να ανακαλύψουν περισσότερη πολυπλοκότητα και διαφορετικά στυλ κρασιού».

Αν και η έννοια του AOC (ονομασία προέλευσης)  γεννήθηκε μόλις το 1975, η παραγωγή του Crémant στην περιοχή χρονολογείται πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, με την παραγωγή να εκτείνεται από το Chablis στο βορρά μέχρι τα σύνορα με το Beaujolais στο νότο. Αυτή η ευρεία περιοχή συμβάλλει στη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας αφρωδών σε όλο το AOC – που κυμαίνονται από την επιρροή Pinot Noir στο βορρά, έως τα πιο κυριαρχούμενα μείγματα από Chardonnay στο νότο. Το Gamay και το Aligoté επιτρέπονται επίσης στο μείγμα, με όλα τα σταφύλια να συλλέγονται χειρονακτικά και να υποβάλλονται σε επεξεργασία με την κλασική μέθοδο, μετά από τουλάχιστον 9 μήνες παλαίωση στο μπουκάλι – αν και αυτό συχνά παρατείνεται σε περίπου 2-3 ​​χρόνια.

Οι ΗΠΑ είναι η σημαντικότερη αγορά του Crémant de Bourgogne, ακολουθούμενες από τη Σουηδία και το Βέλγιο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται στην έκτη θέση. Ωστόσο, παρόλο που σημειώθηκε μια μέτρια αύξηση στις πωλήσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου – σε περίπου 600.000 φιάλες – οι όγκοι παραμένουν σχετικά χαμηλοί – μια ανωμαλία δεδομένου ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιστορικά η μεγαλύτερη αγορά της Bourgogne για ήσυχους οίνους.

Ωστόσο, ο Cassanet επιμένει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αυξηθούν οι πωλήσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς υπάρχει σημαντική ζήτηση για Crémant– η Majestic, για παράδειγμα, πέρυσι αύξησε τη γκάμα των Crémants, με την Waitrose να προσφέρει επίσης ισχυρό εύρος.

Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου κατά πείπου 1 εκατομμύριο μπουκάλια τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την ισχυρή φήμη που έχει ήδη η περιοχή στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Υπάρχουν οκτώ περιοχές στη Γαλλία που προσφέρουν το Crémant, αλλά το να είμαστε Crémant de Bourgogne μας βοηθάει καθώς είναι πολύ γνωστό και εγγυάται την ποιότητα, επομένως προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή», λέει.

Όπως εξηγεί ο Cassanet, «Υπάρχει η ικανότητα παραγωγής Crémant σε όλη την Βουργουνδία, αλλά είναι σε ανταγωνισμό με τις άλλες περιοχές AOC».

Το Cave de Lugny έχει αυξήσει την παραγωγή τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά ο Cassanet παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει  στις απαιτήσεις, ιδιαίτερα με την επιτυχία του υπόλοιπου αφρώδους κρασιού της περιοχής. Αυτό είναι πιθανό να γίνει δυσκολότερο λόγω των χαμηλών αποδόσεων του περασμένου έτους, αλλά ο αντίκτυπος αυτού δεν θα φανεί στο Crémant μέχρι το 2023.  Ο Cassanet παραμένει αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η Cremant έχει το πλεονέκτημα μιας τιμής  μεταξύ Champagne και Prosecco ή Cava.

ΠΗΓΗ: drinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Παρά τη διεθνή δημοτικότητα του Cabernet Sauvignon, ο κόσμος έχει πολύ λίγους παλιούς αμπελώνες από την ποικιλία αυτή. Οι περισσότεροι αμπελώνες Cabernet ξαναφυτεύονται μετά...

REPORTS

Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και «σώμα», φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία στοιχείων, χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, ίσως για πρώτη φορά...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η... "ροζέ" εκδήλωση γευσιγνωσίας «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza» επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο στις 29/05/2022.

REPORTS

Ανοίγει και πάλι τις εμβληματικές του θύρες για το κοινό, το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου από τις 20 Μαϊου 2022.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.